Skocz do zawartości

Skojarzenia W Gnome?

ra-v

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jak w temacie. Korzystam z XFCE oraz programów dla XFCE, GNOME i KDE.

Gdy "uruchomię" plik OGG w Naulutilusie, Dolphine lub Thunarze to otwiera mi KPlayer - i tak ma być, tak chę żeby działało.

Natomiast gdy zrobię to samo w Gnome Commanderze to otwiera mi Totema - mimo że wszędzie ustawiłem KPlayera (środowiska+menadżery plików).

GNOME Commander uruchomiony w XFCE "pobiera" skojarzenia takie jak ustawię w Thunarze, jednak tu robi jakiś wyjątek.

Czy jest jakiś sposób żeby przeforsować otwieranie OGG przy pomocy innego programu niż Totem?

NAutilus, Dolphine - nie wiem.

Thunar - PPM na pliku, Właściwości → zakładka "Ogólne" → "Otwierany za pomocą" i wybierasz sobie z listy lub "Inny program..."

[EDIT]

Eeee, no w Dolphinie tak samo prostacko. Na pliku PPM, Properties i obok "Type" i nazwy typu dokumentu jest ikonka z kluczem do śrubek :) Kliknij na nią, w "Application Preference Order" kliknij na nazwę aplikacji, która ma otwierać (albo dodaj jeśli nie ma na liście) i przesuń na sam wierzch listy "Zastosuj", "OK".

Prościej to chyba nawet w windach nie jest <_<

NAutilus, Dolphine - nie wiem.

Podobnie jak w Thunarze

Thunar - PPM na pliku, Właściwości → zakładka "Ogólne" → "Otwierany za pomocą" i wybierasz sobie z listy lub "Inny program..."

i generalnie jak uruchomię GC pod XFCE to "szuka" co jest ustawione w Thunarze - tylko na ogg robi jakiś wyjątek. Prawdopodobnie skądś forsuje to ustawienie (podejrzewam Gnome) i nie wiem jak to przestawić

Właśnie do końca nie wiem;) Może (na pewno) jest jakiś plik, który gnome-commander bierze jako pierwszy, w którym sprawdza skojarzenie. Bo wątpie żeby brał "tak se" Totema i odtwarzał. Tylko jak juz wrzuciłem kplayera jako pierwszego chyba we wszystkich plikach konfiguracyjnych to powinien widziec KPlayera na 1. miejscu a nie totema.

Coś jest źle w gnome-commanderze. Spróbuj takie obejście

/usr/libexec/gnome-commander/gnome-file-types-properties plik.ogg

To jest programik, który jest wywoływany przez GC, ale chyba GC nie przekazuje mu poprawnie parametru (nazwy pliku).

[EDIT]

Albo nie radzi sobie z nazwami plików zawierającymi spacje, nie sprawdzałem dokładnie.

[/EDIT]

Musisz podać pełną ścieżkę tak jak podałem, bo katalogu raczej nie masz w zmiennej PATH.

U mnie zadziałało. Po ustawieniu nowego powiązania najlepiej się przelogować.

Dokładnie tak robiłem, utworzyłem skrót, powiązałem - i dalej był oto samo.

Stworzył skrót .desktop do kplayer, skojarzył z tym typem a i tak otwierał w Totemie.

Jak wykasowałem (przesunąłem) totem.desktop - to otwierał mi w Rhythmboxie. Odinstalowałem Rhythboxa to mi otwiera w Realplayerze. A KPlayerem nei otwiera. Ktoś tu sie bawi w kotka i myszke czy co?

Restar OSa nie dał róznicy.

Dokładnie tak robiłem, utworzyłem skrót, powiązałem - i dalej był oto samo.
Nie chodzi o skrót tylko o wykorzystanie programu, z którego korzysta GC. Żadne *.desktop czy inne takie. Uruchom to polecenie, które podałem powyżej, to zobaczysz o co chodzi. U mnie zadziałało. Trzeba tylko pamiętać o przelogowaniu a co najmniej o restarcie GC po wykonaniu polecenia gnome-file-types-properties.