kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Witam wszystkich w poniedziałek, zirytowany powtarzającymi się komunikatami o konflikcie pakietów, wrzuciłem komunikat do google'a i znalazłem poradę WalDo - zgodnie z nią zapuściłem yum update --exclude=gstreamer-plugins-good,gstreamer-plugins-bad po czym pokazał się komunikat o gotowości pobrania sporej ilości pakietów (ponad 200 MB). Zaakceptowałem wybór i... wyszedłem z domu w trakcie aktualizacji. Po powrocie stwierdziłem z przerażeniem, że jeden z domowników wyłączył prąd w całym mieszkaniu głównym wyłącznikiem Podczas uruchamiania komputera (alt + i) widać, że ostatnia zaakceptowana usługa to Starting jexec servicesUruchamianie smartd po czym tekst na ekranie szybko miga kilkakrotnie i... koniec. (jeden z komunikatów podaje też, że nie działa sterownik nvidia) Działa konsola i z jej poziomu próbowałem przy pomocy yuma (używając komendy, którą zacytowałem powyżej) kontynuować aktualizację, niestety bezskutecznie - otrzymałem komunikat: vlc-core-1.0.0-0.9rc2.fc11.i586 z installed ma problemy z rozwiązywaniem zależności</P><P>--> Brakująca zależność: libxcb-keysyms.so.0 jest wymagane przez pakiet vlc-core-1.0.0-0.9rc2.fc11.i586 (installed)</P><P>Błąd: Brakująca zależność: libxcb-keysyms.so.0 jest wymagane przez pakiet vlc-core-1.0.0-0.9rc2.fc11.i586 (installed) wyrzuciłem vlc przy pomocy yum erase i... zobaczyłem ten sam tekst. Do komendy (zgodnie z przegapioną przeze mnie podpowiedzią terminala) dołożyłem --skip-broken Następny komunikat: Błąd podczas sprawdzania transakcji:</P><P>file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstselector.so from install of gstreamer-plugins-base-0.10.23-3.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 Czy mam usunąć gstreamer'a i zainstalować od nowa? Jak zobaczyłem z iloma elementami systemu jest powiązany, postanowiłem zaczekać na poradę z forum... Wyrzuciłem też pakiet kmod-nvidia (i tak nie działał), po wpisaniu yum install (yum update) kmod-nvidia konsola informuje, że nie ma nic do zrobienia. Co powinienem zrobić, aby dokończyć aktualizację i ujrzeć tak bardzo upragnione przeze mnie X'y (czy to w ogóle jest możliwe)? Co najgorsze, wśród pakietów do pobrania nie widzę kmod-nvidia... :lammer: pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Daj yum clean all yum update Teraz spróbuj zainstalować sterowniki. /Edycja. Jeśli dostajesz komunikat o konflikcje/braku pakietów możesz użyć polecenia yum update --skip-broken Najczęściej po paru godzinach wymagane pakiety pojawiają się w repozytoriach (z podanymi przez Ciebie przykładami już problemu nie ma - aktualizacja vlc jest już w rpmfusion). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Zgodnie z Twoją radą wyczyściłem yuma (po raz kolejny), dołożyłem też --skip-broken (kolejny raz) i otrzymałem bardzo dobrze mi znany komunikat (a raczej 4 komunikaty): Błąd podczas sprawdzania transakcji: file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstdeinterlace.so from install of gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstflv.so from install of gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgsty4menc.so from install of gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstselector.so from install of gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 Po zastosowaniu aktualizacji z pominięciem pakietów powodujących konflikty yum update -- skip broken --exclude=gstreamer-plugins-good,gstreamer-plugins-bad dostaję ostatnią część komunikatu file /usr/lib/gstreamer-0.10/libgstselector.so from install of gstreamer-plugins-good-0.10.15-1.fc11.i586 conflicts with file from package gstreamer-plugins-bad-0.10.11-4.fc11.i586 czyli nadal kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Możesz spróbować --exclude=gstreamer\* . Zostaje jeszcze odinstalowanie gstreamer-plugins-bad i gstreamer-plugins-ugly, które nie powinny pociągnąć za sobą wiele i po aktualizacji zainstalować je na nowo. Ale może zacznij od odinstalowania repo rpmfusion i zainstalowania go na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 yum update -- skip broken --exclude=gstreamer-plugins-good,gstreamer-plugins-bad Przypatrzmy się wspólnie i znajdźmy czym różni się -- skip broken od --skip-broken. Znalazłeś? Jeśli nie to podpowiadam pomiędzy "--" a "skip" nie ma spacji a między "skip" i "broken" jest "-" zamiast spacji. Przepisuj uważnie a najlepiej kopiuj polecenia i będzie OK. Nawet tą część "--exclude=..." itd możesz pominąć. [EDIT] BTW znalazłem poradę WalDo Jakiś link krzywy, bo prowadzi donikąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 (edytowane) Od końca - link prowadzi donikąd, bo nie wiem, jak podczepić odnośnik pod właściwe słowo (korzystam z laptopa córki - sprawczyni całego zamieszania; powinien być topic http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20881&hl= ); walczę z edycją posta dziwiąc się ludziom, którzy potrafią korzystać z lapka A brak myślnika w tym wypadku to mój błąd podczas przepisywania z ekranu niesprawnego komputera - wiem, że jest różnica między jednym zapisem a drugim... Edytowane Lipiec 2, 2009 przez WalDo Edycja linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 (edytowane) Jeśli podałeś polecenie poprawnie, to powinno być OK - u mnie zadziałało dokładnie w takiej postaci jak pierwotnie podał sokar620. Mógłbyś wpisać w terminalu yum update --skip-broken i skopiować i wkleić tu wszystko co tam się pokazało? Łącznie z linią, w której wpisałeś polecenie aż do kolejnego prompta, który pokazał się po wyświetleniu błędów. Najlepiej jakby udało Ci się pocelować po prawej stronie okna odpowiedzi we "Wstaw: CODEBOX" Jak się nie uda, to wklej jakkolwiek. Co do linku to wystarczy skopiować z paska przeglądarki i wkleić - wszystko. Jeśli chcesz podać link do konkretnego postu to nad każdym, po prawej widać tekst "Post #<numer>" kliknij na #<numer>, skopiuj to co się pokaże i wklej. [EDIT] Hmm... specjalnie przełączyłem się pod F11 i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy, więc zwykły "yum update" bez niczego wystarczy Edytowane Lipiec 2, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 --exclude=gstreamer\* które podał sokar620 pozwoliło przebrnąć przez aktualizację. Wielkie dzięki. Pozostaje "tylko" problem z instalacją pakietu kmod-nvidia (wciąż jestem w trybie tekstowym dlatego komunikaty z konsoli muszę "przeklepywać" ręcznie; posta piszę z drugiego komputera). Polecenie [root@komputer log]# yum install kmod-nvidia daje Wczytane wtyczki: dellsysidplugin2, fastestmirror, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: sunsite.icm.edu.pl * updates: sunsite.icm.edu.pl Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu kmod-nvidia. Nie ma niczego do zrobienia [root@komputer log]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 yum-complete-transaction I po problemie. Nic się nie wyświetla w konsoli, ale wszystko dopełni i nie będzie więcej błędu. Też to przerabiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Daj dla pewności: su -c 'rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 ... Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: sunsite.icm.edu.pl * updates: sunsite.icm.edu.pl Ustawianie procesu instalacji W chwili obecnej nie masz repo RPMFusion - dodaj/napraw a kmod-nvidia na pewno sie znajdzie //===== edit ===== 1:0 dla Sokara ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 ViQiX - niestety, to polecenie nic nie dało. [root@komputer log]# yum-complete-transaction Wczytane wtyczki: dellsysidplugin2, fastestmirror, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: sunsite.icm.edu.pl * updates: sunsite.icm.edu.pl Checking for new repos for mirrors No unfinished transactions left. [root@komputer log]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Skoro nie wstają X'y przepisanie tego może być trochę męczące Brak sterów nvidii nie powininno aż tak namieszać. Jeśli plik /etc/X11/xorg.conf istnieje to zmień w sekcji Device "Driver" na nv i daj startx - może zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloss72 Napisano Lipiec 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 sokar620 - jeśli do tej pory nikt Ci nie mówił, że jesteś genialny, to jestem pierwszy Panowie, wszystkim Wam bardzo dziękuję za pomoc, a jeśli przypadkiem zahaczycie o miasto Mielec, zapraszam na duże piwo (albo dwa, tralala )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Dobrze, że działa. Swoją drogą ciekawe że rpmfusion zniknęło (skoro miałeś kmod-nvidia). Widać przy wyłączeniu prądu podczas pracy yuma wszystko zdarzyć się może. Jak je dodasz, to tak jak pisał Waldo zwykłe yum update już zadziała (vlc też już zaktualizowano). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi