tassader Napisano Lipiec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2009 Od ok 2 tygodni używam Fedory 11 (i Gnoma) i zauważyłem że mój laptop dużo bardziej się nagrzewa. Do tej pory używałem OpenSUSE i Win XP. Zawsze mam włączone wifi i podpięty zasilacz. jasność matrycy również utrzymuję wszędzie mniej więcej taki sam poziom. Różnica w temperaturze obudowy jest bardzo wyraźnie zauważalna. Sprawdzałem częstotliwość procesora, jest prawidłowa. Przez większość czasu jest 996MHz, rzadko skacze do 1.83GHz. Automatyczne wstrzymywanie włączone. Nawet kontrolka kamery internetowej cały czas się świeci a na innych systemach tego nie było. Dane laptopa Kadłubki Asusa 15,4'' C2D T5600 HDD WDC 120GB 2GB 667MHz ATI X1600 Ma ktoś pomysł jaka jest tego przyczyna albo jak to rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2009 Sprawdź temperaturę procesora za pomocą lm_sensors. Temp. dysku smartctl i karty graficznej, ale tu nie wiem, które programy dają taką możliwość, może radeontool albo rovclock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Lipiec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2009 Witam, Mój stary lapek ma podobną kartę graficzną i obstawiałbym że to jej wina. W moim Asusie wenylator od chłodzenia chodzi na okrągło co jest dość męczące, jak juz wspomniałem stawiam na kartę graficzną. Nie wiem jak stary jest twój lapek, ale jest całkiem możliwe że pasta przewodząca łącząca radiatory z elementami się zużyła i trzeba wymienić. Ja do takiej operacji właśnie się przymierzam. Sprawidziłbym także jak działa ACPI u Ciebie, czy nie ma jakiś błędów. Pozdrawiam, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2009 uzywasz efektow compiz fusion? jak tak to przeciez masz tryb 3D wlaczony - wiec automatycznie grafika nie dosc ze CI wezmie wiecej pradu to jeszcze sie bardziej nagrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tassader Napisano Lipiec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2009 Nie sądze że jest to kwestia wieku, ma leciutko ponad 2 lata i tak jak mówiłem na innych systemach nie było takiego zjawiska. Wciąż używam XP i wszystko jest w normie. Poza tym ta świecąca kontrolka kamery mnie zastanawia. Kamera jest przez to też ciepła. Nie używam żadnych efektów 3D. Na samym początku chciałem zainstalować sterowniki do karty ale miałem problemy także nadal ich nie mam. Może to będzie powodem... Oto mój problem. Repzoytorium jest chyba ok rpm -qa | grep rpmfusion rpmfusion-free-release-11-1.noarch rpmfusion-nonfree-release-11-1.noarch Zgodnie z poradnikiem: [root@localhost]# yum --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing install\ > akmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386 Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu akmod-fglrx. Nie ma pakietu xorg-x11-drv-fglrx. Nie ma pakietu xorg-x11-drv-fglrx-libs.i386. Nie ma niczego do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 Nie ma jeszcze sterownika fglrx dla F11. Jakiego sterownika do karty graficznej aktualnie używasz? Sprawdziłeś te temperatury, o których pisałem w moim pierwszym poście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi