Skocz do zawartości

[f11]niby Gra, Ale Ledwo, Ledwo

lemina

Rekomendowane odpowiedzi

Opis sprzętu: laptop, Dell studio 15. Wcześniej była F10, teraz zainstalowana została F11.

Opis problemu: na F10 nie działały mi słuchawki ani mikrofon. Podobno któraś wersja jądra to naprawiała, ale u mnie jakoś nie. Problem został. Teraz mam F11 i słuchawki nadal nie działają, a w dodatku dźwięk przez wbudowane głośniki jest taki "głośny", że chyba muszę sobie zakupić aparat słuchowy.

Proszę o łopatologiczną pomoc, bo jakaś totalna niemoc mnie ogarnęła. Mam totalne zaćmienie i nie wiem jak się do tego zabrać, coby działało tak, jak ja tego chcę, lub tak jak to powinno działać...

Spróbuj stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa-base.conf o zawartości:

options snd-hda-intel model=dell-m6

Co do cichego dźwięku to może jeden z kanałów jest wyciszony. Teraz standardowo jest jeden suwak w pulseaudio, ale jak wpiszesz sobie do konsoli alsamixer -c 0 (lub -c 1) to dostaniesz się do sterowania alsą i tam ustaw Master i PCM na max.

Btw. a pomyśleć, że już byłem bliski kupienia tego badziewia :) jednak firma to nie wszystko.

Spróbuj stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa-base.conf o zawartości:

options snd-hda-intel model=dell-m6

Co do cichego dźwięku to może jeden z kanałów jest wyciszony. Teraz standardowo jest jeden suwak w pulseaudio, ale jak wpiszesz sobie do konsoli alsamixer -c 0 (lub -c 1) to dostaniesz się do sterowania alsą i tam ustaw Master i PCM na max.

Btw. a pomyśleć, że już byłem bliski kupienia tego badziewia :) jednak firma to nie wszystko.

Badziewiem, to bym nie nazwała ;-)

Wynik działań wg Twoich wskazówek:

jedna wtyczka słuchawkowa działa - druga nie. Pół biedy. Po poklikaniu w suwaki, które są w kmix okazało się, że mój miktofon przysłuchawkowy w końcu może zadziałać. No to już mogę przez Skype pogadać ;-)

Dziękuję za pomoc.