Skocz do zawartości

Problem Z Virtual Box

Agloval

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam drobny problem z Virtual Boxem, za nic na świecie nie chce mi zadziałać

[root@localhost Agloval]# VirtualBox

VirtualBox: supR3HardenedMainGetTrustedMain: dlopen("/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so",) failed: /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so: undefined symbol: _ZN8QPainter10drawPixmapERK7QPointFRK7QPixmap

Tylko tyle dostaje.

Mam FC9 i odpowiednią wersje VB(mam taką nadzieję)

Jeśli ktoś umie mi pomóc to bardzo proszę. (mam kilka programów które za nic na świecie nie chcą iść na wine i tym podobnym programą)

rpm -qa | grep Virtual

I dało taką odpowiedź

VirtualBox-3.0.2_49928_fedora9-1.i386

Przed chwilą znalazlem jak zrobic to w fc11

chcon -t textrel_shlib_t /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so

chcon: nie można zastosować częściowego kontekstu do pliku `/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so' bez etykiety

I tylko to mi nie wyszło.

Czekam na świetlane rady

chcon -t textrel_shlib_t /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so

[...]

Czekam na świetlane rady

Świetlanych nie będzie. Zastanawiam się czy tylko niestarannie przepisujesz czy faktycznie nie ująłeś /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so w "psie uszy" :) '/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so'

W skrajnym przypadku pojechałbym po całym podkatalogu

chcon -R -t textrel_shlib_t "/usr/lib/virtualbox/"

[EDIT]

Wygląda na to, że jeszcze jeden kamyczek do dość paskudnej wersji F9. Nie myślałeś o przejściu na F11 czy też przynajmniej na F10?

Edytowane przez WalDo

Na F10 występuje ten sam błąd.

A może warto Szanowni Panowie zastosować się do regulaminu? Rozdział II, pkt.2 a)-d)

Takie coś → wyszukane w Googlach. M.in. ten post → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=19977 - to z naszego forum jakby ktoś nie zauważył.

I jeszcze → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#VirtualBox

Jak przerobicie powyższe linki i nadal nie będzie działać, to dajcie znać. Szczególnej uwadze polecam wszelkie komunikaty podczas instalacji ew. podczas wykonywania polecenia

/etc/init.d/vboxdrv setup

Tego "vboxdrv" nie jestem do końca pewien, bo z pamięci piszę, ale wpisanie /etc/init.d/vbox i dwukrotne kliknięcie [TAB] powinno dać podpowiedź. No i oczywiście jako root.

P.S. Fakt, że F9 nie używałem, ale pod F8, F10 i ostatnio pod F11 nie mam i nie miałem problemów z instalacją VB w tym również z wersją 3.0.2, którą mam zarówno na "produkcyjnej" F10 jak i F11, której się na razie przyglądam.

huh? virtualbox i selinux i problemy? jako zyje i uzywam virtualboxa od wersji 1.2 to nigdy zadnego problemu nie mialem z selinuxem mimo ze jest enforcing. w ogole jak to instalowales? chcon? kiepski pomysl. juz rzadko ktory program ma problemy z selinuxem

A może warto Szanowni Panowie zastosować się do regulaminu? Rozdział II, pkt.2 a)-d)

A to trzeba;)? Przecież łatwiej rzucić na forum;)

A serio.

Wskazówki już dawno czytałem.

Do Fedory 9 VirtalBox działał bez większych zarzutów, VMWare po dopieszczeniu. We Fedorze 10 jedno i drugie jakby szlag trafił. SELinux mam ustawiony na zezwalanie. Niby wyczytałem że w nowszych wersjach VirtualBoxa dla F9 i 10 to poprawili, a to placek prawda.

Mój komunikat błędu:

VirtualBox: supR3HardenedMainGetTrustedMain: dlopen("/usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so",) failed: /usr/lib/virtualbox/VirtualBox.so: undefined symbol: _ZN8QPainter10drawPixmapERK7QPointFRK7QPixmap

Nie wiem co za sprzet ma Agloval, ale ja mam AMD Athlon XP2000+, 768RAM DDR, geForce MX 440 - moze to jest wina sprzętu/procesora czy czegoś.

I masz wersję 3.0.2? Właściwą dla F10? To pokaż jak wygląda u Ciebie ten /var/log/vbox-install.log

Sprzęt raczej nie. Też mam Athlona, pamięci więcej, ale to nie ma raczej wpływu na uruchomienie, co najwyżej na wydajność. Grafika jak dla mnie jedyna słuszna :) Tylko na płycie już AGP nie mam niestety.

Jądro jest ściągnięte z kernel.org i kompilowane na podstawie tego co miałem we Fedorze 9, na której VirtualBox i VMware Server działał. W jądrze też są skompilowane sterowniki do GeForce'a. A ten błąd mi śmierdzi błędem programowym a nie na poziomie jądra systemu.

dodałem .config

http://linux.rh.cba.pl/tmp/vbox-3.0.2-error/

No i chyba w tym samodzielnie kompilowanym jajku jest problem. Do zainstalowania VBox potrzebny jest pakiet kernel-devel. Musisz źródła swojego 2.6.30 wrzucić do systemu w takiej samej strukturze katalogów jak to robi standardowy pakiet i wtedy może coś z tego będzie.

Ale jeśli lubisz sam kompilować, to możesz wykorzystać wersję VirtualBox OSE (ze źródeł, bo sądzę, że z tą z repo będzie ten sam problem). Ta wersja ma jednak jeden dość poważny feler - brak obsługi USB.

Na wszelki wypadek (no i w ramach promocji naszej wiki ;) ) → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Virtua...urce_Edition.29

@WalDo

"Musisz źródła swojego 2.6.30 wrzucić do systemu w takiej samej strukturze katalogów jak to robi standardowy pakiet i wtedy może coś z tego będzie."

Jest w /usr/src/kernel/linux-2.6.30 , po kompilacji reszte robi sam, czyli tworzy linki symboliczne analogicznie do orginalnego jądra.

W ramach promocji kupię ten link i sprawdze;) Jest sposób na obejście USB - na wirtualce wystarczy USB zamontować jak normalny dysk HDD.

Jest w /usr/src/kernel/linux-2.6.30
Powinien być w
/usr/src/kernels/`uname -r`

Jeśli uname -r oddaje linux-2.6.30, to OK. No i kernels a nie kernel, ale to pewnie literówka.

Jeśli to wszystko jest OK, to pewnie jakiś szczegół w konfiguracji jądra powoduje niemożność poprawnego skompilowania modułu vboxdrv (i ew. innych). Z prostego porównania Twojego .config i oryginalnego z F11 2.6.29.5-191.fc11.i586 (tylko taki mam teraz pod ręką) wychodzi, że ten Twój jest znacznie uboższy. Jak się chcesz z tym bawić, to może weź .config z jądra z paczki pod Fedorę, dodaj to co chciałeś od siebie i może wtedy pójdzie?

Jest sposób na obejście USB - na wirtualce wystarczy USB zamontować jak normalny dysk HDD.

Dobrze wiedzieć. Jakbyś miał chwilę czasu, to dopisz taką informację pod sposobem instalacji VBox OSE na naszej wikipedii. Jeśli nie, to może sam przy okazji przetrenuję i opiszę co i jak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...