Skocz do zawartości

Aktualizacja Firefox 3.5

JoleKK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj postanowilem zaktualizoawac FF do 3.51. Na FC 10 - pomoc/sprawdz dostepnasc aktualizacji, 3 sekundy minely i update zostal znaleziony. W FC 11 opcja w menu jest wylaczaona, spod roota dostepna, jednak szuka i szuka i konca nie widac.

Moze ktos z forumowiczow spotkal sie z czyms podobnym?

hmm nie wiem czy 3.5-1 to to samo co 3.51 ale ja mam taki wlaasnie:

[root @ amd64 ~] $ rpm -qa |grep firefox
firefox-3.5-1.fc11.x86_64

zawsze mozesz sprobowac wlaczajac repozytorium fedora-updates-testing i zaktualizowac firefoxa (i przy okazji cala mase paczek powodujac totalny kataklizm :))

yum --enablerepo=fedora-updates-testing update firefox

ewentualnie jak sie czujesz w jakis sposob zagrozony przez hackerow firefoksowych :) to mozesz ze stronki mozilli sciagnac

zwykle takie paczki wychodza z lekkim opoznieniem. a na wyszukiwarce rpmow patrzyles? rpmfind.net, rpm.pbone.net ? niestety w testowym sie nie doszukalem. nie bede Ci nawet sugerowac sprawdzenia rawhide :)

Paczki owszem z opoznieniem, ale FF ma swoj system aktualizacji, ktory nie wymaga paczek. Jak pisalem na FC10 poszlo bez problemu i to nawet nie na koncie roota (tylko pytanie o haslo przy samej instalacji, a samo sprawdzenie aktualizacji bylo mozliwe z normalnego konta).

Coz, recznie wgralem nowa wersje, nie jest to zaden problem, tylko tak co update robic, to troche upierdliwe :).

moze cos im sie zacielo po prostu i tyle. nie wiem dokladnie jak to jest zrobione bo uzytkownik nie ma prawa zapisu w katalogu /usr gdzie sa pliki firefoxa. chyba ze ff jest uruchamiany z uprawnieniami roota :). ja tez mam to siebie zaznaczone na szaro, a pod rootem mozna aktualizowac. sadze ze tu chodzi wylacznie o uprawnienia uzytkownika do zapisu w okreslonych katalogach. moze po prostu uznali ze to niebezpieczne i wylaczyli taka mozliwosc dla zwyklego uzyszkodnika :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...