DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Sytuacja wygląda tak: Polecenie dmesg | tail: [Bertex@laptop ~]$ dmesg | tail usb 3-2: [ueagle-atm] using iso mode usb 3-2: [ueagle-atm] (re)booting started usb 3-2: firmware: requesting ueagle-atm/DSPep.bin usb 3-2: [ueagle-atm] ATU-R firmware version : 44e2ea17 usb 3-2: firmware: requesting ueagle-atm/CMVep.bin.v2 usb 3-2: [Ueagle-atm] requesting firmware ueagle-atm/CMVep.bin.v2 failed, try to get older cmvs usb 3-2: firmware: requesting ueagle-atm/CMVep.bin usb 3-2: [Ueagle-atm] use deprecated cmvs version, please update your firmware usb 3-2: [ueagle-atm] modem started, waiting synchronization... usb 3-2: [ueagle-atm] modem operational [Bertex@laptop ~]$ polecenie pppd cal ueagle-atm: [root@laptop ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@laptop ~]# Fafiq: Dobrze spojrzałeś, wpisywałem ppoatm[2x p] zamiast pppoatm[3x p] - poprawiłem to wklepując w konsole: modprobe pppoatm pppd call ueagle-atm Wynik konsoli: [code][root@laptop ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@laptop ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 no to co, powinno dzialac. teraz ff i dawaj . tak sie zastanawiam czy w ogole trzeba najpierw ladowac ten modul, jak z wyniku polecenia mozna wyczytac ze zostal zaladowany...hmmm w selinux trzeba ustawic zeby pppd mogl ladowac modul, wiec ten krok moze byc zbedny calkowicie . sprawdz jeszcze dnsy w /etc/resolv.conf dla pewnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 W teorii powinno. Jednak w praktyce tak nie jest. Więc włączyłem Firefoxa, odznaczyłem "Pracuj w trybie Offline" i nie działa - niby się łączy ale nie łączy. Wpisałem nowe DNS'y[Thorq'a] - nie pomogło. Czasem to może nie być przyczyną błędu: usb 3-2: [Ueagle-atm] requesting firmware ueagle-atm/CMVep.bin.v2 failed, try to get older cmvs usb 3-2: firmware: requesting ueagle-atm/CMVep.bin usb 3-2: [Ueagle-atm] use deprecated cmvs version, please update your firmware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 przywrociles domyslne konteksty plikow ktore stworzyles (to jak selinuksa uzywasz)? hmmm jaka masz wersje tego modemu? na nalepce na tylnej stronie modemu to pisze, u mnie mam wersje E2T. na tej stronce sa jeszcze inne wersje firmware, mozesz uzyc wersji 1.0 1.1-orig lub ueagle4. byc moze masz inny uklad w modemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Jak w nazwie tematu podałem: Sagem F@st E2T. Pobrałem plik z poradnika[nazwa: ueagle-data-1.1.tar.gz] Tak, wykonałem komendy które prosiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 dodales domyslny routing przez urzadzenie ppp0 ? route add default dev ppp0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Ojć. Przeoczyłem Dobrze, chcę dodać wpisuje tą komendę co podałeś i dostaje odmowny kominikat błędu: [root@laptop ~]# route add default dev ppp0 SIOCADDRT: Nie ma takiego urz?dzenia [root@laptop ~] Mimo że modem jest wykrywany przez system, synchronizuje sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 co Ci pokazuje ifconfig -a oraz route -n? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Czasem to może nie być przyczyną błędu: usb 3-2: [Ueagle-atm] requesting firmware ueagle-atm/CMVep.bin.v2 failed, try to get older cmvs usb 3-2: firmware: requesting ueagle-atm/CMVep.bin usb 3-2: [Ueagle-atm] use deprecated cmvs version, please update your firmware Nie, http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=124141 . Jeszcze sprawdź wszystkie pliki konfiguracyjne, bo może jakaś literówka przy wpisywaniu użytkownika i hasła. Sterownik jest ładowany raczej poprawnie i połączenie powinno działać. Spróbuj w konsoli jeszcze po połączeniu z netem ping 213.180.146.27 i jaki dostajesz wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 ifconfig -a: [root@laptop ~]# ifconfig -a eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1A:92:65:B0:9A UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 Interrupt:28 Base address:0x6000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:1040 (1.0 KiB) TX bytes:1040 (1.0 KiB) pan0 Link encap:Ethernet HWaddr 62:AB:34:90:F4:88 BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:AF:12:18:E3 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 wmaster0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-15-AF-12-18-E3-A1-E1-00-00-00-00-00-00-00-00 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 TX bytes:0 (0.0 [root@laptop ~]# route -n Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface [root@laptop ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 oczywiscie zmieniles nazwe katalogu /lib/firmware/ueagle-data-1.1 na /lib/firmware/ueagle-atm? oczywiscie ze nie, bo po co, a chyba w manualu pisze wyraznie. inaczej nie znajdzie ci firmwaru i nie odpali polaczenie (przynajmniej u mnie w dmesg wyplul blad ze nie moze znalezc firmware). mna przyszlosc radze uwazniej czytac, nie dziwne ze nie masz urzadzenia ppp0. edit: dla pewnosci mozna wlaczyc i wylaczyc modem wyciagajac wtyczke z usb. modprobe pppoatm ppp call ueagle-atm rozlacz pppd call ueagle-atm, powinien sie zdazyc zsynchronizowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 AD 1. Plik został zmieniony od razu przy instalacji AD 2. To również nie rozwiązuje mojego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 to sprawdz jeszcze cala konfiguracje 10x zanim powiesz ze nie dziala. przez to eksperymentowanie z modemem przez godzine nie moglem wejsc na net, bo tpsa blokuje po przekroczeniu okreslonej liczby prob polaczen ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiKei Napisano Lipiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 (edytowane) Hmm, zainstalowałem na nowo Fedorę 11, tym razem z KDE[i tak miałem zamiar zmieniać GNOME] wykonałem te same operacje jedyną zmianą jest treść dmesg | tail: CE: hpet increasing min_delta_ns to 22500 nsec CE: hpet increasing min_delta_ns to 33750 nsec CE: hpet increasing min_delta_ns to 50624 nsec CE: hpet increasing min_delta_ns to 75936 nsec radeon 0000:01:00.0: LVDS-1: no EDID data fuse init (API version 7.11) SELinux: initialized (dev fuse, type fuse), uses genfs_contexts SELinux: initialized (dev sdb1, type vfat), uses genfs_contexts PPP generic driver version 2.4.2 PPP Deflate Compression module registered Oceniając z poziomu newbie widzę że przebiega wszystko OK. Jednak nadal przy próbie routowania urządzenia na domyślny ppp0 nie udaje się[Ten sam komunikat błędu]. Może fafiq wytłumaczysz[Najlepiej podając źródło swojego USBEagle[tzn. może wybrałeś inną wersję firmware] oraz kolejno wpisywane przez Ciebie komendy - wygląda to prostacko, ale jednak jeśli zrobię tak jak Ty podasz odpali //Edit: A jednak ! Udało mi się to przy pomocy programu NET 0.4 którego link podano na 1 stronie tego tematu. Instalacja przebiegła prosto i treściwie[sterowniki od USB-Eagle 1.1 a konfiguracja z programu NET]. Drogi fafiq'u: Przepraszam za moją nie udolność nieudolność w konfiguracji internetu. Spowodowane to było tym że jestem nowym użytkownikiem[zaczynam programować w PHP]. Pragnąłbym Ci jeszcze raz podziękować serdecznie za poświęcony mi czas i cenne rady. Przepraszam również za błędy od Neostrady[zablokowanie hasła na 1 godzinę] poprzez pomoc mnie. Myślę że będziesz na tyle wyrozumiały aby zrozumieć w jakiej byłem sytuacji. Życzę abyś nie spotykał już wielu użytkowników tak nie udolnych nieudolnych jak ja Edytowane Lipiec 19, 2009 przez WalDo ortografia. Egzotycznej gramatyki ("mnie" zamiast "mi", "poprzez" zamiast "z powodu" nawet nie próbuję poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 ech pachnie mi tu ironia...robilem zgodnie z instrukcjami jak w poradniku dla fc5. ni mniej ni wiecej dokladnie to samo linijka po linijce...nie wiem za co przepraszac, w koncu od tego jest forum zeby pytac...dobrze ze to juz koniec na 45 poscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi