Skocz do zawartości

[fedora11] Ociężałe Działanie Systemu

pitcarn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,mam nie typowy problem z moim systemem. Nie mogę otworzyc folderu domowego tzn. gdy uruchomię nautilusa to na pasku po lewej stronie są skróty, gdy kliknę na któryś np video ,documents itp. to bez problemu otwiera mi się ten folder ,ale gdy kliknę na folder z nazwą użytkownika to pojawia się pusty folder i po prawej stronie na pasku, ikona wczytywania . Czekałem około minuty ale nie pojawiły się żadne katalogi tylko cały czas nautilus wczytuje ten folder. To samo jest z terminalem np. po wpisaniu komendy mc nie pojawia się okno midnight commandera. Co ciekawe zużycie procesora dochodzi do 80% a pamięci niewiele ponad 350Mb z 1Gb . Trochę to zawiłe ale nie potrafię lepiej opisać tego dziwnego zachowania.System 32bity ale to chyba nie ma znaczenia.

Otworz konsole i uruchom w niej nautilusa, w konsoli powinien wypluc z czym ma problem, skopiuj i daj to na forum.

po wpisaniu w terminal nautilus ,okno otworzyło się bez problemu ,ale gdy wpisałem mc to już terminal jak by się zawieśił

Kolejna sprawa nie działa przycisk na napędzie dvd ,muszę używać menu z prawokliku i tam wybierać "eject volume"

wydaje mi się ,że mam coć z prawami użytkownika i grupami pomieszane ,ale nie wiem co.W "users and groups " jestem tylko w swojej grupie tzn.w grupie pitcarn (bo takiej nazwy używam w systemie )i w żadnej innej.

/home masz na oddzielnej partycji? Może zrób sprawdzanie systemu plików.

/home jak zawsze mam na osobnej partycji ,system plików sprawdzić za pomocą checkfs ?

EDIT: Sprawdziłem jeszcze co wywala system podczas wczytywania i znalazłem błąd :

Enabling the nvidia driver ***glibc detected***/usr/bin/python: free(): invalid pointer 0x00a9424a 
(...) 
etc/rc.d/init.d/functions:line513: 1223 Aborted  "$@"

Nie rozumiem :( czy jako root ,czy jako user komendy uruchamiające jakieś programy np.mc "zawieszają "terminal , a komenda którą podałeś zadziałała bez opuźnień .Z nvidią sobie poradziłem wystarczyło przeinstalować sterownik i usunąć xorg.conf, a z pracą systemu nie wiem co zrobić ,w czasie uruchamiania system chyba sprawdzał dysk ale spróbuję jeszcze raz.

a czy te katalogi w Twoim domowym maja odpowiednie prawa dostepu? i najwazniejsze czy uid tych katalogow zgadza sie z uidem w fedorze? bo jesli ten katalog home miales z jakas inna dystrybucja to mogl cos namieszac przypadkowo. sproboj jeszcze usunac folder .gvfs z katalogu domowego - moze zalatwi sprawe z nautilusem. btw co pokazuje top? ktory proces konsumuje Ci najwiecej zasobow systemowych?

Kolejna sprawa nie działa przycisk na napędzie dvd ,muszę używać menu z prawokliku i tam wybierać "eject volume"
http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21160 sprawdź i napisz w tamtym temacie czy działa.

EDIT: Jeśli chodzi o główny temat to chyba sam coś namieszałeś i teraz nie działa jak powinno. Tak było od początku? Spróbuj sobie przypomnieć co robiłeś zanim pojawił się ten problem.

ok ,to po kolei :

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21160 sprawdź i napisz w tamtym temacie czy działa.

EDIT: Jeśli chodzi o główny temat to chyba sam coś namieszałeś i teraz nie działa jak powinno. Tak było od początku? Spróbuj sobie przypomnieć co robiłeś zanim pojawił się ten problem.

Tak działa ten sposób ,dzięki

@fafig -już sobie poradziłem z nie otwierającym się /home w nautilusie ,ten problem można odfajkować , pozostaje następny nie mogę uruchamiać programów przez terminal ,tak jak pisałem wpisanie np. mc lub nvidia-settings lub cokolwiek co uruchamia jakąś aplikację w terminalu powoduje przeskoczenie kursora do następnego wiersza i "zwis" terminala, a takie np

code] uname -r czy free -m [/code] działa od razu.Tak samo jest z yumem ,przez yumex idzie bez problemu ,a przez terminal nie mogę niczego w zasadzie zainstalować bo trzeba czekać nie wieadomo ile.

@ thof -po zainstalowaniu czystego systemu na dysku sdb (mała partycja podstawowa dla win w ntfs i na partycji rozszeżonej linux) pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to było dodanie repo rpmfusion z poradnika na tym portalu potem upgrade całego systemu i następnie chciałem sobie zainstalować sterowniki do nvidii, ale mam już kernel 2.6.29.6-213.fc11.i686.PAE więc nie było odpowiedniego kmod-nvidia (dostawałem błąd braku zależności) więc poszukałem w necie http://www.kernelhardware.org/fedora-11-in...er-kmod-nvidia/ i z pomocą tego how-to zainstalowałem nvidię. Nas?ępnie dodałem za pomocą polecenia

echo 'pitcarn ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL' >> /etc/sudoers

/etc/sudoers

swojego użytkownika co by pojedyńcze polecenia bez hasła wbijać (jak jest więcej do zrobienia to używam su - )i to koniec w zasadzie , a no jeszcze kodeki gstreamer dla smplayera irhythmboxa + compiz z poradnika (repo) i nic więcej nie robiłem.

Pozostaje robić reinstalkę , jak myślicie robić format /home ?

Próbowałeś tworzyć nowego użytkownika? Możesz sprawdzić czy to wina partycji czy systemu np. tak, że utworzysz sobie jakąś nową partycję, następnie w fstabie ustawisz, żeby była montowana jako /home. Potem restart kompa i z roota utwórz nowego użytkownika (adduser). Na koniec sprawdź czy w nautilusie folder domowy jest poprawnie wyświetlany.

thof ,jak już pisałem w poprzednim poście ,z /home sobie poradziłem ,pozostaje tylko ociężałość systemu ,np. chciałem uruchomić dźwięk 5.1 w pulseaudio i wyedytować /etc/pulse/daemon.conf w tym celu wpisałem

su - / passwd/ gedit /etc/pulse/daemon.conf

i otwieranie tego pliku trwało około 1,2 minuty ,tak samo jest z innymi poleceniami uruchamiającymi jakiekolwiek programy

Ciekawa składnia :) Zacznij od sprawdzenia jak obciążany jest procesor i w jakim stopniu zużywana jest pamięć (htop), ale to pewnie już zrobiłeś. Miałem kiedyś podobny problem (dawno temu) i wtedy w znalezieniu przyczyny pomógł mi program strace, czyli przykładowe wywołanie dla mc: strace -ttt -e trace=open mc (podobnie możesz próbować dla innych programów gedit czy ff). Po wpisaniu tej komendy na ekranie zostanie wypisane dużo informacji (polecam zmaksymalizować okno terminala) i dalej to myślę, że będziesz wiedział o co chodzi.

EDIT: a i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, wykonaj komendę prelink --all (może trochę potrwać).

thof ,jak już pisałem w poprzednim poście ,z /home sobie poradziłem ,pozostaje tylko ociężałość systemu ,np. chciałem uruchomić dźwięk 5.1 w pulseaudio i wyedytować /etc/pulse/daemon.conf w tym celu wpisałem

i otwieranie tego pliku trwało około 1,2 minuty ,tak samo jest z innymi poleceniami uruchamiającymi jakiekolwiek programy

jak juz to tak

su -c 'gedit /etc/pulse/daemon.conf'

jak juz to tak

su -c 'gedit /etc/pulse/daemon.conf'

ja nie wpisałem tak polecenia jak podałem ,najpierw su - potem hasło i gedit /etc... ale chciałem w jednej lini to na forum zapisać i wyszło jak wyszło :) .

Co do problemu wkurzyłem się i zrobiłem reinstalkę ,zrobiłem ugrade do kernela z końcówką -213.PAE i system znowu się zamulił :/

Moze by na zwykły kernel przejść.

Jak mam w systemie jądro z PAE to kmod-nvidia-PAE powinienem instalować prawda?