Skocz do zawartości

Problem W Awku

gtsla86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy więc z góry przepraszam za jakiekolwiek błędu w moich ambitnych pytaniach do forumowiczów. Mam pewien problem z zadaniami których treści są następujące:

1. Napisać w awk generator haseł losowych.

Skrypt przymuje 0, 1 lub 2 argumenty. Jeśli są podane argumenty, to powinny one być liczbami całkowitymi (w zapisie dziesiętnym).

* 2 argumenty: długość w znakach każdego z generowanych haseł i ich liczba

* 1 argument: liczba generowanych haseł, długość domyślna (8 znaków)

* 0 argumentów: generuje 1 hasło domyślnej długości (8)

Wynik wywołania: wypisuje na stdout wygenerowane hasła, po 1 na linię. Hasła są (pseudo)losowymi ciągami znaków wybranymi z pewnego alfabetu, podanego w treści skryptu jako wartość napisowa pewnej zmiennej. Alfabet ten składa się z wielkich liter, cyfr i kilku znaków dodatkowych: "+", "-", "=", "?", ale z pominięciem liter "O" i "I" które łatwo pomylić z cyframi "0" i "1".

2. Napisać skrypt, posługujący się narzędziami shellowymi oraz ew. AWK, który dla każdego katalogu podanego jako argument na linii poleceń wypisze obok nazwy tego katalogu, liczbę oraz sumaryczny rozmiar w bajtach tych plików zwyczajnych, zawartych w poddrzewie zakorzenionym w danym katalogu, których data ostatniej modyfikacji jest nie dawniejsza niż 7 dni od chwili obecnej.

do zadania 2 mam coś takiego:

ls -lg | awk '$6 == "Nov" { sum += $5 }
             END { print sum }'

ale w moim wypadku nie wyświetla mi po wpisaniu ls -lg czegoś takiego:

-rw-r--r--  1 arnold   user   1933 Nov  7 13:05 Makefile
-rw-r--r--  1 arnold   user  10809 Nov  7 13:03 gawk.h
-rw-r--r--  1 arnold   user    983 Apr 13 12:14 gawk.tab.h
-rw-r--r--  1 arnold   user  31869 Jun 15 12:20 gawk.y
-rw-r--r--  1 arnold   user  22414 Nov  7 13:03 gawk1.c
-rw-r--r--  1 arnold   user  37455 Nov  7 13:03 gawk2.c
-rw-r--r--  1 arnold   user  27511 Dec  9 13:07 gawk3.c
-rw-r--r--  1 arnold   user   7989 Nov  7 13:03 gawk4.c

tylko np

-rw-r--r--  1 arnold   user   1933 2009-07-07 Makefile

jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc w tym temacie czekam na odpowiedź i z góy bardzo mocno dziękuję

Edytowane przez WalDo
dodanie właściwych znaczników

Tak ogólnie → http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa

Co do tematów, które starałeś się rozwiązać samodzielnie i pokazałeś, że dokonałeś minimalnego wkładu własnego:

[...] nie wyświetla mi po wpisaniu ls -lg czegoś takiego:
No, to może w aktualnym katalogu jest tylko Makefile?

Wiesz do czego służy opcja "-g"? Jeśli nie to przeczytaj "man ls" albo po prostu porównaj wyniki wyświetlenia. Będziesz wiedział, że warunek $6 == "Nov" jest bez sensu przy tym co chcesz zrobić. Aczkolwiek dziwne jest, że z wykorzystaniem "-lg" dostajesz wynik w rodzaju

-rw-r--r-- 1 arnold user 1933 Nov 7 13:05 Makefile
Jakiego systemu i w jakiej wersji (również językowej) używasz? Podaj wynik poleceń
uname -a
locale

Z jakiego shella korzystasz? BTW skrypty wypada zaczynać od określenia powłoki w jakiej skrypt ma być wykonany np.

#!/bin/bash

I jeszcze uwaga "redakcyjna" - kody umieszczaj między znacznikami [code][/code] (takie do 15 linijek) albo między [codebox][/codebox] jeśli coś dłuższego.

skrypt ma być jedno linijkowy taki wstukiwany do terminala, mam narazie komende sumującą w awku:

ls -lg | exec awk '{ sum += $4} END {print sum}'

komenda która znajdzie pliki w bieżącym katalogu które były modyfikowane w ciągu ostatnich dwóch dni:

find . -mtime -2

jak wstukuje coś takiego to nie śmiga mi całość:

find . -mtime -2 | ls -lg | exec awk '{ sum += $4} END {print sum}'

nie wiem gdzie błąd połeniam

nie wiem gdzie błąd połeniam
Po pierwsze nie "s -lg" tylko "ls -lg".

Po drugie (chociaż to w sumie ważniejsze) po jakiego diabła korzystasz z "ls" i "find" jednocześnie? Przeczytaj sobie takie fajne coś: "man find". Odszukaj opcję "-exec" i wykorzystaj ją z poleceniem "ls -lg". I dopiero wyjście tak skonstruowanego find'a przekieruj na wejście tego awk'a.

Dodałbym jeszcze "-type f", bo w innym wypadku na wyjściu pokazuje się błąd, gdyż find znajduje również katalog bieżący (czyli .)

Oj ta komenda ma mieć opcje najpierw właśnie find, później ls i na koniec awka bez żadnego upiększania. Drogi forumowiczu WalDo widzę że masz ogromną wiedzę w tych sprawach ale nie musisz mi w bardzo intelektualny sposób dogryzać na temat nikłej mej znajomości działania pojęć linuksowych. Ja tylko grzecznie poprosiłem o pomoc za co też z góry dziękuję. Drugiego zadania nie umiem nawet ruszyć.

[...] nie musisz mi w bardzo intelektualny sposób dogryzać [...]
Chyba jesteś przewrażliwiony, bo akurat tutaj w żadnym miejscu nie próbowałem nawet być uszczypliwym.

Wracając do tematu: chcesz powiedzieć, że musisz użyć dokładnie tych poleceń i przekierowania strumienia z jednego z nich do następnego? Bo ja zrobiłem to czego szukasz również z wykorzystaniem polecenia "find", "ls" i "awk". Tyle że "ls" w pewnym sensie zawarłem w poleceniu "find" (opcja -exec).

[EDIT]

Co do zadania nr.1 polecam → zaawansowane skryptowanie w bash'u. Szczególnie rozdział 9. może byc pomocny.

I tym razem jak najbardziej złośliwie dodam, że wystarczy w Googlach poszukać → http://google.com/linux Hasło: "bash programowanie tutorial" albo "bash programowanie manual"

Przepraszam za wybuch gniewu ale ostatnio chodzę poddenerwowany tak jakoś i mam jeszcze nie miłę skojarzenia z osobami które pomagały mi wcześniej na forum i wykazywały sie przy tym ogromną wiedzą ale przekaz jej był na zasadzie: "ja jestem Bogiem a ty jesteś śmieciem więc ucz się jak na śmiecia przypadło". Sądzę że mój problem został już rozwiązany. Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim.

"ja jestem Bogiem a ty jesteś śmieciem więc ucz się jak na śmiecia przypadło".
Jeśli o mnie chodzi to Bogiem chwilowo nie jestem, a innych ludzi raczej nie traktuję jak śmieci.

Natomiast zawsze staram się stosować zasadę "wędka a nie ryba". "Rybą" najesz się teraz, ale to "wędka" zapewni dostatek "ryb" w przyszłości. Stąd moje wypowiedzi naprowadzające, ale nie podające jawnie rozwiązania co faktycznie może być denerwujące.

Tak więc jeśli udało ci się dojść do rozwiązania samodzielnie, to gratuluję sukcesu :)

@multics jeśli chodzi o zadanie nr.2 doszedłem do "jednolinijkowego" rozwiązania

ls -lg | find . -type f -mtime -2 -exec awk '{ sum += $4} END {print sum}' {} \;

Oczywiście cyfra/liczba przy parametrze "mtime" do modyfikacji zależnie od potrzeb.

Do zadania nr.1 nie podchodziłem. Tak na oko widzę, że największy problem może sprawić algorytm "randomizacji" podanego w skrypcie ciągu znaków możliwych do wykorzystania. Z naciskiem na "algorytm", bo implementacja nie powinna nastręczać trudności.

• 2 weeks later...

Po wpisaniu komendy ls -lg wyświetlane mam następujące elementy:

razem 48
drwx------ 12 greg 4096 2009-05-27 16:21 2sem
-rw-r--r--  1 greg  746 2009-08-12 20:33 hasła.sh
-rw-r--r--  1 greg  753 2009-08-12 20:33 hasła.sh~
drwxr-xr-x  2 greg 4096 2009-07-28 14:48 nowy katalog
drwxr-xr-x  2 greg 4096 2009-07-28 19:57 nowy katalog 2
-rw-r--r--  1 greg   73 2009-08-12 19:42 test2
-rw-r--r--  1 greg   91 2009-08-12 20:10 test3
-rw-r--r--  1 greg   92 2009-08-12 20:09 test3~
-rw-r--r--  1 greg  207 2009-08-12 21:34 test4
-rw-r--r--  1 greg  212 2009-08-12 21:30 test4~
-rw-r--r--  1 greg  299 2009-08-12 19:27 test.sh
-rwxr-xr-x  1 greg  232 2009-06-23 02:03 Zainstaluj aplikacje.desktop

Do zadania drugiego z sumowaniem plików których modernizacja nastąpiła w ciągu ostatnich siedmiu dni można łatwo samemu wyliczyć ich całkowitą wielkość dając na to że dzisiaj jst 12.08.2009 wielkość ta wynosi 2473 bajtów. Wpisując polecenie wyszukujące pliki modernizowane 7 dni temu

find . -mtime -7

otrzymuje:

.
./test4
./test3
./test2
./test.sh
./test3~
./hasła.sh~
./hasła.sh
./test4~

a linia poleceń:

find . -mtime -7 | ls -lg | awk '{ sum += $4} END {print sum}'

daje rezultat:

14993

łatwo zauważyć że jest to suma wszystkich plików

natomiast polecenie:

find . -mtime -7 | xargs ls -lg | awk '{ sum += $4} END {print sum}'

daje wartość:

17466. Odjęcie większej od mniejszej daje wartość szukaną w odpowiedzi. Natomiast polecenie:

{code]

ls -lg | find . -type f -mtime -7 -exec awk '{ sum += $4} END {print sum}' {} \;

[/code]

wyświetla:

0
0
0
0
0
0
0
-14

bardzo ciekawy rezultat :)

Zastanawiam się gdzie jest błąd. Czy to ja coś źle zrobiłem czy po prostu któryś z was nie sprawdzał żadnego z tych poleceń. Mam nadzieję że jasno opisałem wszystko co robie po kolei. Nadal nie jest rozwiązane to zadanko. Co do zadania pierwszego, wykonałem je ale nie za pomocą awka a głównie za pomocą komendy:

< /dev/urandom tr -cd '[:graph:]' | fold -w $dlugosc | head -n $liczba

Pozdrawiam wszystkich i czekam z niecierpliwością na odpowiedź na temat zadania 2 :)

hm, i nikt nadal nie odpowiedział jeszcze :P

• 2 weeks later...