LenoX Napisano Lipiec 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2009 Witam, proszę o pomoc jak ograniczyć do 3/min ilość prób połączeń na dany port za firewallem. Gdzież błąd popełniam? (aha, qmic; wyciąganie kabla po zliczeniu 3ch połączeń na min odpada ;-) ) opis: WAN----- port 12345 : Router(192.168.1.1) : port 21 ---- server FTP (192.168.1.120) serwer FTP nie ma firewalla (instalacja jest trudna, mało RAM itd) na serwerze FTP jest konto z hasłem router (Linksys) ma dedykowany software dd-wrt i firewall. (nie ma opcji modyfikacji firewalla) Aby ograniczyć ryzyko włamu, chcę ograniczyć ilość prób połączeń do 3 na min zgodnie z https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Iptables_command próbowałem działać ale bez efektu. Działa przekierowanie, można łączyć się na server: iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -d $(nvram get wan_ipaddr) --dport 12345 -j DNAT --to 192.168.1.120:21 Nie działa limit połączeń - blokuje dostęp do FTP: iptables -I FORWARD 1 -p tcp -d 192.168.1.120 --dport 21 -j DROP iptables -I FORWARD 2 -p tcp --dport 21 -m state --state NEW -m limit --limit 3/min -j ACCEPT iptables -I FORWARD 3 -p tcp --dport 21 -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT Nie działa limit połączeń - brak ograniczenia połączeń: iptables -I FORWARD 1 -p tcp --dport 21 -m state --state NEW -m limit --limit 3/min -j ACCEPT iptables -I FORWARD 2 -p tcp --dport 21 -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -I FORWARD 3 -p tcp -d 192.168.1.120 --dport 21 -j DROP Przed wprowadzeniem powyższych linijek iptables -t filter -L daje dla FORWARD Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination ACCEPT gre -- 192.168.1.0/24 anywhere ACCEPT tcp -- 192.168.1.0/24 anywhere tcp dpt:1723 ACCEPT 0 -- anywhere anywhere logdrop 0 -- anywhere anywhere state INVALID TCPMSS tcp -- anywhere anywhere tcp flags:SYN,RST/SYN tcpmss match 1453:65535 TCPMSS set 1452 lan2wan 0 -- anywhere anywhere ACCEPT 0 -- anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED ACCEPT tcp -- anywhere Voip.Wilenska tcp dpt:5060 ACCEPT tcp -- anywhere Voip.Wilenska tcp dpt:5061 TRIGGER 0 -- anywhere anywhere TRIGGER type:in match:0 relate:0 trigger_out 0 -- anywhere anywhere ACCEPT 0 -- anywhere anywhere state NEW DROP 0 -- anywhere anywhere Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2009 Obawiam się, że druga metoda, przy której napisałeś, że nie ogranicza, działa. Jądro nie liczy tak jakbyś tego chciał (pierwsze połączenie - zaczyna liczyć czas, 4. - zaczyna odrzucać, aż skończy się czas), bo to byłoby za mało wydajne. Dopasowywanie ruchu jest trochę rozmyte. Przynajmniej tak mi się wydaje... feel free to correct. Jeśli zależy Ci na dokładności poszukaj w Googlach fraz typu: iptables limit ssh login tries. Jako, że problem ograniczenia prób logowań odnosi się częściej do ssh, powinieneś mieć więcej szczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2009 Jeśli zależy Ci na dokładności poszukaj w Googlach fraz typu: iptables limit ssh login tries. Jako, że problem ograniczenia prób logowań odnosi się częściej do ssh, powinieneś mieć więcej szczęścia. Nie wiem czy warto bo ilość prób można ograniczyć w samych ustawieniach sshd a nie iptables. Mogę się mylić co prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2009 @InIrudeBwoy O ile kojarzę samo sshd nie ma takiej możliwości, ma login, tyle że jego można ominąć otwierając nowe sesję. Jeśli próba z iptables nie wypali pozostają jeszcze programy jak np. fail2ban, o ile mają możliwość współpracy z danym serwerem FTP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2009 No własnie tego się obawiałem, że można to jakoś ominąć. Ale bankowo można ustawić ilość nieudanych prób dla sshd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 tak w sshd da sie to zrobic. trzeba zmodyfikowac MaxSessions w /etc/ssh/sshd_config . mozna na wszelki wypadek ustawic MaxStartups na wartosc minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 tak w sshd da sie to zrobic. trzeba zmodyfikowac MaxSessions w /etc/ssh/sshd_config . mozna na wszelki wypadek ustawic MaxStartups na wartosc minimalna. Jest taki programik ban2ip czy coś takiego który po określonej liczbie prób blokuje dostęp. Warto jednak ustawić sobie troszkę większą liczbę prób na wypadek wpisywania po pijaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 @fafig Na moje oko podane opcje pozwalają tylko na ograniczenie ilości prób _jednoczesnych_ logowań. @qmic Tak, pisałem już o fail2ban. Wpisywania po pijaku nie trenowałem, a przynajmniej nie pamiętam Przypominam temat: Jak Ustawić Limit Połaczeń Na Dany Port Przekierowany Na Routerze ?, ma być 3 połączenia/min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 Widziałeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Sierpień 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2009 Widziałeś to? Widziałem, mój router nie wie co to 'hitcount', i się nie dowie.. :-) Kończąc wątek, może komuś się przydadzą 2i linijki do firewalla. Ograniczają do max 3/min limit połączeń na dany port. (poniżej na port 22) iptables -I INPUT 2 -p tcp --dport 22 -m state --state NEW -m limit --limit 3/min --limit-burst 3 -j ACCEPT iptables -I INPUT 3 -p tcp --dport 22 -j REJECT źródło: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Preve...e_Force_Attacks ja zamiast 'logreject' daje REJECT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi