Skocz do zawartości

Update Bios

Darknek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam asusa f5 z Fedora9 chcialbym updatowac bios. Nigdy czegos takiego nie robilem, wiec kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.

A chce updata dac bo moze wtedy bede mogl w pelni korzystac z lapka. Teraz aby system chodzil musze miec dopisana formulke

acpi=off

bo inaczej komp sie wiesza.

wina jakiegos sterownika zapewne. instrukcje dotyczace updat'u biosu powinny byc na stronie producenta sprzetu. zaktualizuj system do f11. przez ten czas sporo sie zmienilo wiec jest wieksza szansa ze Twoj laptop bedzie funkcjonowal poprawnie. biosa zostaw na sam koniec jak inne metody zawioda, jak nie miales doswiadczenia to mozesz cos przypadkowo zepsuc.

Mam asusa f5 z Fedora9 chcialbym updatowac bios. Nigdy czegos takiego nie robilem, wiec kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
Update biosu to dobry pomysł na laptopach masz baterię i ryzyko bardzo małe. Asusy mają pod którymś efem (F9 chyba) narzędzie do flashowania. Plik z nowym obrazem najlepiej jest wrzucić na pendrive.

fat16 ma limit 2GB na partycje przeciez. to na starych pendrive, na nowych fat32 . no chyba ze ustawisz rozmiar sektora na 2k zamiast 512B :) no ale nie moja wina jak to sie popsuje ;p

Wczesniej na innych fedorach tez tak mialem.

A updatowac do F11 mi sie malo chce bo duzo byloby przegrywania i od nowa ustawiania. A F9 poza tym malym mankamentem dzila bez zarzutu, wiec powodu do zmiany nie widze.

A moj pendriwe ma format FAT., skoro juz tak ladnie offtopika robicie :)