fafig Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 czy ma ktos z Was ostatnio taki problem ze X-y wieszaja sie , blokujac calkowicie kompa ? zauwazylem ze to zaczelo sie od kernela 2.6.29 i tak sie ciagnie caly czas. instalowalem sterowniki nvidia-173 i rezultat taki sam. z tego co widze na forum nvidii to watek o tym jest na ponad 30 stron. chyba kolesie sobie w kulki leca. no chyba ze to moze jakas usterka w pakiecie czy cos. tak czy owak nie mam zadnych logow ktore by rejestrowaly ta aktywnosc. po prostu wiesza sie wszystko co jakis losowy czas i koniec... zalamka normalnie ... jeszcze sproboje na zwyklych sterownikach bez akceleracji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 Mój temat http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20920 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 hmm cos fajnego sie teraz pokazalo chyba modul cpufreq sie gryzie z nvidia wlasnie wyplulo mi kerneloopsa. no nic jakos tak przegapilem Twoj watek sproboje to zainstalowac po staremu. okazuje sie ze w wypadku nvidii niekoniecznie oplaca sie miec najnowszy dostepny sterownik... tak sie zastanawiam skoro problem jest tak powszechny to dlaczego nie dali paczki w repozytorium ze sterownikiem z linii 180.x...tak czy owak dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 jesli ktos ma problemy z zawieszaniem X-ow to wydaje mi sie ze rozwiazaniem jest kernel 2.6.31-0.138.rc5.git3.fc12.x86_64 oraz sterowniki nvidia NVIDIA-Linux-x86_64-185.18.29-pkg2.run kernel mozna pobrac z kojiego tutaj.byc moze dziala jakis wczesniejszy, ale na wczoraj zainstalowalem najnowszy mozliwy i poki co nie ma zadnych zawieszen. ostatnio tez plulo mi jakimis kerneloopsami z sensorow, wiec mozna wylaczyc je w gkrellm i wylaczyc caly modul z sensorami profilaktycznie, zauwazylem tez blad na module forcedeth ktory powoduje wylaczanie interfejsu. mozna przeladowac modul i zrestartowac siec. wyglada na to ze poprawili to w kernelu 31. mam nadzieje ze sie to komus przyda . aha jak ktos potrzebuje zainstalowac paczke kernel-headers to najlepiej rpm -Uhv --replacepkgs kernel-headers-..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Najlepiej instalować z localinstall przez (_yum'a_ → yuma) ORT on wie jak obchodzić się z Kernelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 przeciez w rpmie sa skrypty postinstalacyjne ktore dodaja wpisy do gruba i robia initramdysk z obecnymi w systemie modulami, wiec roznica zadna...poza tym yum to tylko nakladka a tu nie ma zadnych zaleznosci wiec uzywana jest ta sama baza rpmow. poza tym nie uzywasz w rpmie opcji --force jak w yumie tylko zamieniasz pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Taki mały offtopic. Czy ktoś wie czemu do aktualizacji nie wprowadza się jądra 2.6.30. Co prawda na forum nvidii było dużo postów na temat problemów z tym jądrem, ale to na pewno powodem nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Próbowałem, ale okazuje się, że w nouveau chyba wprowadzili jakieś testowe wsparcie dla kms (może jakiś framebuffer). Niestety wysypuje to cały system, po dodaniu opcji nokms fedora startuje, ale nadal nie mam obrazu, ani w konsoli, ani tym bardziej na pulpicie. System na pewno działa, bo zareagował na reboot. Próbowałem xorgiem wymusić załadowanie vesa i obraz rzeczywiście się pojawia, ale od razu zamarza. Szkoda, że jeszcze nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 mozna sprobowac do konsoli sie wbic na init 3 z gruba. wyladowac modul nouveau (zamruga pare razy:) ) i przebudowac initrd. no i dac nouveau na blacklist. nie powinien go ladowac wiecej ;p zaladuje Ci standardowy sterownik framebuffera. generalnie sterownik jest obecnie do bani (popatrz na ilosc zaimplementowanych funkcji). powinni go raczej jako experimental dodac. zeby nawet trybu 3d nie bylo ....poczekamy zobaczymy. poki co lepsze sterowniki nvidii (blob ale dziala). @sokar620 bo pewnie do 2.6.30 dodadza xena z obsluga dom0, ktore ma niby byc w fedorze 12, a to wymaga innej biblioteki libvirt i ogolnie sporego zamieszania , poza tym ten slynny wiszacy wskaznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi