ergoline Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 Witam! Nie chciałem za bardzo robić bałaganu, więc zacząłem nowy wątek. Nie wiem dlaczego, ale komenda authconfig --enablegingerprint nie działa. Wyrzuca: [root@Laptop ergoline]# authconfig --enablefingerprint Usage: użycie: authconfig [opcje] {--update|--updateall|--test|--probe|--restorebackup <name>|--savebackup <name>|--restorelastbackup} Options: -h, --help show this help message and exit --enableshadow, --useshadow domyślnie włącz hasła shadow --disableshadow domyślnie wyłącz hasła shadow --enablemd5, --usemd5 domyślnie włącz hasła MD5 --disablemd5 domyślnie wyłącz hasła MD5 --passalgo=<descrypt|bigcrypt|md5|sha256|sha512> algorytm hashowania/szyfrowania dla nowych haseł --enablenis domyślnie włącz informacje o użytkowniku z NIS --disablenis domyślnie wyłącz informacje o użytkowniku z NIS --nisdomain=<domena> domyślna domena NIS --nisserver=<serwer> domyślny serwer NIS --enableldap domyślnie włącz informacje o użytkowniku z LDAP --disableldap domyślnie wyłącz informacje o użytkowniku z LDAP --enableldapauth domyślnie włącz uwierzytelnianie przez LDAP --disableldapauth domyślnie wyłącz uwierzytelnianie przez LDAP --ldapserver=<serwer> nazwa komputera lub URI domyślnego serwera LDAP --ldapbasedn=<dn> domyślny bazowy DN LDAP --enableldaptls, --enableldapstarttls włącz użycie TLS z LDAP (RFC-2830) --disableldaptls, --disableldapstarttls wyłącz użycie TLS z LDAP (RFC-2830) --ldaploadcacert=<URL> wczytaj certyfikat CA z URL --enablesmartcard domyślnie włącz uwierzytelnianie smart card --disablesmartcard domyślnie wyłącz uwierzytelnianie smart card --enablerequiresmartcard domyślnie wymagaj uwierzytelniania smart card --disablerequiresmartcard domyślnie nie wymagaj uwierzytelniania smart card --smartcardmodule=<moduł> domyślnie użyty moduł smart card --smartcardaction=<0=Zablokuj|1=Zignoruj> działanie podejmowane podczas usuwania smart card --enablefingerprint domyślnie włącz uwierzytelnianie za pomocą czytnika linii papilarnych --disablefingerprint domyślnie wyłącz uwierzytelnianie za pomocą czytnika linii papilarnych --enablekrb5 domyślnie włącz uwierzytelnianie Kerberosa --disablekrb5 domyślnie wyłącz uwierzytelnianie Kerberosa --krb5kdc=<serwer> domyślne KDC Kerberosa --krb5adminserver=<serwer> domyślny serwer administracyjny Kerberosa --krb5realm=<obszar> domyślny obszar Kerberosa --enablekrb5kdcdns włącz użycie DNS do wyszukiwania KDC Kerberosa --disablekrb5kdcdns wyłącz użycie DNS do wyszukiwania KDC Kerberosa --enablekrb5realmdns włącz użycie DNS do wyszukiwania obszarów Kerberosa --disablekrb5realmdns wyłącz użycie DNS do wyszukiwania obszarów Kerberosa --enablesmbauth domyślnie włącz uwierzytelnianie SMB --disablesmbauth domyślnie wyłącz uwierzytelnianie SMB --smbservers=<serwery> nazwy serwerów do uwierzytelniania --smbworkgroup=<gruparobocza> serwery uwierzytelniania grupy roboczej są w --enablewinbind domyślnie włącz winbind do wyszukiwania informacji o użytkowniku --disablewinbind domyślnie wyłącz winbind do wyszukiwania informacji o użytkowniku --enablewinbindauth domyślnie włącz uwierzytelnianie przez winbind --disablewinbindauth domyślnie wyłącz uwierzytelnianie przez winbind --smbsecurity=<user|server|domain|ads> model bezpieczeństwa używany przez Sambę i winbind --smbrealm=<obszar> domyślny obszar dla Samby i winbind, kiedy bezpieczeństwo=ads --smbidmapuid=<najniższy-nawyższy> zakres UID przypisywany przez winbind dla domeny lub użytkowników ADS --smbidmapgid=<najniższy-nawyższy> zakres GID przypisywany przez winbind dla domeny lub użytkowników ADS --winbindseparator=<\> znak rozdzielający domenę i użytkownika w nazwach użytkowników utworzonych przez winbind, gdy winbindusedefaultdomain nie jest włączona --winbindtemplatehomedir=</home/%D/%U> folder domowy użytkowników utworzonych przez winbind --winbindtemplateprimarygroup=<nobody> domyślna grupa dla użytkowników utworzonych przez winbind --winbindtemplateshell=</bin/false> domyślna powłoka dla użytkowników utworzonych przez winbind --enablewinbindusedefaultdomain konfiguruje winbind tak, że użytkownicy bez domeny w swojej nazwie są użytkownikami domeny --disablewinbindusedefaultdomain konfiguruje winbind tak, że użytkownicy bez domeny w swojej nazwie nie są użytkownikami domeny --enablewinbindoffline konfiguruje winbind tak, aby pozwalał na logowanie offline --disablewinbindoffline konfiguruje winbind tak, aby zabraniał logowania offline --winbindjoin=<Administrator> dołącz do domeny winbind lub obszaru ADS jako ten administrator --enablewins włącz WINS do rozwiązywania nazw komputerów --disablewins wyłącz WINS do rozwiązywania nazw komputerów --enablepreferdns preferuj DNS zamiast WINS lub NIS do rozwiązywania nazw komputerów --disablepreferdns nie preferuj DNS zamiast WINS lub NIS do rozwiązywania nazw komputerów --enablehesiod domyślnie włącz informacje o użytkowniku z Hesioda --disablehesiod domyślnie wyłącz informacje o użytkowniku z Hesioda --hesiodlhs=<lhs> domyślnie Hesiod LHS --hesiodrhs=<rhs> domyślnie Hesiod RHS --enablecache domyślnie włącz zapisywanie informacji o użytkowniku w pamięci podręcznej --disablecache domyślnie wyłącz zapisywanie informacji o użytkowniku w pamięci podręcznej --enablelocauthorize lokalne upoważnienie jest wystarczające dla lokalnych użytkowników --disablelocauthorize upoważniaj lokalnych użytkowników także przez zdalne usługi --enablepamaccess sprawdź access.conf podczas upoważniania konta --disablepamaccess nie sprawdzaj access.conf podczas upoważniania konta --enablesysnetauth upoważnij konta systemowe przez usługi sieciowe --disablesysnetauth upoważnij konta systemowe tylko przez lokalne pliki --enablemkhomedir utwórz foldery domowe użytkowników podczas ich pierwszego logowania --disablemkhomedir nie twórz folderów domowych użytkowników podczas ich pierwszego logowania --nostart nie uruchamiaj/zatrzymuj portmap, ypbind i nscd --test nie aktualizuj plików konfiguracyjnych, wyświetl tylko nowe ustawienia --update, --kickstart w przeciwieństwie do --test, zaktualizuj pliki konfiguracyjne ze zmienionymi ustawieniami --updateall zaktualizuj wszystkie pliki konfiguracyjne --probe przeskanuj sieć w poszukiwaniu parametrów domyślnych i wyświetl je --savebackup=<nazwa> zapisz kopię zapasową wszystkich plików konfiguracyjnych --restorebackup=<nazwa> przywróć kopię zapasową wszystkich plików konfiguracyjnych --restorelastbackup przywróć kopię zapasową plików konfiguracyjnych zapisanych przed poprzednią zmianą konfiguracji tak jakby była zła składnia. Żeby było śmieszniej w module "Uwierzytelnienia" obsługa czytnika jest włączona. Dodatkowo zamieszczam: [root@Laptop ergoline]# authconfig --test caching is disabled nss_files is always enabled nss_compat is disabled nss_db is disabled nss_hesiod is disabled hesiod LHS = "" hesiod RHS = "" nss_ldap is disabled LDAP+TLS is disabled LDAP server = "ldap://127.0.0.1/" LDAP base DN = "dc=example,dc=com" nss_nis is disabled NIS server = "" NIS domain = "" nss_nisplus is disabled nss_winbind is disabled SMB workgroup = "WORKGROUP" SMB servers = "" SMB security = "user" SMB realm = "" Winbind template shell = "/bin/false" SMB idmap uid = "16777216-33554431" SMB idmap gid = "16777216-33554431" nss_wins is disabled DNS preference over NSS or WINS is disabled pam_unix is always enabled shadow passwords are enabled password hashing algorithm is sha512 pam_krb5 is disabled krb5 realm = "EXAMPLE.COM" krb5 realm via dns is disabled krb5 kdc = "kerberos.example.com:88" krb5 kdc via dns is disabled krb5 admin server = "kerberos.example.com:749" pam_ldap is disabled LDAP+TLS is disabled LDAP server = "ldap://127.0.0.1/" LDAP base DN = "dc=example,dc=com" pam_pkcs11 is disabled use only smartcard for login is disabled smartcard module = "coolkey" smartcard removal action = "Zignoruj" pam_fprintd is enabled pam_smb_auth is disabled SMB workgroup = "WORKGROUP" SMB servers = "" pam_winbind is disabled SMB workgroup = "WORKGROUP" SMB servers = "" SMB security = "user" SMB realm = "" pam_cracklib is enabled (try_first_pass retry=3) pam_passwdqc is disabled () pam_access is disabled () pam_mkhomedir is disabled () Always authorize local users is enabled () Authenticate system accounts against network services is disabled Mimo tego nie mam dostepnej opcji "Enable Fingerprint" w karcie "O mnie". Jakieś pomysły? Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 maly hint Usage: użycie: authconfig !![opcje] {--update|--updateall|--test|--probe|--restorebackup <name>|--savebackup <name> restorelastbackup} jasne ze skladnia jest zla. samo wpisanie opcji nie wystarczy zeby polecenie zadzialalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergoline Napisano Sierpień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 maly hint Usage: użycie: authconfig !![opcje] {--update|--updateall|--test|--probe|--restorebackup <name>|--savebackup <name> restorelastbackup} jasne ze skladnia jest zla. samo wpisanie opcji nie wystarczy zeby polecenie zadzialalo... Spróbowałem authconfig --enablefingerprint --update Polecenie przeszło bez błędu. Mimo tego ciągle nie mam opcji "Enable fingerpring login"... Chyba czegoś tu nie rozumiem, ale nie wiem czego... Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 Chyba czegoś tu nie rozumiem, ale nie wiem czego...A ja rozumiem chyba... W pierwszym poście wkopiowałeś polecenie z opcją, której po prostu nie ma: authconfig --enablegingerprint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergoline Napisano Sierpień 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2009 A ja rozumiem chyba... W pierwszym poście wkopiowałeś polecenie z opcją, której po prostu nie ma: authconfig --enablegingerprint Nie, tutaj na forum pisałem "z palca" i walnąłem literówkę W konsoli wpisałem na pewno dobrze. Poza tym, w module "Uwierzytelnienia" od początku miałem zaznaczoną (włączoną) obsługę czytnika linii papilarnych. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 u mnie wystarczyło fprintd-enroll Tylko nie pamiętam czy coś jeszcze gdzieś włączałem z zakładce "o mnie" (ustawienia systemowe KDE, o jakie "o mnie" Ci chodzi?) u mnie nie ma nic w stylu enable fingerprint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergoline Napisano Sierpień 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2009 u mnie wystarczyło fprintd-enroll Tylko nie pamiętam czy coś jeszcze gdzieś włączałem z zakładce "o mnie" (ustawienia systemowe KDE, o jakie "o mnie" Ci chodzi?) u mnie nie ma nic w stylu enable fingerprint U mnie dostaję: [ergoline@Laptop ~]$ fprintd-enroll Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0 Enrolling right index finger. Enroll result: enroll-retry-scan i nic się nie dzieje. Nie wyświetla okienka, nic... Sama próba przejechania palcem po czytniku też nie daje efektu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 powinno być tak i bez żadnych okienek. [mag@mag-lap ~]$ fprintd-enroll Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0 Enrolling right index finger. Enroll result: enroll-completed czasem mam że mi się czytnik jakby wiesza, spróbuj kilka razy, przetrzyj czytnik, może by coś w logach było, ale nie wiem gdzie z tego są logi, powinny być w /var/log/. jakie masz pakiety z fprint? [mag@mag-lap ~]$ rpm -qa |grep fprint fprintd-0.1-9.git04fd09cfa.fc11.i586 libfprint-0.1.0-7.pre2.fc11.1.i586 fprintd-pam-0.1-9.git04fd09cfa.fc11.i586 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Po co Ci czytnik linii papilarnych? Chcesz stracić palca ? Zresztą zwykłym kserem go można uszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Zresztą zwykłym kserem go można uszukać.I lepiej mieć taką kserokopię jak się człowiek w palec zatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 I lepiej mieć taką kserokopię jak się człowiek w palec zatnie Lepiej mieć taką kserokopię na wypadek gdyby ktoś chciał się włamać było co oddać zamiast palca czasem mam że mi się czytnik jakby wiesza, spróbuj kilka razy, przetrzyj czytnik lub palce Rozwiązania problemów typu problemów w tym przypadku bym szukał nie w logach a na opuszkach (i to mówię całkowicie poważnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 (edytowane) najlepiej to wyhodowac sobie zapasowa reke ze swojego dna i trzymac w depozycie w banku edit: sorki za 2 posty , problemy z lacznoscia Edytowane Wrzesień 1, 2009 przez WalDo usunąłem "nadmiarowy" post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 edit: sorki za 2 posty , problemy z lacznoscia Jesteś taki nerwowy czy skurcz palca że tak dwa razy klikasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 Wy się śmiejecie a nasz towarzysz ma problem ;p Co do palców to też nie zaszkodzi czasem rąk umyć, ale raczej nie w tym problem, bo jakby czytnik nie przyjmuje nic. możesz zainstalować pakiet fprint_demo i tam sobie skanować odciski, może z tego się czegoś dowiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi