ergoline Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Witam! Jak już pisałem we wcześniejszych tematach F11 zainstalowałem niedawno. Może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że dźwięk jest cichy. Mam zainstalowany również Windows Server i tam głośność jest ustawiona na 3%, w F11 muszę mieć ustawione ok 25%. Wtedy dźwięk jest cichy, ale słyszalny - tak jak lubię. Moja karta to HDA Intel ALC883. Dodałem już wpis options snd-hda-intel model=3stack-6ch (czy jakoś tak, piszę z pamięci) - pojawiło się więcej suwaków, jednak poziom dźwięku ten sam. Próbowałem w "Ustawienia systemowe" -> "Multimedia" zmienić z PulseAudio na HDA Intel ("Test"), ale wyrzuciło błąd, że urządzenie nie może być używane i następuje powrót do PulseAudio. Chociaż nie zawsze tak wyrzuca, czasami nie wiadomo dlaczego zadziała. Jeśli na Master ustawię ok 25%, to "alsamixer" pokazuje ustawienie ponad 50%. Po podkręceniu do 100% pokazuje tak samo i tu i tu. Próbowałem ustawić Master na 100% i regulować PCM, także odwrotnie jednak żadnej różnicy nie ma. Coś jest nie tak czy to mi "odbija już"? Pozdrawiam... P.S. Mam też problem z SMPlayer-em. Przy próbie "przewijania" następuje stop klatka, np. włączam film i naciskam na pasku przewijania 30:44 -> 14:00 -> 86:54, w końcu przestaję - obraz leci sekundę, może dwie i następuje stop klatka. Czasami wystarczy, że raz przeskoczę (włączę film i przeskoczę na jakiś moment). Próbowałem zmieniać wyjście wideo, jednak bez rezultatów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 szkoda sobie glowy zawracac pulseaudio...u mnie tez dzwiek cicho gral. jesli nie wywalisz to przynajmniej wylacz to ustrojstwo. najlatwiej do autostartu wrzucic polecenie pulseaudio --kill , w /etc/asound.conf zakomentowac wpisy z pulseaudio i przestawic sie na alse, ktora jaka by nie byla to dobrze dziala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergoline Napisano Sierpień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 szkoda sobie glowy zawracac pulseaudio...u mnie tez dzwiek cicho gral. jesli nie wywalisz to przynajmniej wylacz to ustrojstwo. najlatwiej do autostartu wrzucic polecenie pulseaudio --kill , w /etc/asound.conf zakomentowac wpisy z pulseaudio i przestawic sie na alse, ktora jaka by nie byla to dobrze dziala... Moja zawartość asound.conf: # # Place your global alsa-lib configuration here... # @hooks [ { func load files [ "/etc/alsa/pulse-default.conf" ] errors false } ] To wygląda na jakąś funkcję. Mam zakomentować całość? Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 tak. zakomentuj wszystko. jak uzywasz gstreamera to w gstreamer-properties (jak tego nie masz to doinstaluj) ustaw wyjscie na alse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergoline Napisano Sierpień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 tak. zakomentuj wszystko. jak uzywasz gstreamera to w gstreamer-properties (jak tego nie masz to doinstaluj) ustaw wyjscie na alse Witam! Zakomentowałem, do rc.local dodałem "pulseaudio --kill", zmieniłem w "gstremaer-properties". Po restarcie wydałem "alsamixer" i moim oczom ukazał się pełny zestaw suwaków. Jako kartę widzę HDA Intel, a chip Realtek ALC883. Jest lepiej - teraz na 3% mogę puścić piosenkę w Amarok-u i słyszę Jednak pojawił się nowy problem - stracił się dźwięk w filmach (również na YouTube). Pozdrawiam... P.S. Jak zmienić planszę ładowania Fedory? Próbowałem wg poradnika (TEGO), jednak nic sie nie zmieniło - cały czas widze jedynie pasek postępu na dole... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 moze Twoja dzwiekowka nie obsluguje duplexu. wyglada na to ze bedziesz musial wylaczac amaroka jak chcesz ogladac youtube, generalnie jedna rzecz na raz. mozna cale szczescie zrobic to w sposob softwarowy. tu masz poradnik wprost ze zrodla (patrz pod software mixing). co do youtube to zdaje sie ze flash uzywa ciagle jeszcze damona esd. juz dokladnie nie pamietam jak to sie konfigurowalo, moze ktos inny Ci podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Skowron Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 moze Twoja dzwiekowka nie obsluguje duplexu. wyglada na to ze bedziesz musial wylaczac amaroka jak chcesz ogladac youtube, generalnie jedna rzecz na raz. mozna cale szczescie zrobic to w sposob softwarowy. tu masz poradnik wprost ze zrodla (patrz pod software mixing). co do youtube to zdaje sie ze flash uzywa ciagle jeszcze damona esd. juz dokladnie nie pamietam jak to sie konfigurowalo, moze ktos inny Ci podpowie. Hej, mam podobny problem jak ergoline. Po ustawieniu pluginu w .asoundrc pcm.!default { type hw card 0 } ctl.!default { type hw card 0 } i aplay -D default test.wav, choć wcześniej miałem ciszę w filmach z YouTube, to teraz w ogole nic nie słyszę. Może to problem z kartą? Pozdrawiam Kamilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 Może to problem z kartą?Najlepiej zwalić na sprzęt albo sterowniki Pokaż lspci | grep Audio, ale wydaje mi się, że mam identyczną kartę jak autor tematu. A takie porównywanie procentów do głośności to zwykłe szukanie problemu tam gdzie go nie ma. Na pewno pulseaudio działa inaczej niż kontrola w windowsie (swoją drogą jak działa lub nie działa pulseaudio tego chyba nikt nie wie). Napisz dokładnie w czym problem, player nie odtwarza plików wav, flashplayer nie odtwarza dźwięków w filmach, nie grają oba naraz, czy może jeszcze coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Możliwe, że flash sie wyciszył. I to tak na maksa. Obecnie walczę z tym problemem - po każdym dźwięku, poziom głośności niektórych programów spada do 1%, notorycznie. Sprawdź w regulacji głośności Pulse, w zakładce Programy, i zobacz jaką wartość przymują suwaki dla Firefoksa, aplaya, nspluginwrappera itp. No i popraw w miarę potrzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi