Mikołaj Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 Witam. Ostatnio szukam programu który umożliwi mi zaprojektowanie bazy danych w sposób graficzny (tworzenie tabel, kolumn, typy kolumn, relacje itp). Nie obraziłbym się gdyby takowy też potrafił też tą bazę później stworzyć, ale nie jest to wymóg. Przeznaczenie to jak na razie MySQL i PostgreSQL, ale to chyba nie będzie miało większego znaczenia w przypadku takiej aplikacji. Teoretycznie mogę wykonać taki projekt na analogowej kartce, ale każdy wie jakie to jest nieporęczne w przypadku zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 OO.org Base A o jakie programy Ci chodzi? Z tego co się orientuję to do projektowania używa się aplikacji typu CASE i zdaje się, że niedawno na forum był podobny temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 http://dev.mysql.com/workbench/ Genialne narzędzie do tworzenia struktur i prezentacji w formie graficznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Sierpień 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 qmic A jak to instalowałeś na Fedzi? Stąd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Sierpień 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2009 ja na razie ściągam src.rpm ;] spróbuję zbudować samemu pakiet, jak nie to się będę dalej martwił ;] Co do OO Base - to nie jest to o co mi chodzi, mam nadzieję że ten workbench spełni swoje zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 ja na razie ściągam src.rpm ;] spróbuję zbudować samemu pakiet, jak nie to się będę dalej martwił ;] Co do OO Base - to nie jest to o co mi chodzi, mam nadzieję że ten workbench spełni swoje zadanie. Ostatnio szukałem podobnych programów i ten okazał się być najlepszy. Co do instalacji to nie pamiętam skąd instalowałem, chyba ściągnąłem ze strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Sierpień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 src.rpm odmawia współpracy [mag@mag-lap SPECS]$ rpmbuild -bb --target=i686 mysql-workbench.spec.in ....... dużo dużo syfu ;p ...... mysql_art_resultset.cpp: In member function 'std::string sql::mysql::MyVal::getString()': mysql_art_resultset.cpp:57: error: 'snprintf' was not declared in this scope mysql_art_resultset.cpp:63: error: 'snprintf' was not declared in this scope mysql_art_resultset.cpp:69: error: 'snprintf' was not declared in this scope mysql_art_resultset.cpp:75: error: 'snprintf' was not declared in this scope make[5]: *** [mysql_art_resultset.lo] Error 1 make[5]: Leaving directory `/home/rpmbuild/BUILD/mysql-workbench-oss-5.1.16/ext/cppconn/driver' make[4]: *** [all] Error 2 make[4]: Leaving directory `/home/rpmbuild/BUILD/mysql-workbench-oss-5.1.16/ext/cppconn/driver' make[3]: *** [all-recursive] Error 1 make[3]: Leaving directory `/home/rpmbuild/BUILD/mysql-workbench-oss-5.1.16/ext/cppconn' make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/home/rpmbuild/BUILD/mysql-workbench-oss-5.1.16/ext' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/rpmbuild/BUILD/mysql-workbench-oss-5.1.16' make: *** [all] Error 2 błąd: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.aXajz1 (%build) Błędy budowania pakietu RPM: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.aXajz1 (%build) zainstalowałem z http://rpms.famillecollet.com/fedora/11/re...-workbench.html jeden problem że jest popsuta zależność powinien być chyba ten pakiet mysql++-devel ale nie wiem, bo i bez niego mi działa. Trzeba dać --nodeps przy rpm -ivh i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 zainstalowałem z http://rpms.famillecollet.com/fedora/11/re...-workbench.html jeden problem że jest popsuta zależność powinien być chyba ten pakiet mysql++-devel ale nie wiem, bo i bez niego mi działa. Trzeba dać --nodeps przy rpm -ivh i działa Remi dobre paczki robi, dobrze zrobiłeś W ogóle to już własnego repo się chyba doczekał, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zet Napisano Sierpień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2009 jeżeli korzystasz z eclipse to poszukaj plugina o nazwie Clay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi