thof Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 Ciekawy układ Nie rób nic więcej poza zmianą rozmiaru (rozszerzenie do sda1) partycji sda2. Próba przesunięcia sda5 może zakończyć się uszkodzeniem partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 ja przesuwalem rozszerzona i jakos zyje, ale to bylo na ext3 + mialem backup. na ntfsie to nie dam glowy ze to przejdzie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noctivivans Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 Ja zamiast przesuwać partycję rozszerzoną rozciągnąłem ją, przesunąłem partycje logiczne, po czym zmniejszyłem z drugiej strony . Nie ma problemu z przesunięciem NTFS w takim układzie, ale i tak lepiej mieć backup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marplusz Napisano Wrzesień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 Miałem ten sam układ partycji tylko na dysku 160 . W W7 jest program do zarządzania partycjami zmiejszyłem rozmiar partycji logicznej D. W partycji rozszerzonej powstała teraz przestrzeń nie przydzielona. Na tak przygotowanym dysku instalacja poszła bez kłopotu. Jestem w Linuksie początkujący i mogę sie mylić ale jeżeli piszesz że "Wolne miejsce jest "partycją" logiczną. " to powinieneś ją skasować. Windows dzieląc dysk na partycje pozostawia zawsze troche miejsca nieprzydzielonego i to tam myślę starasz się teraz stworzyć partycje dla Linuksa. Przy okazji chciałbym zadać pytanie. Przy automatycznym rozdzielaniu partycji system zaproponował mi podział 8Gb na "/" i 5Gb na swap. Czy to nie za dużo jak na swap? Zmiejszyłem ją do 2 i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Wrzesień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2009 I dobrze i zle, trzebabylo jeszcze bardziej zmniejszyc, no chyba ze masz 128 ramu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi