Skocz do zawartości

Jak Zmienic Katalog Domowy Dla Root

LenoX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zarządzam zdalnie serverkim pod Linuxem (Lenny).

Nie mogę zmienić katalogu domowego roota.

loguje się jako root używam polecenia:

usermod -d /mnt/HD_a4/root root

echo $HOME #daje
/mnt/HD_a2

cóżesz innego mogę zrobić w tym temacie?

Na uczelni widziałem, że admin zrobił po prostu link symboliczny zamiast /root na debianie.

Przetestuj na wirtualu: przenieś /root i zrób dowiązanie symboliczne do starej lokalizacji. Jak nie zadziała to można spróbować to samo przy z innego systemu. Nie wiem, nie próbowałem na debianie, ale na fedorze tak zrobiłem kiedyś i nie było problemów.

cóżesz innego mogę zrobić w tym temacie?
Zmienić ręcznie wpis w /etc/passwd. Przypomnę tylko, że do zmiany wpisów w /etc/passwd należy stosować polecenie "vipw" z odpowiednimi opcjami (zazwyczaj "-s" się przydaje) - inaczej może być bieda :)

Domyślnie odpala się "toto" w vi, więc jeśli nie znasz podstawowych chwytów to ustaw sobie w konsoli zmienną EDITOR na jakieś nano, mcedit czy jakis inny konsolowy user-friendly edytor np.

export EDITOR=nano
vipw

[EDIT]

Sorki, głupoty z tą opcją "-s" :) Zwyczajnie, bez opcji, tak jak podałem w przykładzie.

Edytowane przez WalDo

Dzięki za szybką pomoc zaraz poćwiczę.

Powód jest następujący. Ano serverek ma 32 MB RAM i wszystko okrojone do minimum. Można się jednak z nim połączyć na 5 sposobów (samba, ssh, FTP, UPnP AV Server, web). Nie ma firewalla, który jest na szczęście na routerze.

Mam skrypt, który najpierw loguje się na routerze i otwiera port a następnie odpala program nasłuchujący na ten port.

Wszystko ładnie ale id_rsa na serverku jest na partycji NTFS, i ma prawa dostępu 555. Router to wykrywa, i skrypt nie może się w automacje zalogować.

Muszę przenieść katalog domowy root na "normalną" partycję i ustawić prawa dostępu dla roota 700.

[EDIT]

ln -s "file" "link"

ln: 'file' :Operation not permitted

oczywiście file jest na ext3 a link jest do NTFS