LenoX Napisano Sierpień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2009 Witam, zarządzam zdalnie serverkim pod Linuxem (Lenny). Nie mogę zmienić katalogu domowego roota. loguje się jako root używam polecenia: usermod -d /mnt/HD_a4/root root echo $HOME #daje /mnt/HD_a2 cóżesz innego mogę zrobić w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Na uczelni widziałem, że admin zrobił po prostu link symboliczny zamiast /root na debianie. Przetestuj na wirtualu: przenieś /root i zrób dowiązanie symboliczne do starej lokalizacji. Jak nie zadziała to można spróbować to samo przy z innego systemu. Nie wiem, nie próbowałem na debianie, ale na fedorze tak zrobiłem kiedyś i nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 (edytowane) cóżesz innego mogę zrobić w tym temacie?Zmienić ręcznie wpis w /etc/passwd. Przypomnę tylko, że do zmiany wpisów w /etc/passwd należy stosować polecenie "vipw" z odpowiednimi opcjami (zazwyczaj "-s" się przydaje) - inaczej może być bieda Domyślnie odpala się "toto" w vi, więc jeśli nie znasz podstawowych chwytów to ustaw sobie w konsoli zmienną EDITOR na jakieś nano, mcedit czy jakis inny konsolowy user-friendly edytor np. export EDITOR=nano vipw [EDIT] Sorki, głupoty z tą opcją "-s" Zwyczajnie, bez opcji, tak jak podałem w przykładzie. Edytowane Sierpień 22, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 a jeszcze pytanie: dlaczego chcesz zmieniać położenie? inna partycja? to może zamontuj ją w /root i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 nie chce nic mowic ale w standardzie FSH katalog /root powinien sie znajdowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Sierpień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Dzięki za szybką pomoc zaraz poćwiczę. Powód jest następujący. Ano serverek ma 32 MB RAM i wszystko okrojone do minimum. Można się jednak z nim połączyć na 5 sposobów (samba, ssh, FTP, UPnP AV Server, web). Nie ma firewalla, który jest na szczęście na routerze. Mam skrypt, który najpierw loguje się na routerze i otwiera port a następnie odpala program nasłuchujący na ten port. Wszystko ładnie ale id_rsa na serverku jest na partycji NTFS, i ma prawa dostępu 555. Router to wykrywa, i skrypt nie może się w automacje zalogować. Muszę przenieść katalog domowy root na "normalną" partycję i ustawić prawa dostępu dla roota 700. [EDIT] ln -s "file" "link" ln: 'file' :Operation not permitted oczywiście file jest na ext3 a link jest do NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 oczywiście file jest na ext3 a link jest do NTFSWg mnie to chyba nie przejdzie zeby link zrobić na NTFS. Chociaż możliwe, że po prostu brakuje ntfs-3g i stąd brak praw do zapisu na NTFS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Sierpień 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 tutaj +1 dla WalDo. Użyłem: vipw i zmieniłem ścieżkę dla root's home directory :-) Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2009 Dzięki waldo za przypomnienie polecenia vipw, ja zawsze razem z /etc/passwd pozostałe pliki zmieniałem ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi