@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 hmmm, a probowales tak ?Nigdy nie sprawdzałem, ale tak na oko, to chyba jakość i użyteczność takiej kopii może być żadna. Już pewniejsze fsck z podaniem innego superbloku bez robienia backupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 ale przeciez dd nic nie nadpisuje (tylko odczytuje i przekazuje przez potok do gzip-a). mozna uzyc ddrescue w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 ale przeciez dd nic nie nadpisujeNie wiem czy to do mojego posta, ale jeśli tak, to moje zastrzeżenia nie są do bezpieczeństwa tylko do jakości. Opcje typu noerror, notrunc mogą - imho - spowodować, ze kopia będzie znacznie gorszej jakości niż aktualne (też do chrzanu) dane na dysku Nie upieram się, bo muszę sobie doczytać To tylko tak na "chłopski rozum" na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 akuratnie w tym wypadku dostaniesz dokladnie kopie 1:1 z tymi blednymi zapisami. notrunc po prostu nie ucina pliku wyjsciowego do pelnych wartosci, zostawia tak jak jest (chyba ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Sierpień 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 hmmm, a probowales tak ? dd if=/dev/sdXY bs=32256 conv=notrunc,noerror | gzip -9 > plik.gz Dziękuję za podpowiedź, ale zdążyłem już puścić e2fsck -f -b 98304 /dev/sdb2 z -fp nie chciało iść... nastukałem się w 't' , ale pliki w home są widoczne. SUPER spróbuję nawet czy system się uruchomi, ale kopię homów już zrobiłem OGROMNE DZIĘKI ZA POMOC WALDO i FAFIG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 z -fp nie chciało iść...Wydawalo mi się (tak z mana wyszło), że opcja "-a" jest przestarzała i gdzie tylko można trzeba korzystać z "-p" Widocznie w Fedorze, pomimo jej skłonności do nowinek, lepiej sprawdziłoby się "-fa" Cóż ważne, że pliki odzyskane. spróbuję nawet czy system się uruchomiPowinien. e2fsck powinno automatycznie przepisać dane z bloku 98304 do bloku 0. Chyba, że okaże się, że blok 0 jest jakoś fizycznie uszkodzony. Ciekaw jestem wyniku. Napisz jak poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Sierpień 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Wydawalo mi się (tak z mana wyszło), że opcja "-a" jest przestarzała i gdzie tylko można trzeba korzystać z "-p" Widocznie w Fedorze, pomimo jej skłonności do nowinek, lepiej sprawdziłoby się "-fa" Cóż ważne, że pliki odzyskane.[/code] Nie, komunikat głosił, że napotkany błąd jest niespodziewany i mam uruchomić e2fsck bez opcji -a i -p (czyli jednak zauważyli istnienie -p). Powinien. e2fsck powinno automatycznie przepisać dane z bloku 98304 do bloku 0. Chyba, że okaże się, że blok 0 jest jakoś fizycznie uszkodzony. Ciekaw jestem wyniku. Napisz jak poszło. Istotnie system bezproblemowo wstał i działa. Najpierw jednak odkopiowałem sobie na bok to co ważne, na wrazie gdyby zechciał jednak po drodze się zaciąć Jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Jeszcze raz dziękujęNie ma za co - ciekaw byłem, bo do tej pory nie wiem jak sztucznie wywołać uszkodzenie superbloku 0, żeby sobie właśnie takie akcje naprawcze potrenować. Jak ktoś wie jak wywołać taką sytuację "na żądanie", to proszę o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 To teraz proponowałbym wydobyć to co pomogło, jakoś ładnie obrobić i wrzucić na wiki jako przykład rozwiązania problemu z nieznanym systemem plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 [...] jakoś ładnie obrobić i wrzucić na wiki [...]Tak bym właśnie chciał zrobić. Dlatego między innymi pytam: czy ktoś wie jak można celowo zniszczyć superblok zerowy? Zapisać tam prze np. "dd" jakieś przypadkowe dane? Szukalem trochę, ale jakoś nic sensownego mi w oko nie wpadło. Zanim się coś napisze na wiki warto przetestować, żeby ludziom śmiecia nie sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2009 Tak bym właśnie chciał zrobić. Dlatego między innymi pytam: czy ktoś wie jak można celowo zniszczyć superblok zerowy? Zapisać tam prze np. "dd" jakieś przypadkowe dane? Szukalem trochę, ale jakoś nic sensownego mi w oko nie wpadło. Zanim się coś napisze na wiki warto przetestować, żeby ludziom śmiecia nie sprzedać. (_acha_ → aha) ORT i jeszcze to narzędzie do odzyskiwania - OnTrack, niestety w wersji trial można odzyskać tlko 1 plik, i nie ma narzędzi do analizy dysków. Nie widzi także partycji ex2 i ex3. W licencji jest napisane że wszystko (poza extami, o których nie widziałem ani słowa) jest dostępne w wersji proffesional, ale ta kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi