Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Zainstalowałem sambe. yum install samba Plik konfiguracyjny, /etc/samba/smb.conf : [global] netbios name = Szymon_Linux workgroup = SIEC server string = Samba Server Version %v encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd security = share [dane] path = /home/Szymon/Pobrane guest ok = yes Nie wiem gdzie mam widzieć te udziały na linuxsie(jest jakiś katalog zbiorczy?), rozumiem że na windowsie w otoczeniu sieciowym . Drugim komputerm z którym chcę wyminiać pliki jest windows xp o grupie roboczej SIEC. Komputery widzą się nawzajem po przez polecenie ping. Proszę o pomoc. Wiem że dużo tematów jest na forum i w sieci ale nigdzie nie piszą tego tak abym mógł zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 W otoczeniu sieciowym albo przez nazwe netbiosowa (w windzie \\nazwa_kmpa_linuksowego). W Fedorze odblokowales odpowiednie porty na firewallu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Nie jak odblokować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Nie jak odblokować? #system-config-firewall i sobie wyklikać Nie wiem gdzie mam widzieć te udziały na linuxsie(jest jakiś katalog zbiorczy?), Całkiem fajny konsolowy menager smb http://smbc.airm.net/1.2.2/FedoraCore-3/sm....2.2-0.i386.rpm ---------------------- Nie pisz postów pod własnymi - masz przycisk [EDYTUJ] pod postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Zrobiłem mały kłopot sobie skasowałem plik smb.conf. Jak go mogę odzyskać, odinstalowałem sambe zainstalowałem od nowa ale plik konfiguracyjny się nie pojawił hELP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Jak go mogę odzyskać,Przepisz z pierwszego swojego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Ok przepisałem i zapisałem. Tylo potej reinstalacji samby coś musiało pujść nie tak, ponieważ jak próbuje ją uruchomić dostaje komunikat: [root@localhost samba]# service start samba start: nierozpoznana usługa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Ok przepisałem i zapisałem. Tylo potej reinstalacji samby coś musiało pujść nie tak, ponieważ jak próbuje ją uruchomić dostaje komunikat: [root@localhost samba]# service start samba start: nierozpoznana usługa Nie dziwne: service samba start a nie start samba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Dostaje ten sam komunikat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Bo nie "samba" tylko "smb" i dodatkowo "nmb". Weź chłopaku poczytaj trochę, bo tak to niedługo ten wątek będzie miał więcej postów niż jest stron w Googlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 a: /etc/init.d/samba start lub jakby nie było usługi samba to: /etc/init.d/smbd start /etc/init.d/nmbd start no i raczej jako root nie mam akurat fedory włączonej ale czasem polecenie service jest ok? tzn nie powinno być services "usługa" start/stop/restart? ps. aha, do przeglądania tych zasobów nie potrzeba dodatkowych programów, można to zrobić tak: mount -t cifs //"nazwa_komputera"/"nazwa_udziału" /mnt/cos zauważyłem dodatkowo ze w sekcji global nie masz "guest account = jakis_user" a bez tego chyba nie będzie działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 /etc/init.d/samba start lub jakby nie było usługi samba to: /etc/init.d/smbd start /etc/init.d/nmbd start Jeszcze raz... Na pewno w FEdorze nie ma serwisu samba (chyba, że ktoś sobie sam napisze). Serwisy do uruchomienia i poprawnego funkcjonowania Samby nazywają się smb (a nie smbd) oraz nmb (a nie nmbd). Co do "service" to właśnie tak a nie "services" - nota bene jest to tylko skrypt shellowy wywołujący ostatecznie to co napisał maiKel, czyli odpowiednie skrypty z /etc/init.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 [root@localhost samba]# service nmb start Uruchamianie usług NMB: [ OK ] [root@localhost ~]# service smb start Uruchamianie usług SMB: [ OK ] Plik smb.conf [global] netbios name = Szymon_Linux workgroup = SIEC server string = Samba Server Version %v encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd security = share guest account = jakis_user [dane] path = /home/Szymon/Pobrane guest ok = yes Gdzie w fedorce mogę zobaczy udostępniony katalog Pobrane, gdy wejdę w Sieć widzę tylko Sieć windows i nie mogę do niej wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Gdzie w fedorce mogę zobaczy udostępniony katalog Pobrane, gdy wejdę w Sieć widzę tylko Sieć windows i nie mogę do niej wejść.W "Fedorce" katalog Pobrane zobaczysz z całą pewnością w /home/Szymon/Pobrane Przecież to jest katalog na Fedorze, więc musi być widoczny w systemie plików. To jest katalog, który udostępniasz komputerom z Windows i to na komputerach Windows w Twojej sieci będzie widziany jako udział \\<nazwa>\dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plu Napisano Sierpień 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2009 Ok widzę już na windowsie Sambe, kilkam i wyskakuje błąd "nie mam uprawnień do przeglądania tego zasobu sieciowego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi