borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Zabrakło mi miejsca na HD i chciałem coś wyrzucić. Znalazłem prawie 2GB plik /var/crash/2009-07-23-18:50/vmcore nie wiem co z tym zrobić, najchętniej bym wyrzucił. Czy to jest do czegoś potrzebne? Patrząc na datę raczej nie, no ale Z drugiej strony co dzięki temu mogę zrobić i jak go generować na życzenie? Ostatnio mam nierozwiązany problem z udev i tak sobie myślę, że to się zaczęło jakoś miesiąc temu. Może w tym pliku coś znajdę, tylko jak? Dlatego go jeszcze nie wyrzuciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Pliki core mozesz smialo wywalic no chyba, ze sa to serwery Generowane sa jak jakas aplikacja, system ma problem z funkcjonowanie, dzieki nim mozesz dokladnie sie przyjzec np. zrzutom pamieci etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 ale to sa zrzuty binarne calosci pamieci do pliku, zeby mozna bylo zdiagnozowac np co jest przyczyna ze sterownik nie dziala. kdump (system-config-kdump czy jakos tak - przynajmniej w centos ) - crash na zadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Patrząc na datę raczej nie,Patrząc na nazwę jest tam pewnie jakiś rodzaj coredump'a z maszyny wirtualnej Zrzuć na jakąś płytę, wykasuj, zobacz czy system wstaje i czy maszyny wirtualne działają. Ja bym wywalił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 No dobra, wywaliłem i nic się nie stało. Miałem raczej nadzieję, że się do czego przyda, ale jeśli to rzeczywiście "binarny zrzut ramu" to bym się pochlastał nim coś zrozumiał (nawet odpowiednimi narzędziami). Macie chociaż namiary, gdzie szukać wielkiego zbędnego balastu dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 Macie chociaż namiary, gdzie szukać wielkiego zbędnego balastu W /home A bardziej serio - zawsze w takich wypadkach du -k / | sort -nr |more Trochę to trwa, a potem sobie patrzę gdzie najwięcej placu zajętego i gdzie wydaje się to dziwne. Ta opcja -k dość istotna. Tzn. o tyle, żeby tam żadnych "-h" nie było tylko same numerki ze względu na opcje sortowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 GUI: baobab z gnome-utils, stworzony specjalnie na taką potrzebę http://en.wikipedia.org/wiki/Baobab_%28software%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 GUI: baobab z gnome-utils,Fajne. Chyba szybciej działa niż to co podałem - dziwne jak na GUI Ale pewnie jakiś własny sprytny algorytm ma. [EDIT] Po krótkim teście stwierdzam, że za bardzo mi przed oczami skacze. Nie lubię też oznaczeń "human readable", bo muszę być czujny żeby widzieć gdzie się kończy 100G a zaczyna 99M. a jak widze 1000000 to od razu widzę, że więcej niż 1000. Chyba, że to gdzieś ustawić można. Ale szybkość działania jest dużą zaletą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi