Skocz do zawartości

/var/crash...vmcore

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrakło mi miejsca na HD i chciałem coś wyrzucić. Znalazłem prawie 2GB plik

/var/crash/2009-07-23-18:50/vmcore

nie wiem co z tym zrobić, najchętniej bym wyrzucił. Czy to jest do czegoś potrzebne? Patrząc na datę raczej nie, no ale :) Z drugiej strony co dzięki temu mogę zrobić i jak go generować na życzenie?

Ostatnio mam nierozwiązany problem z udev i tak sobie myślę, że to się zaczęło jakoś miesiąc temu. Może w tym pliku coś znajdę, tylko jak? Dlatego go jeszcze nie wyrzuciłem.

ale to sa zrzuty binarne calosci pamieci do pliku, zeby mozna bylo zdiagnozowac np co jest przyczyna ze sterownik nie dziala. kdump (system-config-kdump czy jakos tak - przynajmniej w centos ) - crash na zadanie :)

No dobra, wywaliłem i nic się nie stało. Miałem raczej nadzieję, że się do czego przyda, ale jeśli to rzeczywiście "binarny zrzut ramu" to bym się pochlastał nim coś zrozumiał (nawet odpowiednimi narzędziami). Macie chociaż namiary, gdzie szukać wielkiego zbędnego balastu :lol:

dzięki za odpowiedź

Macie chociaż namiary, gdzie szukać wielkiego zbędnego balastu :lol:
W /home :)

A bardziej serio - zawsze w takich wypadkach

du -k / | sort -nr |more

Trochę to trwa, a potem sobie patrzę gdzie najwięcej placu zajętego i gdzie wydaje się to dziwne.

Ta opcja -k dość istotna. Tzn. o tyle, żeby tam żadnych "-h" nie było tylko same numerki ze względu na opcje sortowania.

GUI: baobab z gnome-utils,
Fajne. Chyba szybciej działa niż to co podałem - dziwne jak na GUI :) Ale pewnie jakiś własny sprytny algorytm ma.

[EDIT]

Po krótkim teście stwierdzam, że za bardzo mi przed oczami skacze. Nie lubię też oznaczeń "human readable", bo muszę być czujny żeby widzieć gdzie się kończy 100G a zaczyna 99M. a jak widze 1000000 to od razu widzę, że więcej niż 1000. Chyba, że to gdzieś ustawić można.

Ale szybkość działania jest dużą zaletą.