Gość Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 W konsoli wypluwa coś takiego: [rafal@f10 ~]$ skype Starting the process... Skype Xv: Xv ports available: 1 Skype XShm: XShm support enabled Skype Xv: Using Xv port 131 <unknown>: Fatal IO error 14 (Błędny adres) on X server :0.0. a dzieje się tak po naciśnięciu przycisku test w opcjach skype. Dodam jeszcze że w Cheese kamerka działa normalnie. kamerka to: [rafal@f10 ~]$ lsusb Bus 003 Device 002: ID 0ac8:307b Z-Star Microelectronics Corp. USB 1.1 Webcam w google : <unknown>: Fatal IO error 14 (Błędny adres) on X server :0.0 - podana fraza nie zostala znaleziona. Błędny adres też niewiele mi mówi. jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 sproboj tak odpalic skype wpisujac ta komende LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 sproboj tak odpalic skype wpisujac ta komende LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Działa ale nie dokońca :/ tak chyba nie powinno być libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 dziala ale nie do konca co masz na mysli - dziala ale wywala blad - nie dziala i wywala blad - obraz jest czy obrazu nie ma obraz jest ale opuzniony co sie dzieje bo nic mi to nie mowi - mam nadzieje ze masz zainstalowane libv4l jak nie to zainstaluj i jaki masz system 32 czy 64 i jak masz jakies jeszcze inne wersje kernla to sproboj na innym jajku odpalic mi na 2.6.30.5-32.fc11.i686.PAE dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 obraz działa. ale wywala błąd jak napisałam w poście powyżej z częstotliwością ! hmm ? nie wiem ile dokładnie,ale kilka razy na sekunde na pewno. do tego po zakończonej konferencji uzycie procesora nie spada do 50% jak to ma miejsce przed rozpoczęciem konferencji. I zamkniecie skype sie nie udaje klikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Wrzesień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2009 pozostaje ci zebys sprobowal zainstalowac inne jądro - 2.6.27 byl jakis bug z tym zwiazany nie wiem jakie masz teraz - wez sobie uaktywnij repo updates-testing i zaisntaluj testowe jajeczko 2.6.30.5-43 i zobacz moze tam rozwiazano juz ten problem - ja czesto wlasnie kozystam z testowych jajeczek i wszystko smiga narazie innego pomyslu nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Styczeń 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2010 Odświeżam temat bo mam podobny problem. Kamerka działa mi pod cheese bez problemu. Gdy uruchomię skype z ikonki czy z konsoli w opcjach wezmę test kamerki to nic się nie dzieje natomiast gdy uruchomię skype tą komendą: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype to gdy włączę test kamerki obraz jest więc pytanie. Jak zrobić, żeby skype nie ważne w jaki sposób go uruchomię startował z tego polecenia? Wiem, że mogę stworzyć skrót na pulpicie i w poleceniu podać tą linijkę ale bez tworzenia skrótu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2010 Na przykład wpisz w konsoli jako root: echo 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype' > /usr/bin/skypefix Wtedy możesz odpalać poleceniem skypefix. Innym może nieco ryzykownym rozwiązaniem jest: mv /usr/bin/skype /usr/bin/skype_old echo 'LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype_old' > /usr/bin/skype Sam nie używam skype, więc nie testowałem i nie wiem czy drugie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi