Piotrek23 Napisano Wrzesień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 (edytowane) Bash się do tego nie nadaje - w nim robi się skrypt a nie programy Co innego python, choć tego się dopiero uczę, no zobaczymy jak będzie. Edytowane Wrzesień 13, 2009 przez WalDo Czy naprawdę konieczne jest cytowanie kilkudziesięciu linii żeby dodać swój jednolinijkowy komentarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 Co się nie nadaje jak dałem ci skrypt na tacy i akurat jak odpisywałeś to edytowałem poprzedni post dając drugi gotowy skrypt, który chyba powinien Cię już zadowolić. [EDIT] powtórzę skrypt do tego #!/bin/bash # if [ $(whoami) != "root" ]; then # zenity --error --text="Musisz być zalogowany jako root, aby uruchomić ten skrypt" # exit 1 # fi # plugins p=/usr/bin _menu() { zenity --title="Skrypt konfiguracyjny Fedory" \ --text "Zaznacz operacje do wykonania:" \ --width=500 --height=300 \ --list --checklist \ --column="zaznacz" --column "polecenie" --column "opis" \ FALSE geany "Uruchom Geany IDE" \ FALSE gnome-terminal "Uruchom GNOME-Terminal" \ FALSE yumex "Zainstaluj coś..." \ --separator " " --multiple \ --print-column=2 --hide-column=2 } #echo $(_menu) 2>&1 | zenity --text-info --title="Debuger" --width=700 --height=500 for s in $(_menu); do ${p}/$s;done Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 OK ostatni changelog: #- instalacja playonlinux #- compiz fusion dla kde i gnome do wyboru #- Virtualbox w wersji zamkniętej #- gstreamer bez paczek devel #- GUI dla Mplayera do wyboru #- instalacja compiza dla KDE i GNOME #- wybór usera w przypadku uruchmienia skryptu z konsoli roota #- zmiana wielkości okienek #- konfiguracja sudo(z hasłem) #- Poprawa błędów i czyszczenie skryptu #- konnfiguracja selinux dla google earth Spodobał mi się pomysł z "pluginami", Dziś już nie zdążyłem tego zmienić, ale jutro będzie rozbicie na pliczki w katalogu plugins/ i menu automatycznie generowane Zennity nie wiem, nie podoba mi się ten pomysł. A i ze spacjami to chyba nie da się przeskoczyć. Jak będą "pluginy" i chętni do pomocy to można będzie się podzielić jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 kurcze, nawet w pythonie problem ze spacją nie jest łatwy http://open.vitaminap.it/en/nautilus_pyextensions.htm coś w ten deseń by było cool. Oczywiście program jest do czego innego, ale idea ta sama: wrzucasz skrypt i możesz włączyć/wyłączyć jak plugin dostarczaną funkcjonalność. --- tak sobie w wolnej chwili zmontowałem takie coś: http://files.getdropbox.com/u/409786/pub/h...g-pl/index.html wprawdzie nie ma tam żadnych skryptów konfiguracyjnych, ale jest większość tego co mówiłem. Wystarczy wrzucić własne skrypty i przebudować rpm. Możecie wykorzystać lub nie, łącznie z prześliczną ikonką . Przerobienie tego na "dialog" też nie powinno być trudne. Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 obiecałem więc jest w prawdzie nie dokończone, ale można sobie potestować. Zrobiłem skrypcik z dynamicznie tworzącym się menu Wykorzystałem (_rpma_ → RPM-a) ORT od borzole.Dzięki za pomysły i (_rpma_ → RPM-a) ORT. Nie wiem tylko czemu nie chciał się u mnie pod noarch spakować. pliki bash wrzucamy do folderu plugins i dopisujemy wiersz #menu_entry_description:TU_OPIS_BEZ_SPACJI;11 gdzie 11 to nie powtarzająca się pozycja w menu. Bardzo liczę na waszą pomoc. linki do plików http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...1.fc11.i686.rpm http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...-1.fc11.src.rpm nie wiem jak rozwiązać problem ze spacjami. ktos wie?? liczę na waszą pomoc. Jeśli ktoś ma ochotę to funkcjom brakuje odpowiedników dla 64 bity. można popracować nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 ale w specu to już mogłeś zmienić takie rzeczy jak Packager: i Vendor: w końcu to już nie ja tylko Ty budujesz. * spakowałeś przypadkiem dwie wersje !? * dlaczego w SRPM dałeś binarkę? U mnie to był link na consolehelper, a u Ciebie binarka nie znanego przeznaczenia, bo i tak o hasło odpytujesz w samym skrypcie. * jeśli to ma być oparte na dialog, czyli konsola to uwierzytelnianie jako root nie potrzebuje w ogóle consolehelper (cały /etc sio i podmień skrypt w bin). Wystarczy w pliku *.desktop wstawić Exec=su -c'auto-config-pl' Terminal=true * i taka osobista uwaga, to chyba nie ma sensu kombinowanie z tymi nazwami, znaczkami, opisami w pliku. Wiem, że sam tak proponowałem na początku, ale wystarczająco długa nazwa pliku była by najlepsza i najprostsza w użyciu. Szczególnie, że opisy i tak muszą mieć podkreślenia w nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Późno było. pzeklepałem skrypty i jeszcze chciałem wrzucić, (_rpma_ → RPM-a) ORT robiłem w minutę, więc nie na przyglądałem się dokładnie co tam jest. chyba nie dam rady poprawić tego dzisiaj z braku czasu. Zobaczę o której wrócę do domu. A co do opisów, to jeśli weźmiemy tylko nazwę pliku to będziemy mieć ładny burdel w menu, bo nic się nie poukłada, tylko będzie alfabetycznie. Może ktoś wymyśli coś z tymi spacjami. W pracy siedzę na windowsie (excel ,acces , sql itd) , więc nie dam rady nawet podejrzeć paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Jeśli chodzi o spacje, to ich wyłuskanie z pliku nie jest problemem o ile zmienisz kolejność i numer/opis i ustalisz stały znak podziału (tutaj ":" ) PLUG=/usr/share/auto-config-pl/plugins for p in ${PLUG}/*; do #menu_entry_description:2:Zainstaluj najnowsze aktualizacje (64/32 bity) numer=$(grep "#menu_entry_description" $p | cut -d: -f2) opis=$(grep "#menu_entry_description" $p | cut -d: -f3-) done Jeśli chodzi o bałagan w kolejności to ...olej to. Wypaczasz idee łatwej modyfikacji Ostatecznie można ustalić parę folderów "Instalacja kodeków" "Instalacja narzędzi XYZ" "Konfiguracja A" "Konfiguracja B". Żeby za dużego chaosu nie było skryptach. Jednak ustalanie konkretnej kolejności 1,2,3, tak jak to robisz teraz jest czasochłonne, a jeszcze bardziej wprowadzanie zmian. Ustal kilka folderów i pozwól na alfabetyczny burdel w obrębie tych folderów. Jeszcze fajnie by było jakby lista folderów i ilość ich zagnieżdżenia też nie była stała tylko automatycznie generowana. Tu akurat powinieneś spojrzeć na mój skrypt generujący stronkę z plików dropbox. Wejdź na stronkę w mojej stopce i kliknij dropbox, a tam generator strony. Ten skrypt pokazuje jak można przechodzić po wszystkich katalogach w drzewie i w każdym z nich wykonywać w miejscu jakąś operację. Podkreślam: nie na każdym, a w każdym katalogu (może załapiesz różnice jak spotkasz właściwy problem). - wcięcia wierszy BARDZO ułatwiają czytelność skryptu - krótkie nazwy funkcji to były czasy DOS, czemu to tak skracasz - robisz te funkcje strasznie nadmiarowo, co drugą linijkę można wyciąć - nie sprawdzaj w skrypcie czy jest dialog, to ma być w zależnościach paczki RPM - nie proś o hasło w skrypcie, od tego jest system, Ty tylko wyświetl info "Brak uprawnień, uruchom jako root bla bla". - nie używaj tymczasowego pliku menu.txt, to wszystko może działać jako strumień (no prawie, zenity nie łykało wówczas spacji ) - ja nadal uważam, że Zenity było by lepsze ze względu na efekt wizualny co w przypadku nowicjuszy ma najważniejsze znaczenie, a to jest Twoja potencjalna grupa docelowa. ps. Nikt Cię przecież nie goni. Mówisz, że na "szybko", "nie mam czasu", SPOKO! Zabaw się tym jak to ma działać, nikomu się nie śpieszy. Pewnie do F12 nie wielu tego użyje, a tam i tak parę rzyczy będziesz musiał zmienić. Ale będzie plus, bo już tylko w tych pluginach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Mi też się wydaje, że bez gui trudno będzie wypromować program wśród nowych użytkowników. No i przydałoby się własne repozytorium, bo nawet teraz odpaliłem plik x10_Vbox i okazało się, że wersja vboxa jest już nieaktualna i bez aktualizacji całego programu nie jesteś w stanie zaktualizować samego virtualboksa, dlatego przydałoby się repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 OK. to będzie GUI. Repozytorium nie jest konieczne - wystarczy plik na serwerze z listą linków. PLik zawsze ten sam , a w nim zmieniające się linki do zamkni ętych pakietów znjadujących się poza repo. trzeba będzie to przerobić trochę jeszcze. Dam znać. krótkie nazwy funkcji to raczej z lenistwa nie chce misię długich pisać. Jeśli chodzi zaś o bałagan to go nie zniosę. Stąd myślę że zostaną opisy w plikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Hymm tak sobie myślę co do tego, żeby było aktualne. Może rozprowadzaj w paczce sam skrypt główny z adresami repozytorium skryptów. Można by wówczas w programie mieć opcję "aktualizuj" i ściągane by były aktualne skrypty. Co leprze, można by dodać repo z innych źródeł nie tylko Twoje. No ale tu wchodzą Twoje wybacz "głupie" numerki skryptów. ps. Ty wiesz, że jeszcze trochę i każe Ci napisać drugiego yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2009 W przypadku VirtualBox jest udostępniany na serwerze zwykły plik z numerem aktualnej wersji (zarówno dla stabilnej jak i bety). Najprościej będzie użyć curl i w locie wygenerować wersję do ściągnięcia: PLIK=LATEST.TXT #PLIK=LATEST-BETA.TXT LATEST=`curl http://download.virtualbox.org/virtualbox/$PLIK` niestety bez uwzględnienia ostatniego numeru poprawki. Można tego użyć jeśli nie do automatycznej instalacji to chociażby do sprawdzenia aktualnie wydanej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 "To sem znowu ja " chciało by się rzec. there is more then one way to do it Przeanalizowałem troszkę założenia i doszedłem do pewnych wniosków: 1 Przydałoby się GUI do uruchamiania skryptów. Coś ładnego w X-ach 2 Problem Spacji należy rozwiązać 3 Powinno się łatwo dodawać i edytować skrypty 4 powinno dać się aktualizować skrypty 5 linki do programów z poza repo powinny być ściągane na bieżąco 6 KISS Moja propozycja to programik w qt uruchamiający skrypty w xterm , zmożliwością dodawania, edycji i usuwania skryptów. W ten sposób załatwia się punkty 1 , 2 i 3 i w dużej mierze 6 do aktualizacji skryptów będzie skrypt dałoby się w qt, ale dzięki takiemu rozwiązaniu będzie można np aktualizować dodatkowe skrypty. metodę na punkt 5 można zobaczyć w skrypcie do vboxa - tak będzie we wszystkich skryptach. dodatkowo bedzie plik .common zawierający jakieś podstawowe funkcjie , które będzie można wykorzystać można brać opiekę nad istniejącymi skryptami., lub tworzyć nowe.Szczerze liczę na to W samych skryptach jest dowolność można stosować zennity, czy co się tam chce. To już zależy też od forum i czy ktoś zaproponuje jakiś "plugin" jeszcze nie skończyłem. To co jest pod linkiem jest tylko dla prawdziwych hardkorów W tej chwili bardziej interesuje mnie wasza ocena projektu, niż wychwytywanie błędów, których może być sporo http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...1.fc11.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 jeszcze nie skończyłem. To co jest pod linkiem jest tylko dla prawdziwych hardkorów Chyba na tym poziomie życia aplikacji nie powinieneś udostępniać gotowego RPM, bo jeszcze jakiś nowy skorzysta bez opamiętania. Wystarczy SRPM lub spec+paczka.tar, a poza tym jak ktoś ma Ci pomagać to łatwiej by mu było ps. powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2009 Się robi. http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...-2.fc11.src.rpm W tej chwili "hamska" binarka ,rpm bez zależności , brak ustawień program. To wszystko będzie w swoim czasie ----- W podanym linku był błąd - oczywięcie 2-2. poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi