bunny1985 Napisano Wrzesień 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 OK . sory ,że post pod postem, ale jeśli bym edytował to nikt nie zauważy. Prace w toku: SRCRPM w tej chwili razem z zależnościami, i kodem źródłowym programu Jest plik .common - plik, który zawierać będzie podstawowe funkcje najczęściej używane w skryptach. Całość skryptów wyświetlana jest w zenity. Sam (_menadżer_ → menedżer) ORT skryptów działa całkiem nieźle. Niektórym skryptom brakuje jeszcze opisu, aczkolwiek całość powinna już spokojnie działać( przynajmniej pod 32 bitami) Jeden obrazek ponoć mówi więcej niż strona tekstu, zatem zamieszczam screena Widać okienko główne. W nim , na dole opis wybranego skryptu(opis jest także w tooltyipie) , obok okno edycji skryptu zawierające opis i samą treść skryptu(to półprzezroczyste) No i widać też wpis w menu. ( całość kde 4.3 ) http://bunny1985.oicw.pl//fedorarepo/autoc...3.fc11.i686.rpm http://bunny1985.oicw.pl//fedorarepo/autoc...-3.fc11.src.rpm Plik common zawiera w tej chwili funkcje: userchose - wpisywanie nazwy użytkownika dla którego chce się wprowadzić zmiany vwget - ściąganie pliku z progressbarem z zenity. getfileurl - ściąganie aktualnego linku do rpmów z poza repo. koniec - wyświetlanie okna dialogowego z informacją o zakończeniu skryptu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 bardzo ładnie, ciekawi mnie jak to będzie ewoluować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 W tej chwili bardziej interesuje mnie wasza ocena projektu, niż wychwytywanie błędów, których może być sporo http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...1.fc11.i686.rpm Moim zdaniem projekt jest z wszech miar godny pochwały. Oczywiście ze wszystkim tym można poradzić sobie ręcznie, ale po co? No i trochę czasu się traci na wyszukanie odpowiedzi jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 hymm, tak naprawdę myślę, że ten projekt może tylko w jeden sposób się odróżnić od tego typu rozwiązań. O ile sam program można zrobić raz i tylko od czasu do czasu coś poprawić to pluginy wymagają ciągłej troski. Jeśli chcesz, żeby to było coś więcej to pluginy muszą być dostępne do edycji publicznie jak wiki. Może github.com ? Właściwie to nie wiem czy tam da się to zrobić. A teraz trik: Można na dobrą sprawę listować skrypty prosto z naszej wiki taki skrypt dostępny by był zarówno do poczytania i edycji na wiki jak i ściągnięcia. Wymagał by tylko skasowania znacznika <source lang=...> co załatwi prosta regułka sed. a tak to działa: przykład na wiki: http://wiki.fedora.pl/wiki/U%C5%BCytkownik:Borzole/brudnopis przykład do pobrania: http://wiki.fedora.pl/index.php?title=U%BF...;ctype=text/css wystarczyło parę znaczków w adresie. Dawno dawno temu nie wiedziałem do czego to się może przydać, a teraz już wiem Kolaboracja prosto z wiki, bez żadnych dodatkowych kont. Można by poświęcić jedną stronę na listę linków do takich artykułów pluginów i odrazy curl ładnie by to pobrał (chyba lepszy w tym miejscu niż wget). I kto mi teraz zarzuci, że nie jestem genialny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2009 borzole nom dobry pomysł. Można stworzyć dwie karty w tym programie: karta stable, gdzie trafiałyby pewne i zatwierdzone skrypty (czyli te, które są do tej pory oraz inne niezbędne) oraz osobną kartę testing, której zawartość byłaby pobierana z wiki z osobnej strony, ale do testing każdy mógłby wrzucić własny skrypt (zawartość to np. ciekawe komendy, własnoręcznie przygotowane pakiety itp.). Czyli pozwolić się wykazać użytkownikom fedory bez narażania na ryzyko innych userów nieświadomych zagrożenia. Oczywiście musi być ostrzeżenie o potencjalnym niebezpieczeństwie w razie jakby komuś przyszło do głowy stworzenie skryptu w stylu rm -rf / (widziałem różne wyszukane sposoby dające podobny efekt ). W miarę wzrostu testing można wprowadzić grupy np. Multimedia, Grafika, Gry, Użytkowe, Programowanie itp. żeby nie było śmietnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2009 Jeśli chcesz, żeby to było coś więcej to pluginy muszą być dostępne do edycji publicznie jak wiki Oczywiście dobry pomysł. Osobiście myślałem nad czymś w rodzaju opiejki nad skryptem. Ktoś adoptuje taki skrypcik i dba o to żeby on działał. Tak jak pisałem miał być skrypt do aktualizacji - coś prostego : wget tar cp Nie jest też trudne zrobienie rpm-ów z dodatkowymi skryptami. ale w sumie prosta edycja by się przydała. Muszę to przemyśleć, żeby nie norobił się bałagan. Kategorie to też dobry pomysł. Myślę że niedługo się pojawią . Może nie w kartach, ale w jakiś sposób zostaną zaimplementowane. Natomiast obawiam się że nikt nie będzie chciał brać udziału w tworzeniu skryptów- zobaczymy. " skrypty " typu yum -yupdate się nie będą zmieniać, ale inne rzeczy już tak z nowymi wydaniami, więc pomoc by się przydała. Tym bardziej że nie mam narazie 64 bitowego systemu nigdzie postawionego i nie mam jak testować zmian. narazie w większości korzystam z laptopa żony i nie chcę tam mieszać za bardzo ( i tak postawiłęm fedorę dla siebie ) jeśli chodzi o grzebanie w tej chwili to też zapraszam- srcrpm jest i wystarczy go rozpakować. B.T.W. Tak myślałem nad neostradą- już dawno mam router i nie zastanawiałem się nad tym jak sie to robi teraz, ale spojrzałem do poradnika i widzę tam jakiś program linnet. Tylko że jest to nie opensource tylko freeware. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek23 Napisano Wrzesień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2009 Name: auto-config-pl Version: 0.3 Release: 3%{?dist} Summary: Skrypt konfiguracyjny Fedory Group: System/Application/X-Fedora License: GPL URL: http://bunny1985.oicw.pl Source0: %{name}-%{version}.tar.gz BuildRoot: %{_tmppath}/%{name}-%{version}-%{release}-root-%(%{__id_u} -n) Requires: qt Requires: zenity Requires: bash BuildRequires: qt-devel BuildRequires: make %description -l pl Zestaw skryptów konfiguracyjnych dla fedory z dynamicznie budowanym menu %prep %setup -q %install qmake-qt4 auto-config-pl.pro make -w rm -rf %{buildroot} mkdir -p %{buildroot} mv usr %{buildroot}/ mv auto-config-pl %{buildroot}/usr/bin %clean rm -rf %{buildroot} %files %defattr(0744,root,root,0755) %{_bindir}/auto-config-pl %{_datadir}/auto-config-pl %{_datadir}/applications/auto-config-pl.desktop %{_datadir}/pixmaps/auto-config-pl.svg #%{_sysconfdir}/pam.d/auto-config-pl #%{_sysconfdir}/security/console.apps/auto-config-pl Masz poprawny plik .spec - popełniłeś pare wpadek . Po za tym nie buduje dla jednej architektury skoro można zbudować dla kilku. Zainstaluj sobie Mock'a: yum install mock Potem zbuduj pakiet źródłowy: rpmbuild -bs auto-config-pl.spec Potem dodaj swojego użytkownika do grupy: mock. I przebuduj dla innej architektury: mock -r fedora-xx-xxxx /ścieżka/do/srpm np.: mock -r fedora-11-x86_64 Pakiet wyciągasz potem z: /var/lib/mock/fedora-xx-xxxx Ogólnie bardzo fajnie to wygląda. Tylko po co tworzyć system pluginów dla Basha? Nie lepiej byłoby je przepisać na C? BTW, ja uczę się teraz Pythona i też coś powoli będę modził P.S Buduj z opcją -bb nie -ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2009 Ogólnie bardzo fajnie to wygląda. Tylko po co tworzyć system pluginów dla Basha? Nie lepiej byłoby je przepisać na C? BTW, ja uczę się teraz Pythona i też coś powoli będę modził no właśnie nie załapałeś idei pluginy mają być "czymkolwiek" uruchamialnych, bo to z założenia mają być pliki bash/python/binarka/inne tylko ze doszedł problem aktualizacji i samoopisu takiego pliku. Ja bym poprzestał na samoopisowej nazwi, ale bunny1985 chce sobie nadłożyć drogi. Daj boziu mu ją znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Październik 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 No więc na spokojnie przygotowywuję się do f12 Beta. Pozmieniałem trochę w programie. Generalnie edycja pliku jest ok, ale odpoada, gdy mamy "plugin " kompilowany. - To samo z opisem w pliku i kategorią. Te elementy zostały przeżucone do pliku opisującego menu. Do tegoż samego pliku trafiły dwa nowe elementy- URL i pole UPDATE ( w skrócie pole ma wartośc bool). no i git. Domyślacie się pewnie że chodzi o update pliku Dziś utknąłem w miejscu gdzie dopisuje sobie metodę pobierania plików- protokół Http #include <QHttp> NI ma takiego pliku ani katalogo. WTF? Ok zmieniamy na : #include <QtNetwork/QHttp> jest dobrze. kompliacja sobie idzie . Dopisujemy metodę QHttp *http; http = new QHtpp(this); kompilacja kończy się błędem undefinied reference to 'QHttp:QHttp(QObject*)' collec2 id returnde 1 exit status Coś robię nie tak ??? O SO KAMAN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Październik 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2009 Samo zaincludowanie nagłówków nie wystarczy, musisz jeszcze podlinkować odpowiedniego liba. Pozdro, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Listopad 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Nadal się bawię remont pochłoną mnie bez reszty . No prawie bez reszty bo pobawiłem się troszkę jeszcze. Bawiłem się w qt a o bashu niestety zapomniałem Wygląda na t że straciłem bezpowrotnie najnowsze wersje skryptów. Naszczęście nie ma tam nic bardzo skomplikowanego i myślę że je niedługo będę odtwarzał. Widziałem że poradnik do 12 ruszył. może w nim też trochę podziałam. Teraz to co porobiłem Programik nie zmienił się znacząco wygląda jak na załączniku. Potrafi już aktualizować pluginy. Jeśli spojrzycie w plik menu ( /usr/share/autoconfig/menu) to będziecie wiedzieć jak można dodać tzw. pluginy zewnętrzne. Można też to prosto zrobić w GUI Nie ma edycji plików jako takich. Pluginami nie mają być tylko skrypty bash. Może to być cokolwiek: skrypt ,binarka, czy nawet dowiązanie. tak jak pisałęm. pluginy muszę jeszcze raz przepisać. Ogólny rzut oka dla chcących : http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...3.fc11.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 kolor mi się nie podoba Propozycja: * jakieś kategorie, nawet takie zwyczajne oddzielenie kreską * udostępnij SRPM albo chociaż wersję 64bit bo: ./auto-config-pl bash: ./auto-config-pl: /lib/ld-linux.so.2: bad ELF interpreter: Nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Listopad 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 łynymynyt.. kategorie są na dole??( na obrazku widać " WSZYSTKIE") A kolorek to wiesz. standarowy QT styl tak? SRCRPM wrzucę jak będę miał chwilkę. Może już razem z nowymi skryptmi:) aha. W pliku konfiguracyjnym ustawione jest na konsloe zamiast xterm. Trzeba zmienić ręcznie w pliku. Pozatym kod mam brzydki. Myszę przelecieć to jakimś upiększaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 Myszę przelecieć to jakimś upiększaczem. to są takie? nie wiedziałem Mi tam wygląd kodu nie przeszkadza, ja Ci zwyczajnie nie ufam, czy Ty nas szpiegować nie będziesz ;P stąd dopytywanie się o źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Listopad 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 to są takie? nie wiedziałem miałem na myśli zwykłe polecenie indent nie zmienia c ++ w pismo pokemonowe ja Ci zwyczajnie nie ufam, czy Ty nas szpiegować nie będziesz ;P stąd dopytywanie się o źródła. inni myśleli że robię to dla sławy i kobiet,jednak mnie przejrzałeś http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/autoco...-3.fc11.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi