pascalhp Napisano Wrzesień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Mam problem, otóż osoba, z którą rozmawiam słyszy samą siebie, mimo że mam na słuchawkach. Zauważyłem, że jeśli ściszę głośność systemu, to echo jest mniejsze, a jeżeli wyciszę całkiem to nie ma echa. Zatem myślę, że jest włączona tzw. opcja "Mix Stereo" - znana z Microsoft Windows. Dlatego mam pytanie, jak ją wyłączyć, aby można było normalnie rozmawiać ? Dziękuję z góry i pozdrawiam, pascalhp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 Szczerze mówiąc to nie wiem o co dokładnie chodzi, ale może uruchom alsamixer przejdź do capture tab i naciśnij spację na mic. Jeszcze możesz spróbować gui gst-mixer (możliwe, że trzeba doinstalować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 Tak łopatologicznie to poprzestawiaj suwaki które się da, u mnie np. za to odpowiedzialny był suwak analog mix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pascalhp Napisano Wrzesień 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 Ok, spróbuję w taki sposób "na oślep". Jutro napiszę czy coś z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pascalhp Napisano Wrzesień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 Niestety, żaden suwak nie odpowiada za tą funkcję, wszystkie możliwe przełączniki, suwaki sprawdzałem i żaden nie przynosi oczekiwanego rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Wrzesień 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 Nie wiem jak to jest do końca w Skype w Linuksie ponieważ sam mam z nim problemy i właściwie rzecz biorąc to mikrofon mi działa ale i tak mnie nikt nie słyszy. Ale do rzeczy. W Skype dla Windows jest taki bajer, że mikrofon w kontroli głośności musi być wyciszony, Skype po nawiązaniu połączenia sam "uzyskuje dostęp" do mikrofonu i steruje wzmocnieniem jego sygnału według swojego widzi mi się (czyt. wg. ustawień w Skype). Włączenie mikrofonu w sterowaniu głośnością właśnie min. objawia się jak u Ciebie + "inne ciekawe efekty specjalne" typu sprzężenia zwrotne, buczenie itp. Więc może pomoże po prostu wyłączenie/wyciszenie mikrofonu w Pulse Audio czy co tam innego używasz. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pascalhp Napisano Wrzesień 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2009 Mikrofon mam wyciszony, bo inaczej wszystko co bym mówił było by słyszane w głośnikach, więc problem nie leży tutaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi