Skocz do zawartości

Mc Plik Konfiguracyjny

zebyspamietal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po zainstalowaniu fedory, korzystając z:

yum install mc

zainstalowałem mc. Chciałem pozmieniać sobie kolory w mc, niestety nie znalazłem katalogu ~/.mc/ini

Stworzenie takowego również nie pomogło

Niestety dokumentacja mc jest jeszcze nie dopracowana.

Czy szanowni koledzy mogą mnie oświecić gdzie znajduje się ten plik, lub gdzie mam go stworzyć?

Z ciekawosci przetestowalem u siebie. Pliku rzeczywiscie nie ma, a proba zapisu konfiguracji konczy sie informacja o zapisaniu do ~/.mc/ini jednak nic nie jest zapisywane. Rozwiazaniem jest stworzenie folderu ~/.mc i wowczas zapisanie konfiguracji. Plik ini zostaje stworzony i od tej pory brany pod uwage (wczesniej zadne zmiany nie sa zapisywane, co oczywiste skoro nie ma ini).

Pliki pojawiają się w momencie jak w menu mc wybierzesz, że chcesz coś edytować "Zmodyfikuj plik...".

Natomiast jeśli chodzi o kolory, to możesz wszystko zmienić przez alias. Ja mam np. takie dwa

~/.bashrc

#przezroczysty mc

alias mc="mc --colors directory=,default:executable=,default:link=,default:device=,default:special=,de

fault:normal=,default:selected=white,blue:marked=,default:markselect=,blue:core=,

default $PWD"

/root/.bashrc

# mc z czerwonym paskiem

alias mc="mc --colors selected=white,red $PWD /root"

Hej,

Wczoraj się dowiedziałem że, rzeczywiście trzeba odpalić mc choć raz i zmienić coś w ustawieniach. Dopiero wtedy pojawia sie katalog ~/.mc/.

Niestety nie jest to nigdzie napisane (albo ja to przeoczyłem, co jest b.p-podobne).

Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź :).

Borzole dzięki za podpowiedź na pewno dzisiaj wypróbuje.

Ech długa droga przede mną nim poznam FC w stopniu mnie satysfakcjonującym.

Raz jeszcze dzięki!