zebyspamietal Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Witam, Po zainstalowaniu fedory, korzystając z: yum install mc zainstalowałem mc. Chciałem pozmieniać sobie kolory w mc, niestety nie znalazłem katalogu ~/.mc/ini Stworzenie takowego również nie pomogło Niestety dokumentacja mc jest jeszcze nie dopracowana. Czy szanowni koledzy mogą mnie oświecić gdzie znajduje się ten plik, lub gdzie mam go stworzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Żeby nie było to podana przez Ciebie lokalizacja pliku ini jest dobra (przynajmniej u mnie w tym miejscu jest ten plik). Może spróbuj coś zmienić w mc i zapisać konfigurację? Poza tym find . -name ini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Z ciekawosci przetestowalem u siebie. Pliku rzeczywiscie nie ma, a proba zapisu konfiguracji konczy sie informacja o zapisaniu do ~/.mc/ini jednak nic nie jest zapisywane. Rozwiazaniem jest stworzenie folderu ~/.mc i wowczas zapisanie konfiguracji. Plik ini zostaje stworzony i od tej pory brany pod uwage (wczesniej zadne zmiany nie sa zapisywane, co oczywiste skoro nie ma ini). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Pliki pojawiają się w momencie jak w menu mc wybierzesz, że chcesz coś edytować "Zmodyfikuj plik...". Natomiast jeśli chodzi o kolory, to możesz wszystko zmienić przez alias. Ja mam np. takie dwa ~/.bashrc #przezroczysty mc alias mc="mc --colors directory=,default:executable=,default:link=,default:device=,default:special=,de fault:normal=,default:selected=white,blue:marked=,default:markselect=,blue:core=, default $PWD" /root/.bashrc # mc z czerwonym paskiem alias mc="mc --colors selected=white,red $PWD /root" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebyspamietal Napisano Wrzesień 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2009 Hej, Wczoraj się dowiedziałem że, rzeczywiście trzeba odpalić mc choć raz i zmienić coś w ustawieniach. Dopiero wtedy pojawia sie katalog ~/.mc/. Niestety nie jest to nigdzie napisane (albo ja to przeoczyłem, co jest b.p-podobne). Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź . Borzole dzięki za podpowiedź na pewno dzisiaj wypróbuje. Ech długa droga przede mną nim poznam FC w stopniu mnie satysfakcjonującym. Raz jeszcze dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi