nWaldi Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem nowy laptop Acera. Mam na nim karte graficzną NVIDIA GeForce G105M z CUDA i nie wiem czy są do niej sterowniki pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Na Ubuntu chciałem włączyc efekty ekranu to mi zainstalowało jakieś sterowniki i po ponownym uruchomieniu kompa miałem 6 ekranów (na każdym to samo żeby nie było za fsjnie). Mam teraz od 2 dni fedor ę i też chciałem włączyć efekty ekranu ale mi wyskoczyło okienko że nie można tego zrobić. Więc chciałbym się zapytać czy są sterowniki do mojej karty graaficznej? A jak są to co mam zrobić. Aha a te sterowniki co popsuły ubuntu to jakies oficjalne były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Bez przesady przecież jest dużo nowszych i lepszych modeli mobilnych. http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia EDIT: Ale jeśli będą problemy (u mnie na starszej karcie aktualny sterownik nie działa) to możesz zawsze próbować 190 BETA ze strony nvidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nWaldi Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Jak chce pobrać kmod-nvidia to mi w konsoli że nie ma nic do zrobienia :| Pobiorę tę betę 190.32 ze strony nvidii i zobacze. A ta wersja co mi psuła ubuntu to była 180. Chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nWaldi Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Pobrałem plik z rozszerzeniem .run. Jak mam go otworzyć? Jestem baaardzo zielony jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT i nie wiem czy taki pakiet da się rozpakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Tego pliku sie nie rozpakowywuje . Przejdź w tryb tekstowy kombinacją klawiszy ; CTRL + ALT + F1 Wtedy zaloguj sie jako root i daj polecenie ; telinit 3 Jeśli jeszcze będzie wywalał że x-y są uruchomione to dodaj mu polecenie ; /etc/init.d/gdm stop lub kdm stop Potem daj polecenie ; sh /ścieżka do pliku sterownika. Wcześniej zainstaluj podstawowe narzędzia programistyczne takie jak ; gcc , make , kernel-devel" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 Jak chce pobrać kmod-nvidia to mi w konsoli że nie ma nic do zrobienia... http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_do...um_RPMFusion.3F (zacznij czytać, a nie tylko próbować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nWaldi Napisano Wrzesień 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2009 (zacznij czytać, a nie tylko próbować). Jak się połowy oradnika nie rozumie to się czyta i się tylko próbuje. Dodałem to rezpozytorium (cokolwiek to jest) i mi instaluje kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi