Wywern Napisano Wrzesień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2009 Podczas aktualizacji F11 wyskoczyło mi taki błąd dziś rano: gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 z installed ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed) Błąd: Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed) Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems package-cleanup --dupes rpm -Va --nofiles --nodigest sprawdziłem, w /usr/lib jest plik libass.so.3.0.0 i link do niego libass.so.3 no to co jest źle? (_acha_ → aha) ORT, i mam jeszcze jedno pytanie: jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2009 Pewnie trzeba poczekać. jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć...Jaki jest sens obecnie używać fstaba na desktopach? Zainteresuj się gnome-mount, przeczytaj manuala. Co do znaków to ja nigdy nie miałem problemów, ale wydaje mi się, że trzeba ustawić kodowanie windowsowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2009 Pewnie trzeba poczekać. Jaki jest sens obecnie używać fstaba na desktopach? Zainteresuj się gnome-mount, przeczytaj manuala. używam KDE, więc gnome-mount jest pewnie gdzieś w systemie, ale... Co do znaków to ja nigdy nie miałem problemów, ale wydaje mi się, że trzeba ustawić kodowanie windowsowe. właśnie, tylko jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2009 Nie wiem, ale jak spojrzysz do man mount i tam w sekcję Mount options for fat to może się rozjaśni (np. check=r itp.). Tak sobie jeszcze przypomniałem, że kiedyś koleżanka wysłała mi spakowane zdjęcia i w nazwie każdego zdjęcia w miejscu polskiej litery był taki znaczek (kwadrat z czymś w środku). Nie mogłem rozpakować tych zdjęć file-rollerem, dopiero jakoś udało się mc . Nie wydaje mi się, żeby była możliwość odkodowania tych znaczków. To może nie być wina systemu plików tylko jakiegoś idiotycznego windowsowego kodowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Wrzesień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 Podczas aktualizacji F11 wyskoczyło mi taki błąd dziś rano: gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 z installed ma problemy z rozwiązywaniem zależności --> Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed) Błąd: Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed) Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems package-cleanup --dupes rpm -Va --nofiles --nodigest sprawdziłem, w /usr/lib jest plik libass.so.3.0.0 i link do niego libass.so.3 no to co jest źle? Zgaduję. Gstreamer-plugins-bad wymaga pliku libass.so.3, który jest dostarczany z paczką libass-0.9.6, a w aktualizacjach jest nowsza wersja tego pakietu 0.9.7, z którą gstreamer-plugins-bad pewnie jest niekompatybilny i stąd zonk. Trzeba więc poczekać na nową wersję gstreamer-plugins-bad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teapot Napisano Wrzesień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 (_acha_ → aha) ORT, i mam jeszcze jedno pytanie: jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć... Spróbuj iocharset=iso8859-2,codepage=852 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goorg Napisano Wrzesień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 sproboj yum --enablerepo=rpmfusion-free-updates-testing update libass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 sproboj yum --enablerepo=rpmfusion-free-updates-testing update libass Super! Zadziałało, dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 (_acha_ → aha) ORT, i mam jeszcze jedno pytanie: jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć... Spróbuj iocharset=iso8859-2,codepage=852 Próbowałem, niestety nadal w miejcu polskich znaków widzę znak zapytania w czarnym rombie i nic nie mogę z takimi plikami zrobić... Myślałem o kodowaniu CP1250 zamiast 8859-2, ale w man nie ma takiej możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Wrzesień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2009 Masz KDE, 4 moze? Jesli tak zainteresuj sie http://kde-look.org/content/show.php/Devic...?content=106051. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Wrzesień 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2009 Masz KDE, 4 moze? Jesli tak zainteresuj sie http://kde-look.org/content/show.php/Devic...?content=106051. Tak, 4. W komentarzach na kde-look sporo błędów jest wytykanych temu plazmoidowi A w ogóle to w jaki sposób ma to pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi