Skocz do zawartości

Błąd Zależności Przy Aktualizacji

Wywern

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas aktualizacji F11 wyskoczyło mi taki błąd dziś rano:

gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 z installed ma problemy z rozwiązywaniem zależności
  --> Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed)
Błąd: Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed)
Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem
Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems
                          package-cleanup --dupes
                          rpm -Va --nofiles --nodigest

sprawdziłem, w /usr/lib jest plik

libass.so.3.0.0

i link do niego

libass.so.3

no to co jest źle?

(_acha_ → aha) ORT, i mam jeszcze jedno pytanie: jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć...

Pewnie trzeba poczekać.

jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć...
Jaki jest sens obecnie używać fstaba na desktopach? Zainteresuj się gnome-mount, przeczytaj manuala. Co do znaków to ja nigdy nie miałem problemów, ale wydaje mi się, że trzeba ustawić kodowanie windowsowe.

Pewnie trzeba poczekać.

Jaki jest sens obecnie używać fstaba na desktopach? Zainteresuj się gnome-mount, przeczytaj manuala.

używam KDE, więc gnome-mount jest pewnie gdzieś w systemie, ale...

Co do znaków to ja nigdy nie miałem problemów, ale wydaje mi się, że trzeba ustawić kodowanie windowsowe.

właśnie, tylko jak?

Nie wiem, ale jak spojrzysz do man mount i tam w sekcję Mount options for fat to może się rozjaśni (np. check=r itp.). Tak sobie jeszcze przypomniałem, że kiedyś koleżanka wysłała mi spakowane zdjęcia i w nazwie każdego zdjęcia w miejscu polskiej litery był taki znaczek (kwadrat z czymś w środku). Nie mogłem rozpakować tych zdjęć file-rollerem, dopiero jakoś udało się mc . Nie wydaje mi się, żeby była możliwość odkodowania tych znaczków. To może nie być wina systemu plików tylko jakiegoś idiotycznego windowsowego kodowania.

Podczas aktualizacji F11 wyskoczyło mi taki błąd dziś rano:

gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 z installed ma problemy z rozwiązywaniem zależności
  --> Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed)
Błąd: Brakująca zależność: libass.so.3 jest wymagane przez pakiet gstreamer-plugins-bad-0.10.13-6.fc11.i586 (installed)
Powinieneś spróbować użyć --skip-broken, aby obejść problem
Można spróbować wykonać: package-cleanup --problems
                          package-cleanup --dupes
                          rpm -Va --nofiles --nodigest

sprawdziłem, w /usr/lib jest plik

libass.so.3.0.0

i link do niego

libass.so.3

no to co jest źle?

Zgaduję. Gstreamer-plugins-bad wymaga pliku libass.so.3, który jest dostarczany z paczką libass-0.9.6, a w aktualizacjach jest nowsza wersja tego pakietu 0.9.7, z którą gstreamer-plugins-bad pewnie jest niekompatybilny i stąd zonk. Trzeba więc poczekać na nową wersję gstreamer-plugins-bad.

(_acha_ → aha) ORT, i mam jeszcze jedno pytanie: jakie parametry podać w fstab żeby zamontować dyski FAT32 tak, żeby widoczne były polskie znaki w nazwach plików? Jakoś nie mogę sobie nic do tego znaleźć...

Spróbuj iocharset=iso8859-2,codepage=852

Spróbuj iocharset=iso8859-2,codepage=852

Próbowałem, niestety nadal w miejcu polskich znaków widzę znak zapytania w czarnym rombie i nic nie mogę z takimi plikami zrobić...

Myślałem o kodowaniu CP1250 zamiast 8859-2, ale w man nie ma takiej możliwości