dbox Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Witam Mam trochę dziwny problem z klawiaturą. Piszę dziwny bo nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim i za cholerę nie potrafię sobie z tym poradzić. Ale od początku. System - Fedora 11 Sprzęt - laptop MSI Megabook M620 z chipsetem Centrino Objawy - w sposób losowy przestaje działać klawiatura. Na przykład robię coś w terminalu i nagle klawiatura przestaje odpowiadać, ale wystarczy że poruszę kursorem myszy i pojawiają się znaki wpisane od momentu kiedy klawiatura przestała działać. Przy czym jest to czasem tylko ostatni znak albo kilka ostatnich. Wciskam klawisz - nie ma nic, poruszę myszką - znak się pojawia. I tak w kółko Żeby było jeszcze śmieszniej to często po pewnym czasie takiej "zabawy" klawiatura zaczyna działać normalnie, a po jakimś czasie zjawisko znowu powraca. Terminal to oczywiście tylko przykład, w innych aplikacjach jest identycznie, np. do tego momentu pisania posta zwiesiła się dwa razy. I jeszcze jedno - czasami po wciśnięciu dowolnego klawisza przez jakiś czas, np. minutę klawiatura go powtarza. Czyli jeśli wcisnę w terminalu np. klawisz 's' to mam ekran wypełniony znakiem 's'. Czasy powtarzania znaku są różne od kilku sekund do nawet 1,5-2 minut Zdefiniowałem klawiaturę i mysz w xorg.conf, tak jak się to robiło w starszych wersjach X'ów, dodałem Option "AllowEmptyInput" "false" ale to nic nie pomaga. Wyłączałem HALa - też nie pomaga. Co ciekawe zjawisko występuje tylko i wyłącznie z kernelami 2.6.30 dla F11. Jako że robiłem upgrade z F10 to mam jeszcze kernela 2.6.29 z F10 i z tym kernelem zjawisko nie występuje. Tyle tylko, że z kolei laptop się nie wybudza z uśpienia (a dokładniej wybudza się tylko po pierwszym uśpieniu, przy drugim reset only). Z czym to w ogóle powiązać? Z kernelem? Może jakiś parametr przy bootowaniu jajka? Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Jedyne co mi przychodzi to wypróbować kernel 2.6.31 z rawhide... Jeśli nadal błąd występuje to pozostaje zgłoszenie błędu https://bugzilla.redhat.com/ i liczenie na to, że znajdą przyczynę i poprawią. Co do usypiania to spróbuj uśpić pm-suspend i poszukaj przyczyny w logach /var/log/pm-suspend.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbox Napisano Październik 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2009 Kernel 2.6.31 z rawhide ma w trzy diabły zależności więc chyba sobie odpuszczę taką instalację. Jak znajdę chwilę czasu to ściągnę źródła i skompiluję jajo. A jeśli to nie pomoże to chyba faktycznie zostaje mi bugzilla. Naprawdę nikt nie ma pomysłu czemu ta klawiatura tak dziczeje? Każdy pomysł mile widziany Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbox Napisano Grudzień 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2009 Odkopuję temat - na F12 klawiatura głupieje tak samo jak to było w F11. Kernel 2.6.32 z rawhide też nie rozwiązuje problemu. Przyszło mi do głowy, że może są jakieś śmieci jeszcze z F10, bo upgrade robiłem z sieci, ale klawiatura głupieje nawet w instalatorze odpalonym z płyty. Może jednak ktoś ma jakiś pomysł? A może ktoś ma podobne problemy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2009 Wrzuć tu /var/log/Xorg.0.log po normalnym uruchomieniu (bez xorg.conf) i Zdefiniowałem klawiaturę i mysz w xorg.conf, tak jak się to robiło w starszych wersjach X'ów, dodałem Option "AllowEmptyInput" "false" ale to nic nie pomaga. Wyłączałem HALa - też nie pomaga.wklej tu też /var/log/Xorg.0.log przy takiej właśnie konfiguracji jak napisałeś (czyli klawiatura na sterowniku kbd). Może na podstawie tych logów czegoś się doszukamy. Problem jest w tym, że nawet google nie zwraca żadnych wyników dotyczących Twojego laptopa i problemów z klawiaturą, a to jest ekstremalnie rzadka sytuacja Jeśli myślisz, że jest to powiązane z kernelem to po wystąpieniu błędu zobacz czy w dmesg | tail nie pojawiły się jakieś interesujące informacje. Zgłaszałeś problem na bugzillę? Jeśli nie to radziłbym Ci to zrobić ( https://bugzilla.redhat.com/ ), bo my zwykli użytkownicy raczej nie poradzimy sobie z problemem, który pojawił się prawie rok temu i nadal nie został poprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi