efect1 Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Witam Arch trzyma usługi startowe w rc.conf a gdzie fedora?, chciałbym wyłączyć gdm i skonfigurować xorga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Mowa o symlinkach do usług na konkretnych runlevelach? /etc/rcX.d/ Przydatne jest do modyfikowania tego narzędzie: chkconfig Jeszcze /etc/inittab jest istotny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efect1 Napisano Październik 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 heh nie kumam o co ci chodzi ;p po prostu chcę wyłączyć gdm i pytam się jak tego dokonać w archu wystarczyło edytowac rc.conf i gdm wyrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Zależy o czym myślisz. Jeżei o kluczowych usługach to komenda chkconfig --add nazwa_usługi chkconfig --level poziomy nazwa_usługi on|off Zresztą man chkconfig lub chkconfig --help Jeśli chodzi o jakiies programiki, skrypty to System>Preferencje>Programy startowe gdm możesz własnie wylączyć w Programach startowych I co chcesz zmienić w xorg. Myśle że rożnica w Fedorze do Archa jest taka że xorg powinien być bez problemu konfigurowany automagicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ktoso Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Skoro po prostu nie chcesz GDMa to może by tak bootować po prostu na runlevel 3? Ja tak robię zawsze conajmniej. W /boot/grub/menu.lst na końcu linii z kernelem podaj parametr: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 głupotę pisze z tym programem startowym i gdm Sorki Patrz http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik i Automatyczne logowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efect1 Napisano Październik 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 w xorgu chcę dodać modeline, muszę go wpierw wygenerować , fedora nie ma czegoś takiego jak rc.conf gdzie uruchamiane są różne demony gdm itp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Co do modeline to może pomoże ci http://www.hubertstachurski.pl/node/19 Natomiast co do rc.conf nie nie ma ale za to ma /etc/rc.d/rc5(poziom uruchamiania).d tak jak pisał Ktoso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efect1 Napisano Październik 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 dzięki za pomoc, ale na chwilę (_usunolem_ → usunąłem) ORT gdm zmieniłem xorga i ponownie zainstalowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Na fedorze gdm nie występuje jako usługa, ale na wszystkich dystrybucjach do trybu tekstowego przechodzi się init 3 (powrót do X'ów init 5 ). Widać, że lubisz sobie komplikować życie. EDIT: W fedorze usługi, które są uruchamianie np. na poziomie 5 znajdują się w folderze /etc/rc.d/rc5.d/ (dowiązania) i lepiej jest używać gotowych aplikacji, czyli wspomnianego chkconfig. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowik Napisano Październik 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2009 jak widać dystrybucje "tekstowe" (tj. bez graficznych konfiguratorów) w cale nie uczą mechanizmów wewnętrznych linux. W archu programy uruchamiane niezależnie przed logowaniem Użytkownika (np GDM) umieszcza się (tj idąc za przykładem płynącym z wiki) w rc.conf w polu nazwanym DEAMONS. Jak widać powoduje to spore nieporozumienia :/ BTW. Po co zmieniasz arch na fedorę ?? (ciekawi mnie to bo ja migruję w druga stronę i nie widzę, żadnych powodów za odwrotnym kierunkiem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi