Ro-X Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 Wie ktos jak dodac lub usunac pozycje glownego menu w Gnomie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 jest to proste ale nie możesz się zniechęcić jak powiem że trzeba pliki edytować Wchodzisz jako root do /usr/share/ najlepiej z mc i tam masz katalogi applications i applnk. W nich to właśnie są skróty. Cała trudność polega na poznaniu struktury pliku .desktop bo to jest włąsnie rozszerzenie skrótu z menu. Przykładowy skrót do gg2 wygląda tak: [Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=GG2 Name[pl]=GG2 Comment=GnuGadu 2, Instant Messenger Comment[pl]=GnuGadu 2 Exec=gg2 Icon=gg2.png Terminal=0 Type=Application Categories=Network; StartupNotify=true Najważniejsze elementy to: Exec - komenda jaką uruchamia skrót; Icon - wiadomo; Type - jakiego typu jest uruchamiana aplikacja (w zasadzie zawsze jest Application); Name - jaki tekst bedzie w menu; Categories - gdzie w menu zostanie umieszczony skrót (Network - zakładka Internet, poprzeglądaj inne pliki .desktop to poznasz inne kategorie) Aha i warto znać jeszcze coś takiego jak komenda: OnlyShowIn=GNOME; Chyba nie musze tłumaczyć Pozdrawiam. P.S I prosze się nie zrażać do Gnome faktem że edycja menu jest tu tak utrudniona bo to nie jego wina. Tylko w Fedotrze tak utrudnili nie wiem czemu... A może ktoś wie jak włączyć zwyczajną edycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 Tylko w Fedotrze tak utrudnili nie wiem czemu... Z tego co czytałem kiedyś na fedora-devel-list, to można przez to stracić całe menu. Ponoć w Gnome 2.6.10 ma to być juz poprawione ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Listopad 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 spoko spoko do edycji plikow to jestem przyzwyczajony mam wolny dzien wiec zaryzykuje utrate menu... zrobie backup na wszelki wypadek thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 No ja kiedyś straciłem menu w gnome , nie jest to miłe Taką rzecz jak edycja menu to mogliby poprawić , na wszystko trzeba czekać w nieskończoność ... troche mnie to irytuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 Ja straciłem menu przy update'cie (jaki to się pisze? ) z FC2 do FC3 . NIe zrazając się i korzystając z tego że /home mam na innej partycji wywaliłem FC2 i zainstalowałem FC3 na świeżo. I w sumie nawet dobrze Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 Kurcze a ja mam 2 systemy, fc2 skonfigurowane i fc3 czyste. W sumie narazie nie instaluje jako główny system. Nie wiem próbowałem np. ustawić urxvt żeby jakoś wyglądał , zainstalowałem wrzuciłem pliki xdefaults,xresources, przeładowałem i nic nadal jest jaki jest. Narazie się wstrzymam choć w tej fc2 to mam bałagan straszny. Jak wam działają cienie i przezroczystość w fc3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Listopad 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2004 Kurcze a ja mam 2 systemy, fc2 skonfigurowane i fc3 czyste. Mi ponowna konfiguracja FC3 zająła 2 godziny, nie warto trzymać FC2. Jak wam działają cienie i przezroczystość w fc3 ? Specjalnie odpaliłem KDE żeby to sprawdzić, działa ale to tylko taki bajer obciążający system. Poza tym wolę Gnome (tu też miała być przezroczystość? Nawet nie sprawdzałem). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi18028 Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Na stronie www.menuadd.sourceforge.net znalazłem program do edycji menu pod Gnomem. Jest tylko z nim jeden mały problem. Podczas kompilacji wywalają się błędy związane z plikiem add_and_edit.c. Oto jak naprawić: Tam gdzie jest minus po lewej stronie oznacza to, że linię należy usnąć gint write_item_file() { gint terminal = 0; extern gint g_sprintf(); extern gchar *modify_space_to_underline(gchar *string), - get_file_name_from_entry(); gtk_entry_set_text(GTK_ENTRY(filename_entry), modify_space_to_underline((gpointer)gtk_entry_get_text(GTK_ENTRY(filename_entry)))); gtk_entry_set_text(GTK_ENTRY(filename_entry), strip_file_name((gpointer)gtk_entry_get_text(GTK_ENTRY(filename_entry)))); - get_file_name_from_entry(); FILE *menu_item_file; I tyle po usunięciu tych 2 lini program poiwnien się zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Na stronie www.menuadd.sourceforge.net znalazłem program do edycji menu pod Gnomem. Coś tej sronki nie ma. Error 404, w szukaj na sourceforge tez nie ma. Podaj prosze linka do tego programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Jest jest. Tylko oczywiście bez "www." na początku int write_item_file() { gint terminal = 0; extern gint g_sprintf(); extern gchar *modify_space_to_underline(gchar *string), - get_file_name_from_entry(); Poza tym w przedostatniej linii powyższego kawałka kodu trzeba przecinek na końcu zamienić na średnik, czyli powinno być ostatecznie tak: int write_item_file() { gint terminal = 0; extern gint g_sprintf(); extern gchar *modify_space_to_underline(gchar *string); // get_file_name_from_entry(); Przynajmniej u mnie tak poszło Programik spoko i chyba działa, bo menu jeszcze całe Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi18028 Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 Program jest na stronie http://menuadd.sourceforge.net/ i nazywa się Menuitem Adder. Sorry za pomyłkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 czasami proste rozwiązania bywają najłatwiejsze. W gnome w przeciwieństwie do kde można kilknąć prawym i w całym menu wybrać dodawanie obietkół. Proste i przyjemne. W kde jest do tego równie dość miłe graficzne narzędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2005 W gnome w przeciwieństwie do kde można kilknąć prawym i w całym menu wybrać dodawanie obietkół No, niby tak... Tylko, że musisz być chyba zalogowany jako root, bo jako zwykły user to "Dodaj nowy element do menu" mam niedostępny. A tu odpalam program jako zwykły juzek, podaję hasło robię co trzeba... Oczywiście jak to w linuksie: co kto lubi Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2005 U mnie niestety programik nie działa poprawnie (tz. się nie włącza). Czy ktoś mógłby zbudować paczkę, albo spakować binaria i udosatępnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi