Skocz do zawartości

Przekierowanie Adresu Ip

user_1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 3 zewnętrzne adresy IP, serwer ma 10.0.0.1* i rozdaje internet przez dhcp na 10 innych kompów. Jednym z komputerów jest serwer inserta. Komp ten ma nadany adres 192.168.1.21 . I jak mam zrobić aby po wpisaniu w przeglądarce zewnętrznego adresu IP 10.0.0.2* przekierowało mnie na wewnętrzny 192.168.1.21?

Proszę o pomoc. Męczę się z tym już od tygodnia.

Pozdraiam,

Dawid

*- przykładowe adresy

Po pierwsze notacja 10.0.0.1* to nie są adresy zewnetrzne (ja zrozumiałem publiczne)

Po drugie abu komunikacja pomiedzy interfejsami mogła się odbywać musisz uaktywnić opcję przekazywania pakietów

w pliku /etc/sysctl.conf

net.ipv4.ip_forward=1

Po trzecie musisz ustawić odpowiednie trasy do tych sieci.

Po czwarte aby móc się połączyć z serwerem http (chyba o niego ci chodziło) twoim sposobem to tylko w wewnętrznej sieci. Nic nie piszesz o publicznych adresach. Jeżeli chciałbyś aby ktoś się łączył z twoim serwerem musisz mieć chociaż jeden adres zewnętrzny stały lub wykorzystywać obejścia w postacji takich serwisów jak no-ip, dyndns.

Twoj projekt nadaje się tylko do wewnetrznej sieci

Pisałem że mam 3 adresy zewnętrzne stałe z neostrady, nie chciałęm ich podawać dla tego urzyłem przykładu(10.0.0.1) . Jeden wykorzystuje serwer(83.5.76.1) , a dwa są wolne. I chciałem na tym drugim 83.5.76.2 zrobić że po wpisaniu tego adresu serwer zrobi przekierowanie na komputer z bazą subjekta, jego adres to 192.168.1.21. Ma to działać tak żebym mógł się dostać do bazy z zewnątrz. Jak to zrobić ?? Pozdrawiam

Sorki ale taki sprytny to ja nie jestem aby czytać miedzy wierszami (oczywiście w takim przesłaniu).

Dalej probujesz aż ktoś coś wymiśli i moze się uda.

Po pierwsze jak chcesz się dostać

Po drugie jaką usługę chcesz wykorzystać. Piszesz dostać się do bazy ale co chcesz robić , administrować tą bazą, jaka to baza. Sorki ale są to podstawowe informacje jakie musisz podać. Z pustego to nawet król Salomon....

Po trzecie nawet nie podajesz jaki masz serwer, czy jest firewall.

• 2 weeks later...
Pisałem że mam 3 adresy zewnętrzne stałe z neostrady, nie chciałęm ich podawać dla tego urzyłem przykładu(10.0.0.1) . Jeden wykorzystuje serwer(83.5.76.1) , a dwa są wolne. I chciałem na tym drugim 83.5.76.2 zrobić że po wpisaniu tego adresu serwer zrobi przekierowanie na komputer z bazą subjekta, jego adres to 192.168.1.21. Ma to działać tak żebym mógł się dostać do bazy z zewnątrz. Jak to zrobić ?? Pozdrawiam

http://www.frozentux.net/iptables-tutorial...s-tutorial.html

Myślę, że ten poradnik iptables powinien rozwiązać sprawę. Generelnie możesz przypisać publiczne IP jako virtualny interfejs do komputera wyjściowego (routera) i dalej przekierowac wszysrtkie połączenia na ten serwer Subiekta.

Drugim rozwiązaniem jest NAT, trochę bardziej męczące, ale przynajmniej serwer subiekta jest oddzielony od internetu i potencjalny napastnik może atakowac tyklo przekierowane porty (MS Sql serwer w tym przypadku). Nie podoba mi się ten pomysł o tyle, że jak napastnik zorientuje się jakiego oprogamowania używasz to baza danych jest dla niego otwarta, bo z tego co pamiętam Subiekt hasła do serwera ma ustawione na sztywno, więc wystarczy pobrać sobie demo i wyciągnąć hasło narzędziami do odzyskiwania haseł do baz MSSql.

Możesz ewentualnie wystawić zdalny pulpit/vnc, byle tylko oprogramowanie pozwalało na szyfrowanie sesji.

Najlepszym pomysłem wg mnie byłby VPN, np OpenSSH czy OpenVPN. Do serwera dostajesz się jak z sieci lokalnej, będąc niewidocznym dla ew napastników.

Witam ponownie. Już poradziłem sobie z przekierowaniem za pomocą:

iptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.1.30 -j SNAT --to ip_zewn

iptables -t nat -I PREROUTING -d ip_zewn -j DNAT --to 192.168.1.30

Wszysko działa tak jak chciałęm, jednak na komputerze o adresie IP 192.168.1.30 przestał działać internet.

Czym to może być spowodowane ?? Jak to naprawić??

Dodam że networkManager jest wyłączony.

Serwer rozdaje internet za pomocą DHCP i na innych komputerach internet działa.

Pozdrawiam

Witam ponownie. Już poradziłem sobie z przekierowaniem za pomocą:

Wszysko działa tak jak chciałęm, jednak na komputerze o adresie IP 192.168.1.30 przestał działać internet.

Czym to może być spowodowane ?? Jak to naprawić??

Dodam że networkManager jest wyłączony.

Serwer rozdaje internet za pomocą DHCP i na innych komputerach internet działa.

Pozdrawiam

Skoro działa jak chciałeś to komp pobiera IP jakie trzeba (192.168.1.30).

IMHO problemem może być to ze nie podajesz w "iptables -t nat -I POSTROUTING" oprocz opcji -s rowniez opcji -d.

Jeżeli np router jest jednocześnie serwerem DNS to komputer nie jest w stanie rozwiązywać adresów bo próbuje dostać się do usługi z zewnętrznego adresu dla którego zapewne DNS jest zablokowany.

Według mnie powinno być tak :

iptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.1.30 -d !192.168.1.0/24 -j SNAT --to ip_zewn

• 2 weeks later...
Skoro działa jak chciałeś to komp pobiera IP jakie trzeba (192.168.1.30).

IMHO problemem może być to ze nie podajesz w "iptables -t nat -I POSTROUTING" oprocz opcji -s rowniez opcji -d.

Jeżeli np router jest jednocześnie serwerem DNS to komputer nie jest w stanie rozwiązywać adresów bo próbuje dostać się do usługi z zewnętrznego adresu dla którego zapewne DNS jest zablokowany.

Według mnie powinno być tak :

iptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.1.30 -d !192.168.1.0/24 -j SNAT --to ip_zewn

Zrobiłem tak jak kolega proponował, jednak nie działa. Jeśli zamiast -d dam -j wtedy przekierowanie działa jendak komputer z adresem 192.168.1.30 nie ma internetu. Macie jakieś inne propozycje??

Chciałem jeszcze zapytać jak usunąć ostatnio wprowadzone przekierowanie?? podanie komendy iptables -F nie działa.

Pozdrawiam Dawid

Zrobiłem tak jak kolega proponował, jednak nie działa. Jeśli zamiast -d dam -j wtedy przekierowanie działa jendak komputer z adresem 192.168.1.30 nie ma internetu. Macie jakieś inne propozycje??

Chciałem jeszcze zapytać jak usunąć ostatnio wprowadzone przekierowanie?? podanie komendy iptables -F nie działa.

Pozdrawiam Dawid

Internetu możesz nie mieć z wielu powodów. Pierwsza sprawa to aby z zewnątrz można się było połączyć do tego 192.168.1.30 wystarczy Ci jedna regułka:

ta druga:

powoduje że natujesz cały ruch z 192.168.1.30 i może dlatego nie działa Ci "internet". Spróbuj tylko z tą jedną regułką...

Ok , zaraz spróbuje :) tylko powiedz mi jeszcze jak mogę usunąć te regółgki które wpisałem wczesniej ??

Pozdr.

Chcesz usunąć wszystkie ?

iptables -F -t nat

iptables -X -t nat

iptables -F -t filter

iptables -X -t filter

iptables -F -t mangle

iptables -X -t mangle

A jak jedną to możesz usunąć konkretną poprzez zmianę I na D np.:

iptables -t nat -D POSTROUTING -s 192.168.1.30 -j SNAT --to zew_ip

albo poprzez numer regułki (zwróć uwagę na tabele):

iptables -L -t nat --line-numbers (pokazuje numery reguł)

iptables -t nat -D POSTROUTING 1 (kasuje regułe nr. 1 w łańcuchu POSTROUTING)

Ok, dzięki.

Ale jest problem ponieważ po lanie ładnie to działa jednak jak chcę się dostać do bazy z domu to w ogóle nie widzi takiego adresu. Jak przerzucam cały ruch to wtedy działa, jednak komputer o adresie 192.168.1.30 nie ma internetu. Jakieś pomysły??

Pozdrawiam,

Dawid

Ale jest problem ponieważ po lanie ładnie to działa jednak jak chcę się dostać do bazy z domu to w ogóle nie widzi takiego adresu. Jak przerzucam cały ruch to wtedy działa, jednak komputer o adresie 192.168.1.30 nie ma internetu. Jakieś pomysły??

Dla mnie to co napisałeś jest za ciężkie do strawienia :)

Czyli to przekierowanie do lokalnego serwera z internetu nie działa mimo tej reguły ?