Skocz do zawartości

Blender - Nie Działający Interfejs

kenczan

Rekomendowane odpowiedzi

Żadna z wersji blender'a dostępna na oficjalnej stronie nie działa poprawnie, po wywołaniu ./blender pojawia się niby prawidłowo interfejs aplikacji, ale wszelkie próby jego użycia powodują że miga on na czarno, albo widoczne są na niedługo niektóre jego elementy - i tak za każdą próba zrobienia czegokolwiek. Nie da się nawet otworzyć menu, no po prostu nic cały czas migotanie elementów interfejsu. Kiedy zainstalowałem go przez sudo yum install blender oprócz blendera z paczki wgrały mi się jeszcze dwa pakiety jako uzupełnienie zależności. Uruchamiam nowozainstalowaną aplikację i gleba - efekt dokładnie ten sam. Wydarzenie to jednak wprowadziło mnie na ścieżkę - pewnie mam brakujące zależności - więc doinstalowałem wszystkie wymienione w manualu pakiety i jak można się domyślić - nic to nie zmieniło.

Fedora 11 x86-64 || kernel 2.6.30.8-64-fc11.x86_64 || GNOME 2.26.3

Core 2 Duo T7100 1.80 GHz || 2 GB RAM || Intel X3100 (przyczyna największej ilości problemów)

Też ma intela na lapku i też lubiłem czasem odpalić Blendera - zanim kupiłem ten komputer, bo teraz już nie mogę. :) Jeżeli masz "duży" komputer i AGP, albo PCIE na płycie, to wsadź tam jak najszybciej nvidię.

Zresztą przy skomplikowanych scenach intel może się nie wyrabiać, zwłaszcza jeśli lubisz mieć kilka kamer na raz i podgląd światła.

SeeM, mam "duży" komputer niestety z kartą ATi (naprawdę z perspektywy całkiem niedługiego czasu nie wiem co mnie zmyliło) i mam nadzieję oraz całkiem poważny plan na nVidię na początku przyszłego roku. Blender na laptopie potrzebny mi raczej do tworzenia modeli niż całych scen lub animacji, żebym nie wdawał się w szczegóły zgeneralizuję wszystko tak, że zostałem niemal skazany na naukę korzystania z tej aplikacji ;)

exbros, Sterownik: Mesa DRI Intel® 965GM GEM 20090114 (2.1 Mesa 7.6-devel), akceleracja 3D włączona, wyłączenie compiz fusion nie daje żadnego rezultatu (zachowanie programu niczym się nie różni względem uruchomienia z włączonym compiz fusion).

Mam i to i to - na laptopie siedzi Intel X3100 a stacjonarnym komputerze ATi( to była tylko taka dygresja poza tematem), a problem z blenderem występuje na laptopie czyli tak jak napisałem na grafice Intel. Swoją drogą Intel T7100 na komputerze stacjonarnym byłby nieco osobliwy :) Sytuacja jest dokładnie taka jak napisałem w pierszym poście + odpowiedzi na pytania jakie zadał mi exbros. Problem wciąż nierozwiązany, ale liczę na czyjąś pomoc ;)

Sprawdź, czy u ciebie zadziała:

LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 blender

ale ostrzegam, że jest prawdopodobieństwo wywalenia się Xsów podczas uruchamiania Blendera w jakikolwiek sposób. Ponadto interfejs będzie się ślimaczył (zauważysz zwłaszcza przy przesuwaniu zakładek).

Mimo to i tak praca na lapku będzie dość utrudniona, chyba, że masz klawiaturę numeryczną (przełączanie kamery). Po podłączeniu klawy i myszki da się pracować.

• 3 weeks later...