ezeeri Napisano Listopad 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2009 Witam Jest to pierwszy moj post wiec proszę o wyrtozumiałość. Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na ten problem w necie, choć było sporo zapytań dotyczących wielomonitorowych konfiguracji z problemami Posiadam komputer z karta graficzna NVIDIA NVS440 (wyjscia ja 4 monitory) Przy instalacji F11 Beta CD, F12 Snap3 CD, F12 Beta CD nie udawało się wejść do instalatora (blokował się w trakcie ładowania) F12 Beta DVD przeszedł przez instalację, jednak w trakcie ładowania systemu wyrzuca takie same błedy jak instalatory w poprzednich wersjach. F11 DVD przechodził przez instalację, jednak instalacja kończyła się błędami. Usunięcie karty graficznej i odpalenie systemu z onboardowej i wszystko działa (niestety mozliwości są tragiczne i nawet operacje na pulpicie skaczą) Błedy pojawiaja sie jeszcze zanim odpalają się poszczeólne usługi z [OK] zaraz po komunikacie starting plymouth daemon nastepuje długie czekanie i pojawiaja sie błedy udevd[154]: worker [160] unexpectedly returnet with status 0x0100 udevd[154]: worker [160] failed while handling ' /devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:0e:01.0' udevadm serrle - timeout of 180 senonds reached, the event queue contains: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:0e:01.0/drm/controlD64 (911) /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:0e:01.0/drm/card0 (912) .... itd Nic więcej nie dzieje sie. Po przejsciu ESC do trybu graficznego i po powrocie komunikat pojawia sie kolejny raz Przepraszam, ze nie umieszczam teraz kodu błędów, od czasu ostatnich zabaw linuxem minęło wiele lat i nie jestem w stanie znaleźć logów w tej dystrybucji (_linuxa_ → Linuksa) ORT Tymczasem moge zamieścic foto ekranu (zaraz po informacji o tym gdzie znalezc logi zamieszcze txt) www.czaplinski.info/bledy.png [85kb] Z góry dziękuję za wskazówki. Dawno nie mialem do czynienia z linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2009 Piszesz, że nie jest u Ciebie najlepiej z obsługą linuksa, a od razu bierzesz się za zabugowaną betę... W becie domyślnie włączony jest KMS nouveau, który jest w fazie testów. Można go wyłączyć dopisując do parametrów jądra nouveau.modeset=0 i tylko tyle mogę Ci pomóc jeśli chodzi o betę (na dalsze pytania związane z f12 beta nie będę odpisywał). Spróbuj zainstalować f11 na nvidii, oczywiście na jednym monitorze. W razie błędów wklej pełne listingi (lub chociaż zdjęcia). Po instalacji zaktualizuj w pełni system (yum update), następnie zainstaluj sterowniki nvidii z rpmfusion (wszystko jest opisane na wiki.fedora.pl w poradniku) i dopiero wtedy podłącz resztę monitorów i skonfiguruj wszystko w panelu nvidia-settings . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezeeri Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Witam po chwili przerwy Zgodnie z tym co pisalem probowalem instalowac F11 zarowno bete jak i finalna. Prosze bardzo nie komentowac 'a co ja sie tak do tych bet przyczepilem' po prostu sprawdzalem wszystkie i gdybym nie sprawdzil nie znalazl bym faktu, ze F12 Beta instaluje sie bez problemu w przeciwienstwie do pozostalych (choc problem z uruchomieniem). Sprawdzalem mozliwosc wstania systemu z jednym monitorem, niestety nie pomaga. Blad wyglada w kazdym przypadku tak samo jak ten ktory pokazalem (F11 i F12) Przy niektorych instalacjach (niestety nie pamietam juz ktorych ) jako ostatni pojawial sie napis - end trace Instalacja F11 w wariancie basic video driver (tryb tekstowy) dziala i system chodzi. Niestety w pozostalych przypadkach nie udalo mi z karta NV. Chetnie wyslucham podpowiedzi jak postawic system F11 z ta karta. Nie zalezy mi na posiadaniu najnowszej wersji. Widzialem w necie wiele artykolow mowiacych o takich problemach jak ja mam, jednak nigdzie nie bylo rozwiazania. System wstaje i instaluje sie na innych kartach graficznych, ale ogolnie podobno problem lezy w wielomonitorowosci. NV 440 posiada 4 wyjscia na monitory. Aktualnie zmiana konfiguracji komputera odpada. Karta wielomonitorowa jest mi niezbedna, a innego modelu nie znalazlem Plyta glowna nie ma PCIex16 tylko bodaj x4 gdyz mam konfiguracje 2x XEON 5xxx Komputer uzywam do grafiki nie jako serwerownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 Instalacja F11 w wariancie basic video driver (tryb tekstowy) dziala i system chodzi.Jak działa to jaki problem? Teraz wystarczy zainstalować oficjalny sterownik nvidii, poprawić xorg (twinhead chyba) i będzie dobrze. Polecam http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik . I jak już piszesz o jakiś błędach to je wklejaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezeeri Napisano Listopad 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 Z karta NV 440 instalator rusza i przechodzi jedynie w F12 Beta i F11 Beta (ten w trakcie instalacji robi bledy i konczy) w pozostalych wersjach nie chodzi nawet instalator (zwiesza sie przy starcie) Na karcie onboard wszystko chodzi, ale ona jest za wolna i nawet pulpit nawet sie rwie. Przelaczenie sie na karte NV powoduje zawsze zwieszenie przy ladowaniu zainstalowanego systemu (kazda werska fedory) Potrzebuje KDE lub Gnome lub cokolwiek graficznego A chodzi jedynie konsolowa instalacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi