mat89 Napisano Listopad 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 Witam skonfigurowalem sobie apachae i działa ale nie do konca w var/www/html apache normalnie wyświetla stronę ale gdy ustawiam sobie virtualhost żeby strona mieściła się w katalogu home to wyskakuje Forbidden You don't have permission to access / on this server. Apache/2.2.13 (Fedora) Server Myślałem ze to coś z uprawnieniami ale zmieniałem na rożne sposoby i dalej to samo może ktoś z czymś takim się spotkał już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 może ktoś z czymś takim się spotkał jużOczywiście, że tak. Proszę poszukać na forum. Temat był omawiany najdalej w ciągu ostatniego miesiąca (wcześniej również). Przed rozpoczęciem przeszukiwania forum polecam zapoznanie się z moją sygnaturką - to może ułatwić odnalezienie odpowiednich wątków. Przypominam, że również Ty jesteś zobowiązany do przestrzegania regulaminu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat89 Napisano Listopad 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 Oczywiście, że tak. Proszę poszukać na forum. Temat był omawiany najdalej w ciągu ostatniego miesiąca (wcześniej również). Przed rozpoczęciem przeszukiwania forum polecam zapoznanie się z moją sygnaturką - to może ułatwić odnalezienie odpowiednich wątków. Przypominam, że również Ty jesteś zobowiązany do przestrzegania regulaminu forum. dzieki za informacje biore sie za szukanie:) kurde tak czytam te tematy i większość porusza temat Selinux tez to próbowałem wyłączyłem i nic proszę o wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Listopad 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 Poproszę o ls -l /home/ ls -l /home/twoj_profil ls -Zl /home/twoj_profil Wskaż który to ten katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat89 Napisano Listopad 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2009 Poproszę o ls -l /home/ ls -l /home/twoj_profil ls -Zl /home/twoj_profil Wskaż który to ten katalog ja mam tak home/stronki//mat/www i tam umiescilem ta strone www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat89 Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 juz sprawdziłem to mam tak home/stronki drwxr-xr-x. 3 root root 4096 10-30 10:07 home/stronki/test/ drwx------. 3 test users 4096 11-03 09:36 home/stronki/test/www -rwxrw-rw- 1 test users 460 2008-08-27 index.html /home/stronki 711 /home/stronki/test 755 w sumie to i 711 wystarczy pod warunkiem ze wirtualny host jest ustawiony na /home/stronki/test/www home/stronki/test/www 755 To wszystko pod warunkiem ze wylaczyles SElinuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 home/stronki/test/ drwx------. 3 test users 4096 11-03 09:36 No i tu masz problem. Tylko "test" ma dostęp. [EDIT] Przestań pisać posty pod własnymi - korzystaj z przycisku [EDYTUJ] pod postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat89 Napisano Listopad 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 No i tu masz problem. Tylko "test" ma dostęp. [EDIT] Przestań pisać posty pod własnymi - korzystaj z przycisku [EDYTUJ] pod postem ok no mam wyłączony selinux ustawiłem chmody jak wyżej i dalej nic to samo jak test ma tylko dostęp to jak to powinno wyglądać tak myślałem ze może w httpd coś mam źle ale nie melduje on żadnych błędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2009 ok no mam wyłączony selinux ustawiłem chmody jak wyżej i dalej nic to samo jak test ma tylko dostęp to jak to powinno wyglądać tak myślałem ze może w httpd coś mam źle ale nie melduje on żadnych błędówNie ukrywam, że niewiele zrozumiałem z tego co napisałeś. W języku polskim, podobnie jak w wielu innych, istnieją znaki przestankowe takie jak kropka, przecinek, średnik itp Co do tematu: jeśli do katalogu ma dostęp tylko użytkownik test, to czy myślisz, że przeglądarka dostaje się do strony jako ten właśnie użytkownik? Zmień prawa dostępu do katalogu /home/stronki/test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi