zbysiu100 Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Witam, Jestem nowy na forum. Posiadam tuner tv Philips Semiconductors saa7134.Telewizja działa i radio również. Staram się od dłuższego czasu nagrać zawartość kasety VHS na twardy dysk ale niestety nie posiadam obrazu w tvtime w coposite1.Dzwięk posiadam.Wiadomo ze chinche od obrazu jest koloru zołtego i na 100% wiem ze umieszczam ja w odpowiednim miejscu. W windowsie za to nie mam problemu w zgraniu materialu audio jak i video na dysk za pomocą virtual dub. Mysle ze bład tkwi w softwearze lub gdzies w plikach konfigracyjnych. Tylko niestety nie wiem gdzie tkwi bład. Moj system to: 2.6.27.37-170.2.104.fc10.i686 Z gory bardzo dziekuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2009 Ja podłączam magnetowid zwykłym kablem antenowym. Trzeba tylko wyszukać częstotliwość, na której "odbiera" magnetowid. No i osobiście korzystam z mencoder - super kombajn, dużo przewodników w sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbysiu100 Napisano Listopad 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2009 Witam, Dzięki za odpowiedz. Podłączyłem kabel antenowy ale niestety nic to nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2009 Podłączyłem kabel antenowy ale niestety nic to nie dało.A ustawiłeś odpowiednia częstotliwość odbioru VCR na karcie TV? I tak w ogóle to czy jestes pewien, że karta została rozpoznana i zainstalowana w Fedorze? Nie wiem czy karta jest na PCI czy USB, ale wykonaj jako root polecenie lsusb lub lspci w zależności do sposobu podłączenia karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbysiu100 Napisano Listopad 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Witam, Właśnie a gdzie ustawić tę częstotliwość?Czy to ma być przykładowo w tvtime jako composite1? Oto co pokazuje lspci: [root@localhost zbyszek]# lspci 00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333] 00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP] 00:09.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10) 00:0c.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 00:0e.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01) 00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge 00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06) 00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b) 00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b) 00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev a2) [root@localhost zbyszek]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2009 Czy to ma być przykładowo w tvtime jako composite1?Nie. Zwykłe "Television". Przede wszystkim podłącz magnetowid przez wejście antenowe, włącz dowolną taśmę (byle było coś na niej nagrane ) i uruchom polecenie tvtime-scanner. W którymś momencie powinnien natrafić na częstotliwość, na której "nadaje" magnetowid. Przynajmniej u mnie zadziałało 00:0e.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01)Czyli kartę widać, nie wiem czy odpowiednio skonfigurowana, ale ja mam stare bt878, więc tu nie pomogę. Ale Google czekają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbysiu100 Napisano Listopad 15, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2009 Waldo dziękuję ci za okazaną pomoc. Tak jak radziłeś tak też zrobiłem.Włączyłem tvtime-scanner gdzie system znalazł częstotliwośc i automatycznie dodał ją do pliku tvitime. Następnie podłączyłem kabel antenowy do video vhs i kompa i odpaliłem tvtime z opcją television mono only. I wszystko gra czyli obraz i dzwięk z kasety jest. Próbowałem poprzez chinche ale niestety obrazu nie udało mi się uzyskać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi