Skocz do zawartości

Utracony Dokument W Writer

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie byłą taka sytuacja że chciałem zamknąć dokument. Zapytał mnie czy zapisać. Dałem anuluj sprawdziłem co zapisuje i Ctr+S i zapisałem i zamknąłem OOW. Później jak chciałem zmienić opis Kadu komp mi się zawiesił. Ostania nadesłana informacja którą dostałem nie zapisała się w archiwum a widziałem w chmurce że ktoś mi coś przysłał. Uruchomiłem komp ponownie i Kadu działało ale nie sprawdzałem dokumentu dopiero dziś...

Ludzie za bardzo ufają komputerom. A co zrobisz jeśli dysk padnie? Też będziesz miał pretensje do kogoś? Jak już piszesz najważniejszą pracę w swoim życiu to wypadałoby przyłożyć się do bezpieczeństwa. Autozapisywanie i robienie kopii zapasowych to podstawa. Do tego utwórz sobie jakiś wirtualny dysk, polecam https://www.dropbox.com/ i wrzuć do /etc/cron.hourly/ jakiś skrypt synchronizujący ostatnią kopię. Wtedy nawet w razie awarii komputera nie stracisz swojej pracy. Poza tym ręczne robienie kopii na jakiś pendrive też nie zaszkodzi.

A co zrobisz jeśli dysk padnie?
Oddaję go do punktu gdzie odzyskują dane :rolleyes:

Też będziesz miał pretensje do kogoś?
Tu ma się pretensje do producenta jeżeli była poprawna eksploracja

Poza tym ręczne robienie kopii na jakiś pendrive też nie zaszkodzi.
Nie zdążyłem tego wykonać najważniejszą pracę w swoim życiu to wypadałoby przyłożyć się do bezpieczeństwa.

• 2 weeks later...
Wczoraj pisałem dokument we Writer zapisany pod nazwą Praca.doc. Dziś patrzę a on jest zamieniony w pusty plik tekstowy.

Co mam zrobić żeby go odzyskać. 17 stron poszło...

Nie miałem włączonej opcji robienia kopii

A ja mam opcję "backup" włączoną :-), ale pojawił mi się przy próbie otwarcia arkusza kalkulacyjnego zapisanego we wtorek komunikat:

" Wykryto błąd formatowania w pliku dokumentu podrzędnego content.xml na pozycji 2.15161 (wiersz, kolumna)" :-( .

Już kiedyś tak miałem i po długich poszukiwaniach rozwiązania - przepisałem arkusz :-(((.

Czy jest na to jakaś inna rada? Czy można jakoś to odzyskać?

(Szukałem backupów w ".../openoffice.org/3/user/backup/...." ale arkusze tam zapisane przy próbie otwarcia wyświetlają okno "wybór filtra" - w menu nie ma niestety filtra oo.calc zaś użycie innych powoduje powstanie "kaszy" lub pustki...)

Sorry, miałem włączoną opcję "zapisuj informacje automatycznego przywracania - co 5 minut" a nie backup ;-(...

Ale pytania pozostają aktualne....

Czy to tylko mój przypadek - bo drugi raz w ciągu krótkiego czasu jest zastanawiający....