MC' Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 Witam, Chcę sobie zbudować diagram 3D z prostych sześcianów, prostopadłościanów i brył obrotowych na których chciałbym aby ładnie wraz z obrotem figury w dowolnej płaszczyźnie skalowały się napisy na ich powierzchni. Niestety jedyny jak do tej pory OO Draw robi to tak fatalnie, że nawet krawędzie cechuje pikseloza a co dopiero napis na płaszczyźnie bryły obracanej. Jakie polecalibyście programy do tego typu zadań ? oczywiście chodzi o coś co ruszy na naszej Z góry dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 Witam, Polecam Inkscape, przesiadłem się na niego z OO Draw właśnie. Super sprawa. Pozdrawiam, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 Chcę sobie zbudować diagram 3D z prostych sześcianów, prostopadłościanów i brył obrotowych na których chciałbym aby ładnie wraz z obrotem figury w dowolnej płaszczyźnie skalowały się napisy na ich powierzchni. Może opengl http://nehe.gamedev.net/lesson.asp?index=02 ostatnio wpadłem na szalony pomysł robienia w tym wykresów 3d, ale znalazłem prostsze narzędzia. Tak żeś ujął problem, że nie wiem czy chcesz zrobić gierkę we flash, symulację w javie czy filmik w blenderze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 Inkscape nie jest dobry do tego, bo SVG to tylko grafika R^2, a ink dodaje ledwie pseudoperspektywę. Albo blender, albo coś z VRML -- tu z prostych narzędzi do szybkiego użycia poleciłbym WhiteDune, http://vrml.c*p.ica.uni-stuttgart.de/dune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2009 jeszcze POV-Ray mi się przypomniał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Listopad 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2009 Dzięki. Spróbuje każdego z wspomnianych programów Inkscape jest lepszy od Draw'a ale przetestuję jeszcze resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi