Skocz do zawartości

[fc11][gnome]niepoprawne Odtwarzanie Filmów

mariko

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komputer to Gericom Hummer z 1GB RAM i grafiką Intel 82845G. Mam następujący problem: po zainstalowaniu FC11 (z gnome) nie mogę odtworzyć żadnego filmu (mpg,mp4,avi,wmv,flv). Dołączyłem repozytoria rmpfusion i doinstalowałem pakiety gstreamera good/bad/ugly oraz plugin flasha, ale efekt jest taki, że totem odtwarza prawidłowo dźwięk, lecz obraz jest w postaci ciągu małych prostokątów mniej więcej 0.5 cm na 1 cm, ułożonych na całej szerokości i ok. 1/3 wysokości ekranu - w tym również poza oknem totema. Po zamknięciu odtwarzacza prostokąty zostają, aż ekran zostanie odświeżony (np przez powiększenie i zmniejszenie okna terminala). Próba polegająca na zastąpieniu totema mplayerem nie udała się: efekt jest dokładnie taki sam. To samo dotyczy zresztą odtwarzania filmów z YouTube pod FF. Powyższe problemy nie pojawiały się w FC9, gdzie wszystko chodziło OK. Niestety, jedna z ostatnich aktualizacji FC9 zepsuła network managera i ze względu na brak połączenia sieciowego po kablu zdecydowałem się na instalację FC11. Teraz mam sieć, ale nie mam filmów. Tytułem uzupełnienia: używany driver to i915.

Tytułem uzupełnienia: używany driver to i915.
Dlaczego nie intel? Co do gstreamera to przede wszystkim kodek ffmpeg. Próbowałeś w mplayerze zmieniać wyjście wideo (w opcjach)? I jeszcze spróbuj odtwarzacza VLC. Jak flash zachowuje się tak samo to raczej coś z grafiką, poczytaj man intel może znajdziesz jakieś przydatne opcje do xorg..conf, które pomogą rozwiązać ten problem.

Dlaczego nie intel? Co do gstreamera to przede wszystkim kodek ffmpeg. Próbowałeś w mplayerze zmieniać wyjście wideo (w opcjach)? I jeszcze spróbuj odtwarzacza VLC. Jak flash zachowuje się tak samo to raczej coś z grafiką, poczytaj man intel może znajdziesz jakieś przydatne opcje do xorg..conf, które pomogą rozwiązać ten problem.

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie driver intel pojawia się w Xorg.0.log, a i915 pokazuje się jako wynik polecenia xdriinfo. Okazuje się, że problemy z filmami to nie wszystko, bo po otwarciu zdjęcia jpg przeglądarką gThumb wynik jest dokładnie taki sam. Jednak po otwarciu gimpem lub Fspotem wszystko wygląda OK. Utworzyłem plik xorg.conf (bo standardowo go nie ma), ale zabawy z opcjami mojego problemu nie rozwiązały. Natomiast po wystartowaniu FC12-Live zdjęcia otwierają się bez problemu. Z porównania plików Xorg.0.log w FC11 i FC12 wynika, że w FC11 jest sporo wpisów VGA-1: no EDID data i LVDS-1: no EDID data. Z drugiej strony w FC12 jest nowsza wersja drivera. Być może zatem moje problemy spowodowane są jakimiś błędami drivera w FC11? Najrozsądniej byłoby przejść na FC12, ale wersja live (gnome) ustawia mi automatycznie rozdzielczość 800x600. Natomiast FC12-KDE w ogóle nie startuje, wypisując zaraz na początku, jeszcze w trybie tekstowym:

render error detected, EIR:0x00000010

[drm:i915-handle-error] *ERROR* EIR stuck: 0x00000010, masking

render error detected, EIR:0x00000010

i to wszystko,

Przy okazji: Ubuntu 9,10 startuje we właściwej rozdzielczości a zdjęcia wyświetla OK, również wykorzystując driver intel (wersja trochę starsza niż FC12 ale nowsza niż FC11), Czyli moje problemy nie są raczej związane z hardwarem. Na razie FC12 to wersja Beta, więc zaczekam jeszcze na wersję stabilną. Ale jeśli z nią również trzeba będzie walczyć, to chyba zostanę przymuszony do Ubuntu,