Skocz do zawartości

Początkujący

qdlaty6

Rekomendowane odpowiedzi

@thof

Naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi z NetBeans. Owszem startuje chyba z kilka minut, ale potem działa szybko i przyjemnie.

Wyjdę na strasznego laika, ale czy nie jest tak, że NetBeans uruchamiany jest na maszynce jre, a Eclipse jest kompilowane do kodu maszynowego przy pomocy gcj?

Ja używam zwykłego eclipse i startuje mniej więcej tyle samo co netbeans (kilkanaście sekund). Netbeansa używałem przez rok potem ktoś mnie zmusił do przesiadki na eclipse ze względu na wymagane pluginy i tak już zostało. Różnica w działaniu jest naprawdę odczuwalna. Większość znajomych też używa eclipse, bo netbeans jest wolny, czyli to nie tylko moje odczucie.

Co do wersji eclipsa to jest faktycznie jakaś wersja ecj właśnie skompilowana gcj, ale poza tym, że startuje szybciej to różnica w działaniu chyba nie jest tak duża w stosunku do standardowej wersji eclipse. Tu jest nawet coś na ten temat napisane http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Compiler_...ava#Performance . Czyli wciąż przynajmniej u mnie 1:0 dla eclipse i dowód na to, że nawet rozbudowane aplikacje pisane w javie też mogą być szybkie.

Większość znajomych też używa eclipse, bo netbeans jest wolny, czyli to nie tylko moje odczucie.

Nie wiem gdzie widzisz, że netbeans jest wolniejszy. Obydwa ładują się na moim kompie w porównywalny sposób a interfejs i działanie NB jakoś bardziej mi do gustu przypadło, bardziej intuicyjny.

Co do programowania, nie polecałbym javy na początek. Jak zostało już wspomniane, język jest dobry dla tych co już mieli styczność z programowaniem i to ze wskazaniem na dużą. Ostatecznie wszystkiego można się nauczyć, ale po co się męczyć?

Ktoś wspominał o Lazarusie i popieram tę myśl. Do nauki programowania bardzo dobry jeżeli ktoś z tym nauki wcześniej nie miał. Podręczników do Delphi jest multum a język wg. mnie bardzo prosty (jeśli chodzi o składnię). Na dłuższą metę nie za bardzo ale na początek polecam.