Skocz do zawartości

Msi Wind U100 + F12

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

czy ktoś z Was, próbował zainstalować F12 i zacząć jej używać już na MSI Wind U100? Generalnie chodzi mi o te optymalizacje na Intel Atom (w tym MSI jest N270).

Jak by ktoś się za to zabrał, to proszę dać znać i powiedzieć jak to śmiga, o ile (_wogóle_ → w ogóle) ORT się nadaje.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Zainstalowałam F12 na podobnym netbooku (U100 Plus, Atom N280). Jakieś specjalnej różnicy w stosunku do F11 nie zauważam. Ogólnie, Fedora na tym sprzęcie jest używalna. Niestety, wersji 12 jeszcze nie polecam - nastąpił poważny regres w stosunku do wersji 11: mamy migający ekran (ten problem rozwiązuje np. dopisanie do parametrów jądra i915.powermode=0, niektórzy doradzają nomodeset, choć to ostatnie, o ile dobrze pamiętam, z jakichś względów mi nie działało), ponadto na F12 netbook się nie budzi ze stanu wstrzymania, tzn. jest czarny ekran, można natomiast na ślepo się zalogować na konsoli i wykonywać różne komendy.

Na razie chyba pozostaje F11, gdzie wszystko działa świetnie. (Okazało się tylko, że żeby laptop się budził ze stanu wstrzymania grub musi być w MBR a nie w pierwszym sektorze partycji boot).

W f12 jest oczywiście nowsza wersja sterownika xorg-x11-drv-intel i pewnie to jest problemem. Trzeba poczekać, pewnie w ciągu miesiąca wszystkie błędy zostaną poprawione. W netbookach jest chyba GMA950 z którym w normalnych okolicznościach nie ma żadnych problemów (tzn. na f11).

W f12 jest oczywiście nowsza wersja sterownika xorg-x11-drv-intel i pewnie to jest problemem. Trzeba poczekać, pewnie w ciągu miesiąca wszystkie błędy zostaną poprawione. W netbookach jest chyba GMA950 z którym w normalnych okolicznościach nie ma żadnych problemów (tzn. na f11).

Zgadza się. To zresztą nie jest problem wyłącznie Fedory 12. To samo jest w Ubuntu 9.10.

A więc czekam. Robię uaktualnienia i cierpliwie czekam. Właśnie z takich powodów, nawet przy tak niedużym dysku, zwykle rezerwuję sobie kilka(naście) giga na drugą instalację linuksa.

Nie wiem, który dokładnie build jest teraz w repo, ale możesz popróbować z wersjami, które są aktualnie w updates-testing lub w rawhide (tylko trzeba aktualizować z głową i pamiętać o opcji downgrade). Warto też poczytać changelog nowych wydań na koji http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=138295 .