chcemieclinuxa Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 mam problem z linuksami na swoim laptopie Compal JFL92. próbowałem instalować prawie wszystkie możliwe dystrybucje (Fedora, Ubuntu, Mandriva, Debian, Suse ... ) na wszystkich powłokach (Xfce, KDE, Gnome). Problem polega na tym, że podczas instalacji, komputer zasypia / zamarza i w tym momencie zostaje zatrzmana instalacja. wystarczy poruszać myszą, wcisnąć jakiś klawisz, a wszystko wraca do normy. Po zainstalowaniu próbowałem już wszystkiego związanego z zarządzaniem energią, ahci, acpi, sterownikami od CD, najnowszy bios 1.8 i nadal komputer ma takie objawy. wydaje się że mało denerwująca przypadłość, ale po ok. 15s komputer zasypia / zamarza i wszystkie aktualizacje, pobieranie plików, czy nawet obróbka grafiki czy cokolwiek wymaga mojego ustawicznego ruszania myszą... Dodam że wifi cały czas podczas instalacji było wyłączone mechanicznie. proszę o pomoc. Specyfikacja kompa: gf8600m gt t8100 ddr2 4gb wifi abgn LiteOn Slimtype DS8A1P brak blutucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 A w GRUBa wybrać jakąś opcję noacpi,acpi=off lub noacpi lub acpi=off Wskazówka - podczas uruchamiania systemu wybierasz system (Linux oczywiście), wciskasz klawisz c (chyba). i na końcu root=.... wpisujesz jedno z powyższych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chcemieclinuxa Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 ahci, acpi off i o dziwo nadal to samo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Podejście nr 2 - zainstalowany system. Konsola i wpisujesz $ top $ free im $ iostat Może ściągnij sterowniki z nvidia.com (rozumiem że grafika to jest Nvidii;) A jak z distro LiveCD poczynając od Gparted i np. na Fedorze kończąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astiula Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Witam! Mam FL90 i ten sam problem, jednak po doświadczeniu z najnowszym SUSE pomaga także w Fedorze parametr nohz=off, problem mam natomiast taki że nie mogę znaleźć miejsca gdzie mogę wpisać na stałe parametry uruchomienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 /boot/grub/grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi