murgal Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 Witam, Mam plik .rpm (dokladnie to flash-plugin.rpm), jest to flash do przegladarki. Jak go zainstalować? Sciagnolem go i co mam z nim zrobic przez konsole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 www.google.pl instalacja rpm wpisów do woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 Jak go zainstalować? Sciagnolem go i co mam z nim zrobic przez konsole?Zachęcam do samodzielności, ale ponieważ to ośla łączka to podpowiem... Ogólnie co to jest RPM to chyba wiesz? Czyli plik, który masz to nie aplikacja a pakiet instalacyjny. Taka paczką możesz zainstalować na kilka sposobów. Jako osoba z niewielkim doświadczeniem możesz uruchomić menedżera plików (W Gnome nautilus, w KDE dolphin) i po prostu kliknąć (dwukliknąć) na takim pliku - powinien otworzyć się menedżer pakietów, podajesz hasło roota i już. Przyzwoity użytkownik Linuksa skorzysta jednak z terminala (Gnome - gnome-terminal, KDE - konsole, XFCE - Terminal) i wyda jedno z poleceń: yum localinstall /<sciezka do paczki>/<nazwa paczki>.rpm --nogpgcheck albo rpm -Uvh /<sciezka do paczki>/<nazwa paczki>.rpm Więcej znajdziesz na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarządzanie_pakietami Polecam również zapoznanie się ze znajdującym się tam → Poradnikiem i innymi → Artykułami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi