Pienia Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 Witam Szczerze mówiąc to zaczyna mi brakował pomysłów z tym problemem. nouveau modeset=0 i nouveau.modeset=0 przetestowane. Sterowniki NVIDIA zainstalowane z testowego repozytorium RPMFusion (w relaese i w update jeszcze ich brak). Do pliku /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf mam dopisane (i to już w Fedorze 11) blacklist nouveau. U mnie nie działało dowiązanie symboliczne /usr/lib64/xorg/modules/extension/nvidia/libglx.so - wykonałem kopię pliku z numerem wersji , a dowiązanie wywaliłem. setsebool -P allow_exestack on wpisałem. Wykonałem cp /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r).img.old i dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r). Usunąłem też z xorg.conf wszytsko co dotyczyło myszy - też bez zmian - zachowanie myszy takie samo - czyli chwilkę podziała sensownie, a potem ściąga kursor do dolnej krawędzi i ruchy nią są prawie niemożliwe. Wyłączenie gpm'a też nie wnosi nic (w trybie tekstowym mysz działa poprawnie). Karta graficzna to GF 8500 GT. Nie podaję nic z logów bo w sumie nie wiem co. Nic tam jeszcze nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2009 To czy będziesz edytował xorga nie ma znaczenia dopóki w pliku nie znajdą się linie: Section "ServerFlags" Option "AutoAddDevices" "False" Option "AllowEmptyInput" "False" EndSection Po tym możesz próbować zastąpić evdev jakimś innym sterownikiem myszy. Rozpisujesz się nt. sterowników nvidii, to znaczy, że na nv nie ma problemów z myszką? Może to wina evdev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Na sterownikach nv ani nouveau nie próbowałem - mam te pakiety usunięte od wersji Fedory 11. Jak wspominałem jest to aktualizacja z 11 do 12. Fedora nie trawi wpisu: Option "AutoAddDevices" "False". Po użyciu tego drugiego mysz działa poprawnie korzystając z konfiguracji w xorg.conf. Jednak przy klawiaturze pojawiają się już problemy - dziwne zachowanie strzałek, w konsoli jak chcę wpisywać polskie znaki to po naciśnięciu klawisza Alt pojawia się najpierw literka D,a dopiero potem następuje wpisywanie polskich znaków. Z tego co wyczytałem rozwój xorga polega na docelowym nie korzystaniu z pliku xorg.con tylko właśnie na evdev. Przy problemach z evdev nie powinno się obecnie korzystać z plików fdi zamiast xorg.conf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Na sterownikach nv ani nouveau nie próbowałem - mam te pakiety usunięte od wersji Fedory 11.Faktycznie dla tych kilkuset kilobajtów wolnego miejsca warto usunąć. Przy problemach z evdev nie powinno się obecnie korzystać z plików fdi zamiast xorg.conf?Możliwe, ale z tego co trochę grzebałem w .fdi to bardziej jakieś ustawienia niż naprawianie konkretnych problemów. Jak na evdev nie było problemów z klawiaturą to w xorgu zmień sterownik z kdb na evdev. Btw. polskie litery w konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitcarn Napisano Listopad 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Miałem identyczny problem w czasie testowania bety, za żadne skarby świata nie chciała mi mysz działać jak należy ,mimo kombinacji z xorg.conf , itp. przećwiczyłem wszystko co znalazłem w sieci i nic dalej mysz szaleje po pulpicie ,co ciekawe zainstalowałem betę na virtualboxie i tam chodziła aż miło.Moja karta to Gf7600Gs ,stery na których próbowałem to nvidia,nv,nouveau,vesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2009 Fedora nie trawi wpisu: Option "AutoAddDevices" "False". Powinno się używać Option "AutoAddDevices" "Off" i Option "AllowEmptyInput" "Off". U mnie nie działało dowiązanie symboliczne /usr/lib64/xorg/modules/extension/nvidia/libglx.so - wykonałem kopię pliku z numerem wersji, a dowiązanie wywaliłem. setsebool -P allow_exestack on wpisałem. Myliłem się. To nie wina dowiązania. Wystarczyło wykonać: setsebool -P allow_execstack 1. Przy takiej konfiguracji xorg.conf działają mi poprawnie mysz i klawiatura: Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" Option "AllowEmptyInput" "Off" Option "AutoAddDevices" "Off" EndSection Section "Module" Load "i2c" Load "bitmap" Load "ddc" Load "int10" Load "vbe" EndSection Section "InputDevice" Option "Buttons" "12" Identifier "Mouse[1]" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Name" "A4 Tech PS/2+USB Mouse" Option "Protocol" "explorerps/2" # Option "Protocol" "auto" Option "Vendor" "Sysp" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "no" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" # Driver "evdev" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 30.0 - 110.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" # Option "MultiGPU" "True" # Option "SLI" "True" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" BusID "PCI:05:00:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" # Modes "nvidia-auto-select" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1680x1050" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group "video" Mode 0660 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Oczywiście trzeba też zabronić livna-config-diplsay możliwość modyfikacji tegoż pliku poprzez wydanie polecenia: livna-config-diplsay --active off. Dzięki za naprowadzenie thof. Problem z myszą moim zdaniem siedzi w evdev. Zmiana sterowników na nv, nouveau nic by nie dała. Zresztą dla mnie gdy nie potrzebuję jakichś 3D i innych wodotrysków to sterownikiem wyjściowym jest vesa. Rozumiem, że z tymi kilkuset kilobajtami to był żarcik lub ironia? :-) A o co chodziło Ci z polskimi znakami w konsoli? Fakt, poprawnie pewnie powinienem zaznaczyć, ze chodziło mi o polskie znaki w terminalach znakowych w stylu xterm, yakuake itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitcarn Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Problem z myszą moim zdaniem siedzi w evdev. Masz rację Pienia ,problemem jest evdev ,pod tym adresem jest aktualizacja do wersji 2.3.1 kóry rozwiązuje problem myszy /klawiatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Listopad 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Jak dla mnie trochę musztarda po obiedzie - ale fakt faktem dosyć szybko to naprawili. Ale jak wskazuje ostatni komentarz na tamtej stronie, nie rozwiązane zostały wszystkie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi