Skocz do zawartości

Problemy Z Dźwiękiem - Fedora 12

WielkiKoziol

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem nowym użytkownikiem na forum to witam wszystkich bardzo serdeczenie.

Moj problem ma już dość długą historię, otóż posiadam laptopa HP nx7300 z kartą dźwiękową Intel HD Audio (zintegrowana) i na nowej Fedorze (12 z gnome) występuje znaczne zniekształcenie dźwięku objawiające się jako totalne zaszumienie.

Juz podobne artefakty w dźwięku uzyskiwałem pod Ubuntu 9.10 i z tego co udało mi się wywnioskować z różnych tutoriali i tematów na forach w internecie jest to spowodowane brakiem współpracy tej karty dźwiękowej z pulseaudio. Na Ubuntu 9.04 wszystko śmigało jak należy i tam miałem ALSA z tego co dobrze pamietam.

Tak więc w oparciu o inne tematy na tym forum usunąłem pulseaudio i zainstalowałem ALSA niestety standardowo przy takiej operacji zniknęły niektóre widgety jak np konfiguracja głośności i dźwięku (dodatkowo nie można w nie wejść przez system=>itd).

Dźwięk jest teraz bez zniekształceń natomiast strasznie cichy i nie da się pogłośnić.

Będę wdzięczny jeśli ktoś objaśni jak można rozwiązać tę łamigłówkę z kartą intela i skonfigurować właściwie dźwięk z pełną funkcjionalnością komponentów z nim związanych (pogłośnianie, konfigurowanie)