m.levvy Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Witam, jesteśmy w konsoli w jakimś katalogu i znajdują tam dwa pliki T1 oraz T2. Załóżmy wpisuje cat T i naciskam TAB. Standradowo bash będzie cały czas listował możliwe pliki. Ja tak nie chcę, chcę żeby: - Za pierwszym kliknięciem TAB wylisotwał wszystkie pasujące pliki. - Przy kolejnych nacisnięciach TAB, żeby sam uzupełniał po koleii do T1, kolejne walnięcie w TAB do T2 itd.... Tak mamy na FreeBSD na serwerze, nie wiem czy to jakoś się konfiguruje, dociąga paczki czy jak. Generalnie HOW TO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faustian Napisano Listopad 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2009 Można zmienić shell na zsh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.levvy Napisano Listopad 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Jak zrobić, żeby zsh startowało się automatycznie po włączeninu jakiej kolwiek konsoli. chsh -s /bin/zsh lewy Tak średnio działa. Można jeszcze do .bashrc dodać zsh ale to się trochę mija z celem. Jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Jeśli "Tak średnio działa" tzn. że masz coś nagrzebane w systemie. Upewnij się, że Twój użytkownik w /etc/passwd ma na pewno wpisane /bin/zsh. Pokaż grep ^lewy /etc/passwd ps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.levvy Napisano Listopad 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2009 Po restarcie komputera zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi