Skocz do zawartości

Jaka Mysz Optyczna, Bezprzewodowa

Lukasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Może temat banalny ale prosiłbym o radę. Chciałbym kupić sobie nową mysz, optyczną, może nawet bezprzewodową. Jeżeli macie doświadczenia z takim sprzętem i konfiguracją pod Fedorą to prosiłbym o radę jakie polecacie, lub jakie odradzacie. Chciałbym też żeby ta mysz miała z 3 dodatkowe przyciski więc tu też może być problem.

Dziękuję za wszelkie sugestie i rady.

O ile nie szukasz myszki bezprzewodowej na bluetooth tylko taką z nadajniczkiem to przy wyborze możesz się kierować kolorem i tym jak Ci się podoba kształt, działa ona tak samo jak każda inna dla systemu operacyjnego, takie na bluetooth to już większy problem, musisz posprawdzać w google konkretne modele czy działają pod Fedorą.

Ja osobiście zwracam uwagę przy wyborze myszki tylko na to jak mi w dłoni leży :)

Polecam myszki na kablu. Jeśli chodzi o dodatkowe przyciski pod kciukiem to raczej nie ma z tym problemu, a to czy wszystkie przyciski są obsługiwane można łatwo sprawdzić w np. w xev. Jak już będziesz miał jakiś konkretny model to po prostu zobacz w google.

Miałem kilka różnych myszy (PS/2 i USB) i wszystkie działały (pomijam gentoo bo coś zepsułem z obsługą USB). Nawet 3 podłączane jednocześnie nie miały żadnych problemów. Dodam tylko, że w linuksowej openarenie działają dodatkowe przyciski z deathaddera, a na windowsie jest z tym problem (ale to chyba bardziej wina gry niż systemu). Sama mysz warta swej ceny (a nie jestem jakimś tam wielkim graczem).

Mikołaj sprawił mi wymarzoną myszkę od Apple. Wszystko by było OK biorąc pod uwagę, że udało mi się Magic Mouse uruchomić w końcu pod Fedora. Problemem na początku był potrzebny PIN do Bluetootha. Wygooglowalem, że to zwyczajne 0000, ale działają tylko dwa główne przyciski, bez scrollingu i multitouch.

Na dzień dzisiejszy mysz zostaje w moim systemie mając nadzieje, że w niedalekiej przyszłości "dojdą" nowe funkcje. ;)