root4u Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Chciałem założyć serwer ftp. Ale nie mogę uruchomić proftp z roota. To mój config. http://wklejto.pl/48561 Trochę szukałem sieci. Ale nie wiem co mam źle to mój pierwszy config ftp. Chciałbym żeby jeden user "usrftp" mógł poruszać (kasować wgrywać zmieniać pliki) się tylko w katalogu home/usrftp i żeby nie miał dostępu do newralgicznych miejsc systemu. Z tego serwera ftp będę tylko ja korzystał ale wole dmuchać na zimne. Pomożecie mi z tym configiem PS Mam router. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Listopad 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2009 Czy mógłbyś uściślić pojęcie "nie mogę uruchomić" Ps. mam piekarnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Listopad 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 [root@Linux-PC Damian]# /etc/rc.d/init.d/proftpd start Uruchamianie proftpd: [NIEUDANE] To się pokazuje. Chciałbym aby z sieci lokalnej to jest u mnie od 192.168.0.11 do 192.168.0.100 można było logować się anonimowo bez hasła do home/usrftp z wszystkimi uprawnieniami prócz usuwania. A z sieci zewnętrznej używając konta linuxa "usrtfp" z wszystkimi uprawnieniami razem z usuwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 mozesz pokazac plik konfiguracyjny? na oko serwis nie startuje bo jest pewnie skladnia niepoprawna w pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Listopad 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 I jeszcze co mówi /var/log/messages jest potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Listopad 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2009 mozesz pokazac plik konfiguracyjny? na oko serwis nie startuje bo jest pewnie skladnia niepoprawna w pliku. Jest wyżej w linku wklejto.pl I jeszcze co mówi /var/log/messages jest potrzebne http://filefactory.com/file/a1ffhad/n/messages.txt - zawartość messages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Jest wyżej w linku wklejto.pl http://filefactory.com/file/a1ffhad/n/messages.txt - zawartość messages. Przykro mi nie mogę się przebić przez ten hosting Za dużo reklam i nie wiem w co kliknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Grudzień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Sorry ale nigdzie indziej nie mogłem wgrać z linuxa. Zawsze coś było nie tak. messages.txt (na samym dole w czerwonym kwadracie jest pobierz.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2009 Nov 28 21:42:39 localhost kernel: type=1400 audit(1259440959.194:11846): avc: denied { getattr } for pid=4317 comm="proftpd" path="/home" dev=sdb9 ino=2 scontext=unconfined_u:system_r:ftpd_t:s0-s0:c0.c1023 Selinux blokuje Ci dostęp, widocznie coś za bardzo zabezpieczyłeś się . Rozwiązania są dwa 1) Odblokowywujesz cały /home w selinuxie 2) Piszesz własne reguły (co wcale nie jest trudne tylko trochę trzeba poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hUBI Napisano Grudzień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 A może użyj standardowego serwera FTP z Fedory: VSFTP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Grudzień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2009 Zainstalowałem VSFTP i szczerze mówiąc lepiej mi odpowiada (jak na razie). Ale on też mi wywala localhost vsftpd[2571]: warning: can't get client address: Socket operation on non-socket Szukałem trochę info w necie o odblokowywaniu ale to dla mnie czarna magia :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2009 Zainstalowałem VSFTP i szczerze mówiąc lepiej mi odpowiada (jak na razie). Ale on też mi wywala Szukałem trochę info w necie o odblokowywaniu ale to dla mnie czarna magia :/ . Masz pewnie uruchomiony proftpd i vsftpd naraz, odinstaluj proftpd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi