Jusko Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Witam. Tak - po raz kolejny mam problem :-) Cały czas nawyki z Debiana dają o sobie znać. Staram się uruchomić komunikator Tlen. Niestety mam pewien błąd związany z bibliotekami załączonymi z aplikacją. Bug zgłosiłem, a w odpowiedzi otrzymałem: jesli zainstalujesz qt w systemie w wersji przynajmniej 4.5.1 to tlen bedzie korzystal z systemowego qt (po przeinstalowaniu OK, tylko nie mogę znaleźć czystych bibliotek Qt4. Widzę tylko w repo Qt4 dla Pythona i paru innych programów, a nie po prostu Qt4libs. Nie mogę się odnaleźć, bo w Debianie była taka możliwość - omawialiśmy niedawno sprawę o bibliotekach w jednym z moich tematów. Może są one w jakimś repo do dodania? Mam generalnie tylko standardowe repa+Rpm Fusion. Chcę zainstalować po prostu biblioteki Qt w wersji przynajmniej 4.5.1 - nic więcej. EDIT: Cóż znalazłem przypadkiem przy instalacji Kadu Zmyliło mnie po prostu nazewnictwo. Kadu jest na QT4, więc skojarzyłem wtedy. Cały czas szukałem po frazie Qt4, a tu nazwali je po prostu Qt i numer wersji Dlatego za choinkę nie mogłem znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 A bardziej chodzi Ci o qt4 czy o Tlen? Bo jeśli o tlen, to temat był niedawno poruszany i o ile pamiętam został rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 O Qt4, ale problem chyba rozwiązany. A problemy z Tlenem nie są jeszcze rozwiązane - po prostu ruszyło u kogoś na forum, ale pomimo wersji x52 programu, nadal trzeba linkować i dalej główkować. Także problemy z Tlenem istnieją nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Także problemy z Tlenem istnieją nadal Bo nie ma jak transporty jabbera Chociaż dawno nie używałem, to może i tu jakieś problemy się objawiły. [EDIT] Zainstalowałem z ciekawość i zero problemów na F11 x86_64. Instalowałeś ostatnia wersję 7.0.1.52 z piątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Z tego co zauważyłem, to Kadu też nie rusza - wysypuje w terminalu całą litanię i tyle, Tlenu też nie udało mi się ruszyć. Widzę wiele konfliktów tutaj, bo Fedora jest bardziej do przodu niż programiści :-) A że biblioteka starsza nie widzi nowszej, a nowsza nie widzi starszej...to jest coś, co mnie właśnie strasznie w GNU/Linux irytuje. EDIT: Tak, ale ja jadę na Fedorze 12 :-] Może tu jest sęk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Tak, ale ja jadę na Fedorze 12 :-] Może tu jest sęk.Na F12 (jądro 2.6.31.5-127) też jest OK. Wprawdzie instalacja taka do zabawy na VirtualBox, ale działa. Pod wersję 32-bitową nie chce mi się już plików ściągać, ale nie spodziewałbym się błędów. A konkretnie to nie możesz zainstalować czy po uruchomieniu są błędy? Co do bibliotek: to nie Debian Biblioteki są niestety "pozaszywane" w różnych pakietach. Myślę że zainstalowanie KDE w wersji 4.5 załatwia temat. Chociaż w kontekście tlenu, to nie ma chyba znaczenia, bo na F12 pod VirtualBox nie mam KDE. Z całej grupy tego środowiska mam zainstalowane tylko czcionki dejavu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Listopad 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2009 Problemy są po, a tak konkretnie to jeden, bo podlinkować Tlen to chwila czasu i instalacja deva openssl by mieć libcrypto. Jedyny właśnie mankament to Tlen - nie mogę go ruszyć i tyle. Kadu też nawala - został tylko Pidgin A co do zaszytych bibliotek - właśnie chyba to sprawia mi najwięcej trudności. W Debianie są one "luzem" - wystarczy uruchomić Synaptic, wpisać jaką bibliotekę się chce i wsio :-) No nic - nie ma co dalej off-topować - paczkę z bibliotekami znalazłem czyściutkim przypadkiem dzięki Kadu, ale znalazłem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi