Jusko Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Witam. Chcę wygenerował sobie xorg.conf za pomocą X -configure. By to zrobić, X'y nie mogą być aktywne. Zwykle pod innymi distrami zabijałem GDM poleceniem /etc/init.d/gdm stop. Tutaj (Fedora 12) to nie działa - nie ma takiego pliku lub katalogu. Plik X'ów jest mi potrzebny, bo chcę mieć pewność, że system używa otwartych sterowników grafiki dla mojej karty ATi. Z automatu zainstalowany w systemie jest pakiet "RadeonTools", ale po doinstalowaniu sterowników RadeonHd nie wiem, czego system używa. Gdy będę miał xorg.conf to dopiszę sterowniki w sekcji "Driver" i będę miał pewność. p.s: podobno w nowych wersjach xservera, usunąć mają opcję od manualnego tworzenia sobie xorg.conf. Nie wiem, czy taka pełna automatyka mnie zadowala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Wyloguj się, wciśnij CTRL+ALT+F3 i jesteś na trzeciej konsoli. Teraz zaloguj się jako root i napisz telinit 3 załatw co trzeba i polecenie telinit 5 przywróci ci Xsy. Tylko pamiętaj, że na trzeciej konsoli wciąż jesteś zalogowany jako root i wypadałoby się wylogować. Całkiem możliwe, że wystarczy skasować / zmienić nazwę pliku /var/.X0-lock, a przynajmniej stary instalator nVidii sprawdzał po tym pliku, czy są włączone Xsy. Nie mam pojęcia co może być potencjalnie niebezpiecznego w zapisywaniu pliku xorg.conf pod działającymi Xsami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Pomogło - dziękuję. Teraz wiem, że system korzysta z RadeonHd, bo dopisałem je w Xorg.conf. Widzę, że co distro, to kolejne douczanie się ;-) Aha - próbowałem usuwać wcześniej X0-lock, ale Fedora była sprytniejsza niż niektóre distra i nadal wykrywało aktywne X-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Chociaż w sumie to mogłeś zainstalować system-config-display i byś sobie wyklikał tego redeona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Grudzień 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2009 Nie znałem takiego programu. Na przyszłość zapamiętam. Nie jestem geekiem w modyfikowaniu xorg.conf bo nigdy nie musiałem podkręcać go specjalnie, więc aplikacja może się kiedyś przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi