Skocz do zawartości

Jak Zabić środowisko Gnome?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę wygenerował sobie xorg.conf za pomocą X -configure. By to zrobić, X'y nie mogą być aktywne. Zwykle pod innymi distrami zabijałem GDM poleceniem /etc/init.d/gdm stop. Tutaj (Fedora 12) to nie działa - nie ma takiego pliku lub katalogu. Plik X'ów jest mi potrzebny, bo chcę mieć pewność, że system używa otwartych sterowników grafiki dla mojej karty ATi. Z automatu zainstalowany w systemie jest pakiet "RadeonTools", ale po doinstalowaniu sterowników RadeonHd nie wiem, czego system używa. Gdy będę miał xorg.conf to dopiszę sterowniki w sekcji "Driver" i będę miał pewność.

p.s: podobno w nowych wersjach xservera, usunąć mają opcję od manualnego tworzenia sobie xorg.conf. Nie wiem, czy taka pełna automatyka mnie zadowala.

Wyloguj się, wciśnij CTRL+ALT+F3 i jesteś na trzeciej konsoli. Teraz zaloguj się jako root i napisz

telinit 3

załatw co trzeba i polecenie

telinit 5

przywróci ci Xsy. Tylko pamiętaj, że na trzeciej konsoli wciąż jesteś zalogowany jako root i wypadałoby się wylogować.

Całkiem możliwe, że wystarczy skasować / zmienić nazwę pliku /var/.X0-lock, a przynajmniej stary instalator nVidii sprawdzał po tym pliku, czy są włączone Xsy. Nie mam pojęcia co może być potencjalnie niebezpiecznego w zapisywaniu pliku xorg.conf pod działającymi Xsami.

Pomogło - dziękuję. Teraz wiem, że system korzysta z RadeonHd, bo dopisałem je w Xorg.conf. Widzę, że co distro, to kolejne douczanie się ;-)

Aha - próbowałem usuwać wcześniej X0-lock, ale Fedora była sprytniejsza niż niektóre distra i nadal wykrywało aktywne X-y.