Skocz do zawartości

Temat Projektu - C + Zastosowanie Ipc Linuxa

Takedowner

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Piszę tutaj ponieważ chciałem, abyście mi doradzili temat na projekt. Jestem już po rocznym kursie

z języka C. Chciałem się Was zapytać, w jakim przykładowym programie

(projekcie) mógłbym zastosować mechanizmy IPC z Linuxa/Unixa ? Chciałbym, żebyście mi doradzili jakiś temat programu, w którym właśnie zastosuje IPC dosępnych na linuxie, tak abym napisał przynajmniej 1500 linii kodu ? Z góry

dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.

[off topic]

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać.

tak abym napisał przynajmniej 1500 linii kodu
:lol:

Napisz cokolwiek (tak ze 100 linii :rolleyes: ) a potem to już łatwo

a=1;
if (a==1) {
        b=1;
}
// tutaj troche jakiegos kodu dla zamydlenia oczu
......
// i znowu wypełniacz
if (b==1) {
        c=1;
}
// i tak dalej, i temu podobnie;)

Wyrazy współczucia dla Ciebie i życzenia powrotu do zdrowia dla kogoś kto wymyślił taki "warunek brzegowy" projektu.

Bez urazy, przepraszam za offtopa i mam nadzieję, że ktoś napisze coś konstruktywnego, ale szlag mnie trafia jak widzę coś takiego. Kod ma być dobry, czyli zwięzły i przy jak najmniejszej zajętości pamięci wykonywać jak najszybciej swoje funkcje. Napisz kod "Hello, world" przy założeniu, że ma się składać z nie mniej niż 1000 linii. Ciekawe jak szybko by działał?

[/off topic]

Wyjdę na głupka, ale co to jest "mechanizm IPC"? Chodzi o komunikację w sposób ciągły między dwoma (lub więcej) programami, czy o jeden program, ale wielowątkowy?

Cześć, chodziło mi o komunikację między wieloma procesami (programami). Mogę mechanizm wykorzystać do zaimplementowania bazy danych, więc uważam temat za rozwiązany. Pozdrawiam.

SOLVED

Np. obliczenia rozproszone, coś jak SETI (?). Kilka programów działających na różnych kompach w sieci (na początek może być na jednym kompie :) ) i gadających ze sobą:

PC1 : losuje kompana 1 z 10 = wybrał PC4

PC1 do PC4 : te co robisz, dasz mi parę adresów z książki?

PC4 do PC1 : zara, zajęty jestem

PC2 przechodzi do drugiego zadania zamiast czekać, odbierze adresy za chwilę a teraz startuje do PC2

PC1 do PC2 : ziutek obliczyłeś już to?

PC2 do PC1 : prawie, ale czekam na dwie macierze od PC7

PC9 do PC1 : co się tak rządzisz, zasobów żeś nachłapał, zabieram ci pkt z priorytetów

PC4 do PC1 : no mam już te adresy, trzymaj, no trzymaj mówię

PC1 do PC4 : tera nie mogę, mam za mało pamięci, zostaw w bazie DB4

itd... :)

Spojrzałem w profil, a to Ty chciałeś kiedyś kernela rozwijać. No proszę jaki uparty z tym programowaniem. Działaj działaj, tylko exploitów nie pisz :D.